Ahojte. Viem, ze je tu vela diskusii, kde sa mozno ocitla aj tato tema, ale ako kazda zena na RD nemam tolko casu vsetko precitat. Budem velmi vdacna, ak mi nejaka skusena osobka poradi.
Som na RD, mam 2-rocneho syna a vo februari nastupujem spat do zamestnania. Maly pojde do jasliciek. Chcem sa spytat:
1/ Co sa tyka mojho navratu na povodnu pracovnu poziciu, tak mi bolo povedane, ze pred opatovnym nastupom, musim min 1 mesiac vopred oznamit prerusenie alebo skoncenie RD zamestnavatelovi. Vsade operuju s tym, ze ja prerusujem RD. Je to tak spravne, kedze aj nadalej budem poberat RP (do 3 rokoch), resp. prispevok na starostlivost (kedze maly pojde do jasli). Ide skutocne o prerusenie RD?
2/ako som spominala, maleho chcem dat do jasliciek a chcem vyuzit prispevok na starostlivost o dieta. Jeho poberanie sa vylucuje s RP. Problem vsak je, ze sa vyplaca max 6 mesiacov. Zaujimalo by ma, ci po uplynuti tychto 6 mesiacov opat nabehnem na RP (Kedze maly by mal iba 2,5 roka po vycerpani prispevku).
DAKUJEM za rady.
@gabikab ano, mesiac dopredu musis pisomne oznamit prerusenie alebo ukoncenie RD, technicky je to jedno, ale asi ukoncis, nepredpokladam ze sa budes chciet este pred tretim rokom maleho zas vratit, cize prerusit,, Rodicovska dovolenka nema nic s rodicovskym prispevkom, ten sa viaze na dovrsenie tretieho roku veku dietata, na nic ine,,, a ta druha cast, napises si na urad prace ziadost o odnatie rodicovskeho prispevku a poziadas o vyplacanie prispevku na starostlivost, plus dodas xy ostatnych potvrdeni,,, Urcite sa nevyplaca len 6mesiacov, to je somarina,,, vyplaca sa tiez do tretieho roku veku dietata, no max. 6 mesiacov spatne ti mozu hromadne vyplatit celu ciastku, ak si tak zaskrtnes v ziadosti,, tam je taka kolonka tykajuca sa vyplacania toho prispevku ...ak nezaskrtnes nic, tak kazdy mesiac nosis fakturu z jasli na upsvr alebo si zaskrtnes inu moznost ze tam hromadne donesies tie faktury raz za 2, 3, ...6mesiacov,,,
ahoj , ja tiež začínam pracovať od 1.2. . Bola som sa informovať na úrade práce, ako vybaviť príspevok na starostlivosť.
Dali mi podpísať ukončenie rodičovskej dovolenky od 1.2., a ked začnem pracovať mám doniesť podpísanú a vyplnenú žiadosť na príspevok na starostlivosť. Každý mesiac im treba nosiť potvrdenie o zaplatení jaslí 230 eur.( tu stoja 230 eur + strava) A na základe toho to majú preplácať. Nevraveli nič o tom, že príspevok sa dáva iba na 6 mesiacov. To počujem tu prvý krát.
Ahojte 🙂
prosím Vás a je nutné pri nástupe do práce (inej ako pred nástupom na MD) si meniť RP na príspevok na starostlivosť?
Ja pravdepodobne nastúpim od 1.2. do novej práce, ale nechcela som nič meniť na RP. Ale teraz keď čítam príspevky, tak sa začínam báť či to nie je povinné... alebo lepšie položená otázka - čo som teraz nútená spraviť podľa zákona?
Ďakujem za odpovede 🙂
Dakujem za rady. V Pravde som sa docitala, ze sa prispevok vyplaca max 6 po sebe nasledujucich mesiacov....tak som to asi zle pochopila.....ked pojdem na UP, tak sa opytam.
maminy prosím Vás môžem byť súčasne poberať príspevok na jasličky, resp. manžel aj keby som ostala na materskej ? lebo plánujeme druhé dieťatko a nikde som sa nedopátrala odpovedi, ďakujem.
@matkovazuzka nie nemôžeš,
bud poberáš MD, alebo RD, alebo príspevok na jasle ... nikdy nie dve dávky ...
jedine ak máš po MD ... a máš 2 deti do troch rokov alebo aj tri .. a dáš ich všetky podotýkam všetky do škôlky tak vtedy na každé jedno z nich dostaneš príspevok na jasle...
@zalka ďakujem, po MD už mám som momentálne na RD ale dieťatko len jedno zatiaľ.
@matkovazuzka proste nemôžeš mať MD na druhé a na prvé príspevok na starostlivosť
@zalka ok, ďakujem za info
Zienky, pokiaľ som začala pracovať pred 3rokom veku dieťaťa, tak mi do jeho 3rokov bude vyplácaný len RP (cca 23€) alebo aj RD pokiaľ sa mi o dieťa stará člen rodiny?
Na úrade mi povedali,že nemusím nič nahlasovať pokiaľ dieťa nedávam do jaslí?
@gabikab
ano musis oznamit dopredu, pokial hned zaciatku nebola dohoda ze budes na rodicaku len 2 roky. neviem ci je toto prerusenie, kedze chces poberat prispevok, alebo RD
podla momentalnych zakonov, mozes z prispevku zasa naspat prejst na poberanie RD. suseda to tak mala. ale zakon sa moze samozrejme zmenit