Rodičovský a rodinné prídavky

simonka1161
22. sep 2024

Dobrý deň ako je to z rodičovským príspevkom a pridavkamy? .... Idem do Nemecka a chcem Zrušiť prídavky môžem poberať naďalej rodičovský príspevok ? Ak som v Nemecku ? Prídavky môžem brať v Nemecku ? A rodičovský môže ostať tak ? Kto má skúsenosti s tým ? ... Primitívne komentáre si nechájte nezaujíma ma to !

olimuc
22. sep 2024

V DE sa zamestnas alebo je zamestnany otec dietata na nemecku zmluvu? Kde budes poisten atd, bez toho ti tazko niekto poradi. Malo info.

simonka1161
autor
22. sep 2024

@olimuc manžel pracuje ideme za ním tak neviem čo mám robiť

tundra
22. sep 2024

@simonka1161 pokial si na Slovensku nepracovala,tak krajina na vyplacanie r.p. je Nemecko.Narok na rodicovsky,pri zmene krajiny,neviem dat relevantnu odpoved.Odchadzas na trvalo?Ak dlhodobo,musis maleho aj seba prihlasit do zdr.poistovne v mieste bydliska.
Je mozne,ze budes musiet spätne vratit r.p.,ak si poberala neopravnene.

olimuc
22. sep 2024

Manzel ak pracuje na nemecku zmluvu moze ziadat o pridavky. V DE RP nepoznaju .. Elterngeld - vyska je viazana na p predchadzajuci plat a uz vobec nie do 3 rokov … ak by Ti nieco dali je to minimum ca 300 € do 14 mesiacov dietata … inac nemas narok na nic. Ak si chces zachovat PR tak chod len tak nikam sa neprihlasuj a rodinne pridavky si nechajte na SvK a do vysky DE dorovnavat. Ak sa prihlasis do poistovne a na pobyt na Svk Ti RP zanika a v DE sa musi postarat o vas manzel … neviem ako to mas s pracou, ci TP trva atd

simonka1161
autor
22. sep 2024

🙄🙄 ja sa pýtam že ti môžem zrušiť len rodinné prídavky A nechať si rodičovský príspevok prídavky rodinné dá sa vybaviť Nemecku len prídavky na Slovensku chcem zrušiť rodičovský príspevok chcem nechať na Slovensku ja som pracovala na Slovensku nikde inde len na Slovensku

tramtada31
22. sep 2024

@simonka1161 neda sa čerpať len to, čo ti z ktorého statu vyhovuje. Ty sa tam ideš aj fyzicky prestahovat?

tundra
22. sep 2024

@simonka1161 darmo davas smajlikov s ocami hore,dala si otazku,dostala si odpoved.Dala si malo informacii.Zavolaj si na odbor soc.veci a rodiny a budes to mat z prvej ruky.Ak povies,ze je manzel zamestnany v Nemecku a ty nepracujes,za cele obdobie,budes musiet pridavky vratit😉.

lucia147852
22. sep 2024

Nie, nemôžeš poberať dávky aj v DE aj na SVK pokiaľ sa tam oficiálne sťahuješ. A už vôbec nie jednu tam a jednu tu.

lienka.7
22. sep 2024

@simonka1161 otázne je, že či si na SK zamestnaná a odkedy je zamestnaný tvoj muz v DE.
A nie, nemôžeš si vybrať co kde ty chceš poberat.
A ako ti pise
@tundra pokial si ty nezamestnaná, muz robí v DE tak nemas narok na poberanie na SK a co ti bolo vyplatene, budeš musieť vrátiť.

tundra
22. sep 2024

@lienka.7 sak to som jej 2x napisal,asi to nepatrilo mne😁