Rodičovský, práca, tehotenstvo

zojeva
19. máj 2022

Ahojte, chcem sa spýtať, či niekto nemá podobnú skúsenosť. V roku 2020 som nastúpila na MD po roku a pól som nastúpila do zamestnania, ale nie do pôvodného, ako pred nastúpom na MD, aj keď zmluvu stále mam aj v pôvodnom zametstani a nedostala som výpoveď ani nepodala. Nastúpila som do inej práce poberám stále aj RD lebo syn bude mat 3 roky až v lete 2023. Zmluvu mam do konca augusta zatiaľ v tomto zamestnaní. Moja otázka je, keby teraz otehotniem zmluvu by mi nepredĺžili mam narok na MD ? Pripadne keby mi ju predĺžili z čoho by sa mi počítala ? Ďakujem

alenah31
19. máj 2022

@zojeva keďže PP v pôvodnom zamestnaní ti stále trvá máš nárok na materské z tohto PP a ak v tejto novej práci budeš mať aspoň 270 dní NP nárok na materské budeš mať aj z tohto PP - ale len do výšky max. materskej. Čiže ak materské z prvej aj druhej práce dokopy bude viac ako max. materské - budeš dostávať iba max. materské.

zojeva
autor
19. máj 2022

@alenah31 ďakujem za odpoved, takze môžem žiadať materskú aj z predošlého zamestnia aj z tohto nového ak do nástupu na MD tu odrobim 270 ? Aj keď v pôvodnom zamestnani už nepracujem len tam mám zmluvu stále,lebo vlastne z tohto zamestnania poberám RD.

alenah31
19. máj 2022

@zojeva áno presne tak. Ak porodíte druhé dieťa do dovŕšenia troch rokov veku prvého dieťaťa v tomto pôvodnom zamestnaní pôjde o reťazové materské (nesmie byť druhé nižšie ako prvé). Zároveň máte nárok na tehotenské.

zojeva
autor
20. máj 2022

@alenah31 ,,nesmie byt druhé nižšie ako prvé,,myslite čo prosím ?

alenah31
20. máj 2022

@zojeva pri reťazovej materskej (ak sa druhé dieťa narodí do dovŕšenia troch rokov prvého dieťaťa) nesmie byť druhá materská nižšia ako prvá - nový zákon platný od 2019. Samozrejme v prípade, že nárok na materské vzniká aj pri druhom dieťati. Ak PP skončil alebo druhé dieťa nebolo počaté ešte počas toho ako PP trval (vtedy je tehotná v tzv. ochr. lehote) resp. si matka sama neplatí DNP - nárok na materské pri druhom dieťati nevznikne.