Rodičovská dovolenka v Anglicku

luckah6
5. nov 2013

Ahojte. Mám dcérku starú 10mesiacov a priateľa. V roku 2012 sme sa v juni vratili z UK nakolko som mala dost problemove zaciatky tehotenstva. Teraz uvažujeme ist naspät do UK. Chcela by som zistit ako to je tam s materskou. Kolko tam trva materska? Tiez do 3 roka malej? Mozem poberat matersku z tadeto zo svk a popritom robit v uk? Na čo všetko by sme tam mali narok? Zobratí sme neni. Viete mi dať nejake info o tejto veci? Dakujem velmi pekne 🙂

dejka77
6. nov 2013

Materska zo sr by ti asi zanikla. Zevraj sa to uz nemoze poberat ak si v uk. Tu je materska 9mes., ale samozrejme ju dostane len ten kto pred tehotenstvom a pocas neho pracoval. Dostanes len pridavky co je asi 20 libier tyzdenne. Ak aspon jeden z vas odpracoval viac ako rok nepretrzite tak mate narok na housing benefit, mozno aj working tax credit, child tax credit. Predpokladam, ze len priatel by siel do prace takze by ste si o to v pohode mohli poziadat.

havana_frost
6. nov 2013

@luckah6 Máš na mysli rodičovský príspevok zo Slovenska (199 €)? Sestra to teraz riešila a zistila, že tu vlastne nie je záujem niečo zisťovať. Takže ak si tu neodhlásiš trvalý pobyt tak tu nemá kto ako zistiť, že si preč a rodičovský príspevok môžeš čerpať do 3 rokov. Ako to interferuje s UK príspevkami neviem.. zákon však hovorí, že nemôžeš čerpať dvakrát ten istý príspevok z rôznych krajín - ak máš na rodičovský nárok v UK, tu by si čerpať nemala, ale to je len teória 😒

crissie
6. nov 2013

@luckah6 materska v uk trva 9 mesiacov, mozes si od zamestnavatela predlzit o 3 neplatene mesiace. Potom sa mamicky vracaju do prace, T.j. uz ziadny rodicovsky prispevok do 3r. dietata sa tu nedostava. Ak je tvoj priatel v UK a ty zijes napr. na SVK, tak uz narok na rodicovsky prispevok zanika kedze zivitel rodiny je v zahranici a vyzivovacia povinnost spada na neho. Ak ides do zahranicia aj ty tak samozrejme narok na prispevok zanika. To, ci nahlasis ze si v zahranici je uz na tebe, neviem ci to kontroluju alebo nie. Drz sa