baby prosim vas o radu, lebo uz nechapem z tohto vsetkeho...
v oktobri 2013 som nastupila na MD.
v juni 2014 som nastupila na RD
14.11.2014 - 13.12.2014 a 23.3.2015-15.5.2015 som pracovala u mojho zamestnavatela na dohodu. ked som nastupovala 1xkrat na dohodu, tak som sa pytala na Soc. poist. aj u zamestnavatela, ci treba nieco vypisat, podpisat, zaniest alebo nieco, ci mam nejaku povinnost, ked idem na dohodu. z kazdej strany mi vraveli, ze nie, ze RD poberam nadalej, nic nenahlasujem ani nic podobne. no a teraz, ked som sa bola pytat, kedy mi konci MD (dna 31.8.2015 som nastupila na dalsiu MD), tak mi pani pri okienku povedala, ze nie som dochodkovo poistena od 14.12.2014 do 22.3.2015 a od 16.5.2015 do 30.8.2015 cize v case kedy som nebola dohodar, ale cerpala som len RD predtym, nez som nastupila na MD. vraj nemozem byt subezne poistena aj do statu aj zamestnavatela.
dnes som volala mzdarke z prace, ze co a ako. no a ta mi povedala, ze ked nastupujem pocas RD na dohodu, tak plati doch.poist. zamestnavatel. a ked dohoda skonci, tak ju plati stat, ze ja nic nerobim s tymto.
ked som volala do soc. poistovne - ustredie na informacne a poradenske centrum, tam mi to pozerala podla rodneho cisla a vraj som dochodkovo poistena, ale musim ist na oddelenie registra a dat si to do poriadku, nech to tam nemam duplicitne tzm, ze pospisem len odhlasku a prihlasku. ale ze dochodkovo poistena som.
tak ja neviem, ako to je? kto ma teraz pravdu? ak by to bolo tak, ze som si dohodou uskodila, tak ma porazi - co som usetrila statu a platil za mna odvody zamestnavatel, tak za mna usetril este aj dalsie obdobie, co som sa ja neprihlasila. ale keby som sa nebola pytala, tak ok, ale pytala som sa aj v soc. poistovni aj u zamestnavatela. no na nervy som, ako to vlastne je, prosim poradte. dakujem
@dobromila1111 dakujem za info, takze je to tak, ze som vlastne prisla o 7 mesiacov doch. poistenia. a teraz kde sa tak stazovat na to, ze aj pred tym rokom a pol a aj teraz mi podali rovnake a nekorektne info a to, ze nemusim nic nahlasovat, ze mi doch. poist. trva stale aj ked dohoda skonci.... ved kde inde mi maju povedat spravne info, ak nie na soc. poistovni, ak uz aj nie zamestnavatel...
Veru. Stazujte sa na nespravne poskytnute info. Pomoze,ak vam bolo poskytnute telefonicky,hovory sa nahravaju. ;) no ak osobne,tak neviem,ci nieco zmozete. A nesmutte,mozno uz dochodok nebudeme mat ziadny..:D
@dobromila1111 pochybujem, ze by mi stazovanie sa niečo pomohlo. Len ma odbiju, ze neznalost zakona neospravedlnuje, uz to vidim. Najviac ma mrzi to, ze stat takto tresta snazivych ludi... No co uz. He, veru nasa generacia sa dochodkov nedozije, tiez si myslim 🙂
Ak ste velmi nahnevana,tak sa stazujte. Ved od ich info sa odvijalo Vase rozhodnutie,spolahli ste sa a teraz Vam chyba 7m. Ja by som sa. Mozete len ziskat.;)
@dobromila1111 Praveze som strasne nahnevana, z kazdej strany zle info a ja im slepo verila. Pre dobrotu na zobrotu. Skusim teda zabojovat, aby s tym nieco urobili. Dam potom vediet. A dakujem Vam nielen za info,ale aj za taku virtualnu podporu 🙂
@lennulik1 spravne slova! Rado sa stalo. Drzim paste a potom napiste 🙂 ;)
@dobromila1111
@gapa
dievcata, tak uz to mam poriesene - takze o tych 7 mesiacov do dochodku som prisla. uz som to aj predychala, neda sa to nijak spatne poriesit (ani stazovat, ani reklamovat, kedze na papieri to nemam). nabuduce budem mudrejsia a info si budem zistovat radsej pisomne, nech mam doklad o tom, ze som sa zaujimala a boli mi poskytnute take a take info.
ale kazdopadne vam dakujem 🙂
Počas md dochodkovo poistena ste. Počas rd automaticky nie,musíte sa prihláškou v sp prihlásiť. Počas dohody platí zamestnávateľ doch.poistenie, po skončení dohody sa zase treba prihlásiť. Ak idete na ďalšiu md z rd, tiež sa musíte z dôchodkového odhlásiť, ak počas rd na nom prihlasena ste. Po skončení md sa tiež treba s nástupom na rd na dôchodkové prihlásiť. Prihlásia vás ale len odo dňa prihlásenia, spätne nie :'(