Ahojte 🙂 skúsenejsie asi mi budete vedieť odpovedat na niektoré otázky.
Celý minulý rok 2017 som bola na materskej a na rodičovskej, pracovný pomer trvá. Teraz od 2/18 do 9/18 je muž na materskej, ja nepoberám rodičovský príspevok. Ale keďže som opäť tehu, požiadala som zamestnávatela, že o mesiac (4/18) sa chcem vrátiť do roboty, vyberiem asi 5dní dovolenky a následne pojdem na PN kvoli rizikovému tehu (2xpotrat)
Vyjde mi maximálna PN a následne skoro maximálna materská od 10/18.
Moje otázky sú:
- od 8/18 ked muzovi skoncí materká a ja budem na PN si môžem zas poziadat UPSVAR o rodicovský príspevok kým nenastúpim na materskú??
- ak by náhodou aj toto tehu skocilo skor :( a podarí sa mi otehotnieť až neskor a na materskú nastúpiť až na budúci rok 2019 - z coho mi ju budú pocítať?
Teraz nastupujem v 2018 a kedze minulý rok bola len materská a rodicák rátajú mi ju z platu bez zmluvy 1730e. Ale tento rok budem mat 5 dní dovolenky a následne PN..
Ďakujem za rady
@denisdenis veduca v lekarni 🙂
@martuska2 Som si myslela, ze to bude farmacia, alebo IT. Vdaka za odpoved 🙂
Skus poprosit naptiklad @evittam tusim by vedela poradit.
Neviem ci je to aj tvoj pripad ale raz som citala niekde ze mamicke matersku velmi ovplyvnila PNka ktoru cerpala rok pred nastupom na MD. Rok 2018 by ti to nemalo ovplyvnit ale neviem ze ak by sa nedajboze nieco stalo ci by ti PN neovplyvnnila matersku ak by si na nu nastupila v 2019. Ale ista si niesom
@denisdenis uviedla som to, aby baby vedeli rozdiel ab som si velmi nepokazila to ratanie 🙂 kezde prva materska sa mi ratala z realnej hrubej mzdy s odmenami so vsetkym, terajsia len zo zakladu zo zmluvy a co by bolo o rok, ked bude ta dovolenka a PNka? toto netusim
nastup 2019 = z prijmu 2018 = ak bude tak ako pises, tak z realneho prijmu za cerpanie dovo
@martuska2 nooo ked je tolko mzdarov vie byt problem lebo ide o nich kolko napise. My mame premie podla kvality a produktivity. Podla tabulky urcia ake su hodinove premie a mzdarky mi ratali ze aku mzdu by som mala za predpokladu ze odrobim cely mesiac ako by som mala. Ale fakt zalezi to od mzdraky. Kamoska mala druhu materaku tiez ratanu bez odmien. Ale ona mala osobne odmeny podla vykonu.
@martuska2 daj si pozor na jedno,
všetko čo si napísala je reálne a možné ... ale pozor daj na to ako čerpeš dovolenku a ako nastúpiš na MD .
príklad : máš za odpracovaný den plat 100e napríklad
a ) ak čerpeš dovolenku PO-NE a na PN nastúpiš v PO ... tak si pokazíš prípadnú MD s nástupom roku 2019 lebo tá bude rátaná (5x100) / 7 dni = 71,43 e VZ na den a... MD je 53,57e
b) dovolenka PO-ŠT a na PN nástup v PI ... tak potom MD s nástupom v roku 2019 bude 4x100 ) / 4 dni = 100e VZ na den .. MD 75e
samozrejme sumy som vymyslela aby sa lahšie mi rátalo, a aby bol viditeľný rozdiel
@zalka @evittam baby, skusim znova v tejto teme sa Vas opytat, 23.9.2018 ma dcera 3 roky. 12.12.2018 mam termin porodu. Moj PP stale trva. Vychadza mi tam “diera” 3 tyzdne a 2 dni alebo 5 tyzdnov a 2 dni - podla toho, ci nastupim na MD 8 alebo 6 tyzdnov pred TP. Co mam robit toto hluche obdobie? Ist na PN alebo cerpat neplatene volno? Spravne chapem, ze ani jedno, ani druhe, mi neovplyvni vysku materskej davky, lebo rozhodujucim obdobim bude rok 2017? Vtedy som bola cely rok na RD. Dakujem moc!
@supolienka tak podla bud si vyber dovolenku ci pnku..neplatene volno by som ja nebrala. Matersku budes mat podla oredpokl.vym.zakladu co je tvoja mzda
@supolienka ak máš dovolenku aspon pár dní čerpaj dovolenku , a potom to rieš PN ...
@zalka bohuzial dovolenku uz nemam. Nechala som si ju preplatit medzi materskou a rodicovskou dovolenkou. Cize PN by mala byt v pohode bez vplyvu na vypocet materskej davky?
@supolienka áno PN je v pohode neovplyvní to výšku MD .. PN i MD budú rátané z predpokladaného príjmu tj. z toho čo potvrdí mzdárka
@supolienka ano pn ti to neovplyvny..zaklad bude ten isty..len aspon 1den musis odrobit ci cerpat D aby si malanarok na Pn. Mas vycerpanu dovcu aj co ti nabehla za matersku? Lebo aj za ten cas mas narok na dovolenky...
@martuska2 no ano, dovolenku za matersku som si celu dala vyplatit:-/ ,skoda. Nemam uz ziadnu. Ooo to fakt musim na 1 den nastupit do prace?
@supolienka tak viem ze ano..ale zavolaj na socialku ci nemoze byt priklad ze 1.5 skoncis rodicovsku od 2.5 nastupis do roboty a hned v ten den ta vypisu napn. Datumy som dala len tak. Ja tak viem ze sa musi obnovit aspon na 1den sociakne poistenie aby si maka narok na pn..ale prever si to. Zavolaj. A jednak zamestnavatelovi listom musis oznamit navrat do prace 30dni vopred
Ahoj, otazocka mimo temu. Prosim ta, kde pracujes, ze mas taky pekny plat? Dakujem 🙂