Syn dovŕšil 3 roky. Predtým som bola nezamestnaná. Je tu nejaká maminka v podobnej situácii, čo by vedela poradiť čoo ďalej? Ísť na úrad práce a prihlásiť sa ako uchádzač o zamestnanie,alebo až keď skončí mimoriadna situácia kvôli korone?
@juliette173 v zdravotnej poisťovni mi povedali, že nemôžem byť prihlásená ako osoba starajuca sa o dieťa do 6rokov ak poberám pandemicky rodičak..mne ide o to či sa ísť hlásiť na úrade práce alebo nie...
@juliette173 a ešte sa Vás opýtam, chodíte sa hlásiť na úrad práce každý mesiac, či je to pozastavené?
@iviku26 aha, to som nevedela (ohladne tej zdravotnej poist.). Tak potom urad prace. Ja som odniesla na podatelnu papiere na druhy den, ako mal syn 3 roky. Odvtedy som tam nebola. Pani mi volala, ked potrebovala doplnit informacie. Potom mi prislo rozhodnutie o zaradeni do evidencie. Teraz je "hlasenie" na urade pozastavene, do konca mimoriadnej situacie.
Dobrý deň. Prosím vás ako to je s rodičovský príspevkom počas korony. 30.8.mi konci rodičovský lebo dcérka mi dovŕši 3 roky. No bolo mi povedané ze rodičovský sa dá predĺžiť vzhľadom k situácii aká nás postihla teda covid 19. Mate s tým už niekto skúsenosť co sa týka toho predlženého rodičovského príspevku.?? Vdaka za odpoved
@martina1993210 no ano, funguje to. Len je otazne, ci to este bude aj v septembri, ked sa otvoria MŠ. Co som citala, bude to koncit koncom augusta, ale to sa este uvidi, nic nie je iste. V tom pripade by sa to teba netykalo a posledny RP by ti bol vyplateny v septembri.
@juliette173 nahodou neviete ci to plati aj v pripade ze som sa zahlasila ako matka starajuca sa o dieta do sest rokov?
@elen73 autorka tejto diskusie to vyssie pisala, ze vraj nie. Ja som na UP.
@juliette173 písala som do Ba na úrad nakoniec a ich odpoveď
Dobrý deň,
podľa vyjadrenia zdravotnej poisťovne ste poistencom štátu počas doby poberania pandemického rodičovského príspevku. Až keď vám ho prestanú poskytovať, teda keď naň zanikne nárok, potom si budete riešiť zdravotné poistenie evidenciou ako uchádzač o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.
Takže dúfam, že info o zrušení mimoriadnej situácie sa dostane aj ku mne včas 😉
@iviku26 keď sa prihlásiš do zdravotnej poisťovni na neplateny rodičak tak nemáš nárok na pandemicky rodičak?
@iviku26 ja som napr. na UP evidovana od synovych 3 rokov a zaroven poberam pandemicky RP.
@juliette173 a to sa ti ako podarilo, resp. Ale nepoberas podporu v nezamestnanosti, ze?
@ave17 Nie, nemam podporu. No takto sa to april-maj odporucalo. Lebo situacia bola v celku dobra, resp. sa lepsila a nikto nevedel co bude. Papier o pandemicky RP mi prisiel az po 3 tyzdnoch od synovych 3 rokov a nikto nevedel kedy to zrusia (preto sa odporucala evidencia na UP). Nie som urcite jedina. Ja sama som si myslela, ze tento pandemicky rodicak budem poberat tak max. 1-2 navyse a zrusia toto opatrenie. No prisla druha vlna...
Ale co citam v nasej skupine, niektore baby su na UP, niektore boli na zdravotke vedene ako osoby starajuce sa o dieta do 6 rokov (a precli na RP) a niektore len cakali na papier a su na rodicaku. Cize vsetky moznosti realne funguju. Staci si len vybrat 🙂
Ak som dobre pochopila,rodička končím v novembri,mám sa nahlásiť zdravot.pistovni aby som poberala ďalej rodička kvôli corone
@juliette173 a dostali ste hned dalsi mesiac vyplatene alebo jeden mesiac nie ked vam to doslo az po 3 tyzdnoch?
@adriana89 no syn mal 3 r v maji. A majovy RP bol vyplateny v juni. V juni som ho predlzila, cize pandemicky RP prisiel v juli. Takze nebola pauza vo vyplacani.
Takže sa zatiaľ treba za evidovať na úrad práce a nie do zdravotnej ak chcel poberať pandemicky rodičak? Dobre tomu chápem?
@juliette173 chcem sa spýtať či mas tpp alebo nie.Lebo dnes som to riešila cez úrad a nepochodila som.
@julip presne tak ako pise iviku26, nemam TPP. Ten mi skoncil pocas materskej so synom (bol na dobu urcitu). Pri pandemickom rodicaku nemoze byt ziadny prijem.
@iviku26 materske skoly uz funguju od juna. Od septembra v standartnom rezime. Aj statne aj sukromne. Cize dieta mas kam dat. Takze dovod na pandemicku OCR ci pand. rodicak zanikli.
Ponuk prace, napriek ituacii, je tiez dost. Cize ani vyhovorka - nieje robota - neobstoji. Tak naco by dalej davali?
Chore bolo, ze pandemicky rodicak aj OCR nezrusili skor.
@iviku26 a keby nebola korona, tak co by si robila? To si nevedela 9 mesiacov, ze budes mat dieta? To si nevedela posledne 3 roky, ze sa moze pritrafit, ze po skonceni RD nemusis mat pracu a musite s dietatom z niecoho zit?
To si sa zo dna na den zobudila a mala zrazu pri sebe 3 rocne dieta?
@juliette173 ahoj pandemicky poberas stale ? Dcera bude mat v decembri tri a tiez potrebujem byt na urade lebo ma chcu zobrat na projekt ale chcem byt doma zadarmo za ten mesiac dva .. tak ci to mas bez problemov
Tiez som bola uz pocas RD nezamestnana (skoncil mi TPP na dobu urcitu). Ked mal syn 3 roky (v maji) som sa hned zaregistovala na UPSVaR-e. O cca 3 tyzdne mi z uradu prisli papiere ohladne pandemickeho rodicaku, tie som vyplnila a poslala mailom na urad. A tento mesiac mi prvy krat prisiel pandemicky rodicak. Cize len treba cakat a na urade prace sa treba zaregistovat, prip. v zdravotnej poistovni sa zahlasit ako osoba stararajuca sa o dieta do 6 rokov (v pripade, ze dieta nechodi na viac ako 4 hodiny do skolky).