Rodičovský a živnosť

bucecka
20. okt 2014

Ahojte, chcem sa spýtať , ako je to so živnosťou, keď som na rodičovskej dovolenke. Lebo sa to stále dajako mení, tak teraz neviem. Momentálne som na rodičovskej dovolenke, šla som na ňu z úradu práce, pretože mi neuznali odpracované roky v zahraničí.Živnosť nemám, no mala som v pláne spraviť si budúci rok. Ako to teda bude? Viete mi povedať? Vďaka

liz_lemon
20. okt 2014

@bucecka môžeš mať živnosť, aj poberať rodičovský príspevok

bubinovci
20. okt 2014

môžeš mať živnosť keď poberáš rodičovský, akurát si musíš platiť odvody (do zdravotnej poistovne povinne, do sociálnej poistovne prvý rok nemusíš, iba ak by si chcela tak dobrovolne)

gabinkaa
20. okt 2014

@bucecka môžeš mať živnosť a aj poberať aj materskú a aj rodičovský, ja to tak poberám od začiatku, mala som aj materské a teraz aj rodičovský príspevok, počas materskej som nemusela platiť odvody do sociálnej a zdravotne, ale po skončení materskej som hneď začala platiť aj odvody

bucecka
autor
20. okt 2014

a koľko sa platia odvody? Rodičovský mi ostane v plnej výške? Díky baby

zalka
21. okt 2014

@bucecka RP ostane v pôvodnej výške, odvody do ZP sa platia podla skutočného príjmu teda ak si dnes otvoríš živnosť, tak môžeš si zvoliť nulové preddavky v ZP.
Ak do konca roka zarobíš 2000 eur napr. a výdavky budeš mať 1600 eur .. tak ti ostane čiastočný základ dane 400 eur ...
a z tých 400 eur ti ZP vypočíta nedoplatok na poistnom tj. 14% je poistné a kráti sa to o koeficient 1,486 takže nedoplatok bude 37,70 eur za rok 2014 a to sa zaplatí v roku 2015
Až do konca RD nemusíš platiť odvody do ZP vždy to len uhradiť ked ti ZP pošle vyúčtovanie. Po skončení RD musíš platiť odvody do ZP v normálnej výške ako každý iný SZCO.