Rodičovský, keď žijem v zahraničí

magnulienka
25. aug 2023

Ahojte, ma niekto skusenost s tym ze zije dlhodobo v zahranici - kde poberal matersku a teraz chcem prejst na rodicovsky zo sr. Pani mi povedala ze sa posudzuje kolko sa zdrziavam na sr pricom na stranke ministerstva je napisane len ze musim mat trvaly pobyt na SR.

V spanielsku takyto prispevok neni a som s malym bez prijmu tu uz 2 mesiace materska bola len 4 mesiace.
Myslite ze nemam narok prosim niekto kto sa trosku vyzna nech mi poradi.

Dakujem a pekny den.

janinah
25. aug 2023

Dcéra žije v Česku.trv.pobyt na sk a rodičak nijaký vraj nemá nárok.

sense
25. aug 2023

Nie nemáš nárok na rodičak zo SR, neskuma sa len trvalý pobyt ale to. Kde sa zdržujes a máš stred záujmov.

melanta
25. aug 2023

Žiješ v zahraničí, pracuješ v zahraničí, poberala si tam materské. Prečo chceš žiadať o rodičovské na Slovensku a nie v danej krajine? Mimochodom, podmienka trvalého pobytu je len jedna z podmienok, nie jediná.

alenah31
25. aug 2023

RP ti priznaný nebude. V prvom rade si treba uvedomiť, že sa posudzuje celá rodina – na posúdenie nestačí iba informácia o matke, ale aj o druhom rodičovi. Bude sa vychádzať predovšetkým z toho, v ktorej krajine sú obaja rodičia zamestnaní, v ktorej krajine majú bydlisko (pozor, nie trvalý pobyt) a v ktorom štáte žijú deti, kde je centrum záujmov. V skratke:
Podľa koordinačných nariadení, ak obaja rodičia vykonávajú zárobkovú činnosť v štáte A a celá rodina žije v štáte A, celá rodina podlieha právnym predpisom štátu A, a to bez ohľadu na skutočnosť, či rodičovský príspevok v štáte A existuje alebo nie.

belllinka
25. aug 2023

Hmm a to si až teraz zistila, že iba na Slovensku je to privilégium, že žena môže sedieť doma 3 roky a ešte jej za to aj platia?

triss83
25. aug 2023

@magnulienka v akej výške si dostávala materskú v Španielsku? Len tak pre porovnanie...

magnulienka
autor
25. aug 2023

@belllinka kiez by som sedela doma cely den s malym drobcom pred telkou asi nemas deti

stanulienkat
25. aug 2023

Platila si na Sk nejake dobrovolne odvody? Ak nie, na zaklade coho chces davky z Sk? Ci len tak? Ved dlhodobo zijes v inej krajine a logicky mas narok na veci zo zakonov tej krajiny. Aj ja chcem zit na Sk a davky mat zo Svajciarska.
Ty odvadzas odvody v krajine, kde zijes, ako mozes chciet vyhody inej krajiny?

magnulienka
autor
25. aug 2023

@triss83 800 e 4 mesiace…

triss83
25. aug 2023

@magnulienka prídavky na deti sú v akej výške?

magnulienka
autor
25. aug 2023

@stanulienkat som sr obcan aj moj syn peace

magnulienka
autor
25. aug 2023

Aby ste vedeli je mi jasne ze nemam naok na matersku zo sr ani na prispevok za narodenie… rodicak je vsak nieco ine moze sa pri nom aj robit tak neviem preco by malo byt dolezite kde som viac casu z roka ked chodim aj na sr

melanta
25. aug 2023

@magnulienka mám pocit, že trocha sa rozčuluješ nad reakciami niektorých žien. Ale žiješ v ESP, pracuješ tam, tam platíš odvody. Tam. Prečo si myslíš, že budeš žiť v inej krajine, platiť v nej dane a odvody, ale zo Slovenska dostaneš nejaké dávky len preto, lebo v ESP nie sú. Žiaľ takto to nefunguje. Rozhodla si sa žiť v ESP, tak je potrebné akceptovať španielsky systém. Trvalý pobyt či občianstvo s tým nemá nič spoločné.

magnulienka
autor
25. aug 2023

Europska unia, plus vidim ze zeny v Rakusku poberaju zo Sr tak preco spanielsko je rozdiel🙂

magnulienka
autor
25. aug 2023

@janinah dakujem za odpoved

melanta
25. aug 2023

@magnulienka ale v AT rodičovský príspevok existuje tiež. V Španielsku ak neexistuje, nedostaneš ho ani v inej krajine.

magnulienka
autor
25. aug 2023

@melanta trvaly pobyt je uvedeny ako podmienka

melanta
25. aug 2023

@magnulienka ale to je jedna z mnohých podmienok, nie jediná.

triss83
25. aug 2023

@magnulienka pozri najjednoduchšie bude, keď zavoláš na sociálnu poisťovňu, upsvar a dostaneš informáciu, priamo od pracovníčok

9lf9
25. aug 2023

@magnulienka pokial teba ani otcovi dietata netrva prac.pomer na SR a centrum zaujmu mate v Spanielsku, tak mas narok na to iste na co kazda spanielka, na SR davky nie je narok.

anjelicek26
25. aug 2023

Pobavilo.. Mas narok na prispevky s krajiny,kde zijes a kde odvadzas dane.. je uplne jedno,ze si slovensky obcan, tvoje dane na Slovensku neodvadzas, ani odvody neplatis, tym padom nemas narok na rodicak...

bluka2
25. aug 2023

Ako slovensky občan v zahraničí som nič na deti zo Slovenska nepoberala. Neviem, ako ti to vôbec napadlo… ale myslím, že v tejto téme sa všetci zhodneme

magnulienka
autor
25. aug 2023

@bluka2 Napadlo mi to ked si kuknem stranku ministerstva a podmienky a aj na tlacive je dokonca miesto na iban na vyplacanie na zahranicny ucet tak asi tak

deginko
25. aug 2023

@magnulienka nedostaneš nič na Slovensku,obaja ste zamestnaní v zahraničí,čiže primárna krajina na vyplácanie dávok je tá,kde platíte odvody a to je Španielsko.Trvaly pobyt nie je jediná podmienka...ani to,že si občan SR

triss83
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
25. aug 2023

@triss83 tak ti tá pani trepala - je tu na MK dosť veľká skupina maminiek žijúcich v USA a Kanade - nič nepoberajú zo Slovenska a dosť často sa to tam rozoberá.

deginko
25. aug 2023

@janinah tvoja dcéra,ale poberala rodičak z ČR?či?

anjelicek26
25. aug 2023

@triss83 ked mala pri stahovani aspon 20 rokov + 26 rokov je mimo Tak predpokladam,ze najmladsia dieta ma desat rokov a odvtedy sa vela veci zmenilo co sa tyka poberania zo zahranicia ..

triss83
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
9lf9
25. aug 2023

@triss83 USA nie je v EU preto sa posudzuje inak ako staty, ktore tym ze su v EU spadaju pod nariadenia EU parlamentu, ktory je nad zakony daneho statu.