Rodičovský na základe zhoršeného zdravotného stavu

taja567
3. sep 2023

Ahojte, malá "nastupuje" zajtra do škôlky, 3 roky bude mať až v októbri 2023, je šikovná, samostatná. Narodila sa o mesiac skôr, nakoľko si to vyžadoval vážny zdravotný stav mojej nebohej sestry. V pôrodnici ma linkú pri vyšetreniach oslovovali ako "predčasniatko", bola veľmi malinka tá. Absolvovala som s ňou všetky vyšetrenia aj očkovania u jej pediatričky, je zdravá, ale môj "vnútorný pocit" mi akosi hovorí, že jej chýba ešte pár mesiacov do tej škôlky. Ťažko sa mi vysvetľuje táto situácia, ale dieťatká bez svojej maminky môžu byť fyzicky ôk., ale psychiku to poznačí. Starám sa aj o jej bratčeka, má 5 a pol roka, on nastúpil do škôlky ako 3 a pol ročný, je marcový, vydržal cca 3 dní, emočne to nezvládol a učiteľka tiež, čo jej nezazlievam. Bolo to mesiac pred úmrtím mojej sestry, chlapčekovej maminky. Ja som ho dala do škôlky o rok neskôr ako 4 a pol ročného a nebol žiadny problém. Preto len potrebujem poradiť, či mám počkať aj s malou ešte rok.

anjelicek26
3. sep 2023

Tak neplateny rodicak mozes ist kedykolvek, ale plateny (??) kvoli comu prepac... situacia je urcite tazka, ale pre nu kedze si jej "mama" od narodenia a tu svoju nepozna, je ta situacia skor v tvojej, ako v jej hlavicke... nema ziadne zdravotne problemy, je sikovna, mesiac pred nie je skutocne predcasniatko v pravom slova zmysle... urcite to zvladne, zvladnete obe... ono je to vzdy tazke vidiet deti "odchadzat" ci smer skolka, ci smer skola, vlastne kazdy velky krok je pre nas maminy tazky... ale treba detom dovolit rast...

bublinka1426
3. sep 2023

@taja567

nevymyslaj, uvidis
kazda mame rozne pocity,a tie budu pretrvavat cely nas zivot, lebo sa bojime, lebo ich lubime.

taja567
autor
3. sep 2023

A ešte sa chcem opýtať, pokiaľ bola prijatá do škôlky a ja by som ju tam nedala, či môžem neskôr požiadať o rodičák na základe vyjadrenia psychologičky. Ďakujem za názory.

bublinka1426
3. sep 2023

@taja567 preco to chces robit? ved este len ani nezacala, a ty ju chces vyclenovat zo skolky? ved kebyze je daco v neporiadku, uz davno by vas lekarka poslala ku psycho.

alebo sa ti skor nechce do prace? ( lebo ja uz naozaj neviem, preco si tu kazda druha mama hlada dovod, ze jej dieta je chore a tympadom ma matka narok na plateny predlzeny rodicak)...

anjelicek26
3. sep 2023

@taja567 psychologicka vystavuje posudok na zaklade odporucania skolky a nezvladnutej adaptacie. Ale tvoja este ani v skolke nebola. Prosim neprenasaj na nu svoje emocie ;(

riyadh
3. sep 2023

@taja567 bola prijata, tak ju daj, teraz by najradsej do 18tich kazdy bral rd a prispevky

deti95060810
3. sep 2023

moja susedka je riad. mš a celý život robila uč. - ona tvrdí že najideálnejší vek sú 4 roky...

januska12323
3. sep 2023

Má aj nejaký zdravotný problém? Lebo prepáč ale tvoje neopodstatnené obavy na predĺžený rodičak nestačia. O mesiac bude mať 3 roky, niektoré deti začínajú v 2,5 a nemajú žiadny problém s adaptovanim. Prečo by mala ona mať?

luliu
3. sep 2023

@taja567 na predĺžený rodicak nemáš nárok, ak ju chces nechať doma dlhšie, tak len neplatený môžeš mať. Prenášas na ňu svoje stresy. Možno to zvládne úplne v pohode

simca06022011
3. sep 2023

Vyskúšaj a nechaj ju ísť do škôlky, nevsugerovavaj jej žiadne "problémy". Moja je nar. V 36tt a do jasnej išla v 1,5roku bez problémov a žiadny problém nemala. Čiže vôbec to nebude "predcastniatkom". Áno úmrtie rodica a hlavne ten stres okolo a v rodine vie vyvolať "kadeco" ale podľa mňa kolektív pomáha viac ako ostat doma a v tom istom.prostredi a byť ľutovana a pod stresom rodiny lebo rodič zomrel (mame v rodine dievčatko kde zomrel otec v jej 1r, covid a veľký vplyv to malo na ňu, a najmä ten sok ktorý mama prežívala okolo toho).

babulkomale
3. sep 2023

@deti95060810 ano aj mne to povedalo uz viacero učiteliek, aj z rodiny a aj sa mi to potvrdilo na mojich detoch 👍

deti95060810
3. sep 2023

@babulkomale ja som dávala všetky v 3 rokoch...

siska53
3. sep 2023

@deti95060810 suhlasim... Pri dcerke by mi bodlo, keby sla najskor po 4.roku, ale musela uderom 3.... :/.

siska53
3. sep 2023

@taja567 kazde dieta je ine, mozno ta tvoja to zvladne super. Rodicak, co viem, priznavaju aj spatne.. ale.neviem, ci zrovna diagnoza, ze nezvlada skolku, je dovodom nan... Nasa prve mesiace nechcela nic jest, ani pit... ale prezili sme... Doteraz, ak ma dlhsiu pauzu, je navrat do skoly tazky...uvidime, ako to bude tento rok, uz ale bude na 2.stupni.
Verim, ze u vas to take dramaticke nebude a malej sa bude v skolke pacit. Deti niekedy prekvapia.

nikasmile
3. sep 2023

@deti95060810 no možno na tom niečo je, ale tie 4 roky vydržat s nimi doma 😀

taja567
autor
3. sep 2023

Ženy, ale ja nechcem sedieť doma na zadku, ja niesom lenivá ani fajnová, verte mi. Ja od chvíle, keď segra porodila idem na 110 %, odišla som z dobre platenej práce, platím si sama odvody z vlastných peňazí, lebo pre tento štát som "občan nikto".... ale o tom niekedy inokedy, uvidím zajtra, pokiaľ malá bude v pohode, tak budem šťastná ako blcha, verte mi, nejde mi o finan. prospech. Ďakujem všetkým,dn.

777januska777
4. sep 2023

@taja567 ono baby sú tu občas drsnejšie, ale verím, že ro nemyslia zle. A aj keby si chcela sedieť doma na "zadku", tak to predsa vôbec nevadí. Zomrela ti sestra a staráš sa o jej deti, máš právo na oddych, na plač na čokoľvek, nie sme predsa stroje. A neboj sa deti sú často silnejšie ako my vnímame. Uvidíš všetko bude fajn 🙂

nelca0510
4. sep 2023

@taja567 no ja mám pocit,že sa ti nechce do roboty. Mesiac skôr narodené je ešte ok. Kvôli tvojmu pocitu ti nik nedá predĺžený rodicak. Tak sa nahlas ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a nech je v škôlke 4 hodiny. Budeš doma za 60 eur a môžeš riešiť ten tvoj pocit.

bublinka1426
4. sep 2023

prve dni necakaj slavu, u nas adaptacia trvala 3 mesiace. kazde dieta je ine. drzim palce