Ahojte maminy, mám 8 měsíčního syna, jsem teď na RD. Koukala jsem na supermamu jak tam projednávaly ženské, že si u RP mužu i vydělat. Dál se tam taky řešilo, že když dám malého do jesliček, tak mám nárok na příspěkev do výšky až 230 eur. Jen nikdo neřekl, či mám nárok i na RP a u toho pracovat a dostat i na malého příspěvek na ty jesličky, nebo mi RP vezmou a místo toho mi velkoryse nabídnou těch max. 230 eur, okolo kterých budu muset běhat s plno papírama a čekat na něj ještě měsíc co se to zdokladuje ? Jestli mužu pobírat jen jedno z toho, tak nechápu rozdíl těchto příspěvku, buď jistých 199 eur nebo nejistých 230 ? Máte nějaké zkušenosti ? A jinak je super oceněna naše 24 hod práce o maličké, že ? 199 eur , to bych chtéla vidět kdo by z toho uměl vyžít a netlačil by se do práce i když ji tu máme pry tak málo 🙂
musis si odhlasit RP a podat si ziadost o prispevok na starostlivost. ale tych 230 eur mas istych 😉 , staci mat v poriadku papiere. byrokracia okolo toho je, ale so ziadostou ti na urade prace pomozu, a na stranke mavaju presny zoznam dokladov, ktore k tomu potrebujes. potom treba kazdy mesiac nosit na urad potvrdenie o tom, ze si zaplatila jasle/opatrovatelku, a najnovsie k tomu chcu aj vypis z uctu, ktory preukazuje, ze suma z neho odisla. da sa na to zvyknut, ale musis na to mysliet kazdy mesiac..preplacaju to mesiac pozadu.
maminy s jednym dietatom na to vascsinou kaslu, lebo rozdiel medzi RP a tymto prispevkom nie je taky velky, aby sa im ta byrokracia oplatila. oba prispevky mozes dostavat len do 3 r veku dietata, ale pri tomto prispevku musis mat preukazane, ze pracujes-chcu potvrdenie od zamestnavatela
inak su tu uz o tom nejake temy, pohladaj
ten príspevok na starostlivosť je dobrý ak ideš pracovať a škôla alebo jasle ťa stoja viac ako 230 €. ja som to teraz vybavovala a nie je to až také hrozné. chcú tam veľa papierov na začiatok, potom tam musíš chodiť každý mesiac a nosiť faktúru od škôlky a doklad o zaplatení faktúry. 🙂 tým pádom automaticky ti dajú žiadosť o odhlásenie rodičovského príspevku.
@klincek prosim Ta,ja budem jasle uhradzat cash a bude mi vydany prijmovy doklad. Bude aj v tom pripade potrebny vypis z b.uctu?
Ja teraz uhradim 2mesiace dopredu - marec aapril. Mozem ich mat na jednej fakture a prijmovom doklade? Musi sa to nosit spatne az v maji alebo mozem uz teraz,ked zaplatim?
@zuzu1983
@klincek ziadali od Vas na UP pracovnu zmluvu na odnatie RP? Ja idemkpovodnemu zamestnavatelovi. Moja prac zmluva ma 9rokov a dodatok nemam co ukazovat cudzim ludom. Ani pani panej z UP.ktora to odo mna uz 2.krat pyta.
Necham preco niekto od Teba niekto ziada pracovnu zmluvu, toto by tom si panou nechala vysvetlit 😀
Ja som nosila fakturu za ukonceny mesiac a platila som prevodom na ucet :D
dik baby. Ja si to s tou pracovnou zmluvou overim na ustredi prace. Nechapem,preco vo vedlajsej kancelarii od kamaratky p.zmluvu neziadali.
Nesedi mi to
@kocurko1 ak platis cash, vypis podla mna netreba, ved naco by im bol🙂?
na jeden doklad by som dva mesiace nedavala. v tej ziadosti je moznost vybrat si, ci chces prispevok vyplacat mesacne alebo za dlhsie obdobia-ak si zaskrtla mesiac, musia byt platby uctovane samostatne.
potvrdenie by som skor nenosila - az v tom mesiaci, za ktory si platila. aj tak to preplacaju pozadu, tak nech nieco neschaosia..
pracovnu zmluvu nemaju preco pytat, to medzi povinnymi dokladmi nie je. mozu chciet len potvrdenie od zamestnavatela, ze momentalne pracujes na dobu neurcitu-ja som to predkladala.
Poculi ste o tom? Ak sa to schvali tak to bude fakt super, kedze je problem so skolkami pre deti nad 3 roky.
Príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý slúži na preplatenie preukázateľne vynaložených výdavkov na predškolské zariadenie, či na súkromné opatrovateľky, sa má zvýšiť. Súčasne sa má predĺžiť veková hranica pre jeho poskytovanie z troch na maximálne päť rokov dieťaťa. Uvádza sa to v Národnom programe reforiem SR na rok 2013, ktorý do pripomienkového konania predložilo ministerstvo financií.
http://www.topky.sk/cl/7/1344110/Rodicia-to-bud...
@matkaasebko susedka mi potvrdila,ze si takto vybavila opat RP az do 3 rokov
@kocurko1 supee dakujem za odpoved...
@matkaasebko podla mna by to slo. a je to aj logicke, lebo skolka je lacnejsia nez jasle, tak to zrejme mamicky aj robievaju...pretoze za jasle ti preplatia len tolko, kolko zdokladujes, a rodicak mas stanovenu sumu, ktoru dostanes vzdy.
Buď budeš poberať RP alebo príspevok na starostlivosť. Obe naraz nemôžeš. Ak budeš pracovať možeš poberať RP alebo príspevok na starostlivosť