Čauko, som od včera na rodičáku s dcérou, ktorá bude mať 3 roky vo februári. No ale problém je ten, že okolo 24. 9. mi dal doktor OČR, ale na syna (6 rokov). Tá OČR stále trvá a moja otázka je, či môžem v súčinnosti s rodičákom byť aj na OČR s druhým dieťaťom? Rodičák síce poberám, ale živnosť som nezastavil, ďalej robím a platím výpalné každý mesiac.
@mamina7070 Normalne syn bol minuly tyždeň chory tak som s nim šiel k doktorovi a ten mu pozrel do pusy, popočuval ho a nechal ho doma. Tak ja som si vypytal OČR, ktoru mi dal (neviem presne kedy), dajme tomu 25.9. No a od 1.10. som na rodičaku. OČR na syna ešte nie je ukončená. Ale rodičak je na dceru. Tak toto sa pytam, či môže byť človek sučasne na rodičaku a zaroveň byť s druhým dieťaťom OČR.
A neviem čo tu do toho ťaháš MD, nikde som to nespomenul, ani s MD nemám nič spoločné, keďže obidva deti chodia do školky už, tak MD pre mňa nie je možná.
"Nahlasoval si sa" čo máš na mysli pod tým pojmom? OČR som ako vždy poslal poštou na Socpoi a na upsvare som si bol vybaviť rodičák od 1.10.2024. Je na tom niečo nepochopiteľné?
@mamina7070 Pediater mi nič nedal dopredu, neviem ako si to pochopila.
@thirstymonk tak si sa zrejme pomýlil v prvom príspevku..
@13uzivatelka11 Ahaaaa bože.
@mamina7070 Ja sa ti fakt ospravedlňujem, moja chyba
@thirstymonk ano, mozes cerpat OCR, ak mas aktivne nemocenske poistenie. Rodicak je davka z UPSVaR, OCR nemocenska davka zo SP. Navyse pri rodicaku mozes normalne pracovat, podnikat a deti chodit do skoly/skolky.
@mamina7070 ako dal OCR dopredu? OCR sa sklada z dvoch papierov. Na jednom je zaciatok OCR a na druhom sa vyznaci ukoncenie. Rozdiel moze byt aj mesiac. Prvy papier sa odovzda pri prvej navsteve, druhy pri poslednej. A nevies citat? Pise, ze je aktivny SZCO a plati si odvody (vypalne). Navyse zacal poberat rodicak takze ziadna registracia na urade prace nie je mozna.
@katarinaba Ja som sa totiž v úvodnom príspevku pomýlil a namiesto 24.9. tam bolo 24.10., preto si myslela, že predpoveda budúcnosť. :D
@thirstymonk aj keby som si precitala 24.10. tak inteligentny clovek pochopi, ze ide o preklep.
@katarinaba Ja aj normalne podnikam a platim vypalne (nemám pauzu). Tetka na socialnej poistovni (podateľni) mi vravela že podľa nej asi nie, ale že zisti na oddeleni nemocenskych davok a bude mi "zachvíľku" volať. No a chvíľka trvá už 75 minút :D
@thirstymonk mas narok. A ano, ich predstava o chvilke obcas trva, niekedy aj do nekonecna 😀 😀 😀
Pokial mas aktivnu zivnost, tak si v podstate pracujuci, bez ohladu na to, ci v skutocnosti pracu vykonavas. Mas aktivne nemocenske poistenie, tak mas narok aj na davku. Rodicovsky prispevok budes poberat dovtedy, dokedy ho mas schvaleny, ci pracujes alebo nie, ci si PN alebo OCR. Nemozes poberat zaroved dva rodicaky, alebo podporu v nezamestnanosti a rodicak.
@katarinaba Presne preto som ja na seba zobral rodičak, aby pani manželka mohla ešte "podojiť" štát, kým pôjde zas na matersku :D
@katarinaba Akurát, keďže som nebral matersku, tak mám nárok len na ten nižší, no ale nevadi... lepšie jak nič.
@thirstymonk jasne, treba vyuzit vsetky naroky, na ktore mas pravo aj ked to z financneho hladiska mozno nepotrebujes. Ja som "setrila" statne peniaze pri dvoch detoch. Potom, co som si precitala ako tento stat doja "socialne odkazani" co do statnej kasy nevlozili ani cent, som si povedala, ze pokial mam zakonny narok na cerpanie nejakej davky, tak to urobim. Od 16tich pracujem, od 18tich prispievam do kasy takmer nepretrzite, este aj pocas materskych som pracovala a odvadzala odvody, nevidim dovod, aby som si nevzala to, na co mam narok.
@katarinaba Máme to rovnako.
Okay, tak akurat mi zavolala spätne veľmi mila pani, vravela, že pokiaľ živnosť pokračuje a platim socialne vypalne, tak nie je problem, akurat že OČR davaju dajakemu posudkovemu lekarovi, či kiemu... neviem, čo tam chce posudzovať, keď má decko sopel.
@thirstymonk a odkial oni vedia, ze poberas aj rodicak? Ked uz chcu slektovat. A akoze ked moj pediater uvazi, ze OCR je potrebna, tak co s tym chce posudkovy lekar? Alebo normalne zamestnany clovek moze byt doma so soplavym dietatom a zivnostnik s rovnako chorym dietatom nie? To je podla mna nejaka divna informacia.
@katarinaba Neviem ti povedať, možno si tetuš myslela, že plánujem byť imrvere na rodičaku... Ona mi presne vravela, že SP neeviduje informáciu, že som na rodičaku, pokiaľ neprerušim živnosť, že im je to šuma fuk.
Akože fakt tieto veci by sme v roku 2024 už mohli mať poriešene. Že si urady medzi sebou vedia preposlať veci... Ale možno aj dobre, že nepreposielaju :D
@katarinaba tak som asi neinteligentna 😏
@thirstymonk na socpoist vedia ze poberas rodicovsky prispevok to je pre nich dostupna info aj o termine odkedy atd
@mamina7070 Okay, dobre, veď nech si to tam vytapetujú, mne to nevadí, pokiaľ k tomu môžem poberať aj OCŘ, tak neriešim
@thirstymonk pocas poverania RP mozes poberat OCR, tieto davky sa nevylucuju
ako ti mohol dat pediater OCR dopredu? co ma vestiacu gulu ze bude tvoj syn chory ? a si na RD alebo na MD ? nahlasoval si sa na UPSVAR alebo SOCPOIST?