Rodičovská dovolenka po návrate z cudziny

heronka22
10. mar 2014

Ahojte baby,moja otazaka sa tyka rodicovskeho prispevku. Zijeme dlhodobo v Irsku a aj som tu pracovasla,aj bola na materskej a aj poberala davku v nezamestnanosti. Avsak od marca 2013 az dodnes nedostavam od statu nic a zacali ma tu baby strasit ze si budem musiet na SR doplatit zdravotku a socialku. Maly ma 2a pol roka a mala 9 mesiacov a predpokladala som ze na SR by som aj tak nic neplatila lebo by som mala pravo na RD. Mozu odomna spatne ziadat zaplatit ten rok aj ked som s detmi bola doma? dakujem za vsetky info🙂

kattulienka
10. mar 2014

Ahoj myslim ze zdravotnu asi budes musit doplatit.na to som sa teraz doma informovala, lebo sa tiez chceme vratit teraz vmaji. Robit budeme do konca aprila a porom pockame na papiere a pojdeme domov. Tak som sa pytala na ze amo to je ked hlvoria ze sa do skedmich dni musim nahlasit na urade prade, ze ako to mam stihnut. Ze to nevadi ked sa nenahlasim ale musim si doplatit chybajuce dbi v zdravotnej a ked sa zahlasim na urade tak mi to bude uz platit stat.ale neviem ako je to ked mas deti.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hanelka1
10. mar 2014

zalezi na tom, odkedy zijete na Slovensku.ak ste sa v marci 2013 vratili, bolo treba na zdravotnej poistovni nahlasit, ze si na rodicovskej dovolenke a odkial poberas rodicovsky prispevok. ak poberas z Irska,tak Irsko je platcom tvojej zdravotnej starostlivosti, a aj tvojich deti, preto ti musi byt vydany zdravotny preukaz poistenca v clenskom state EU, ak poberas rodic.prispevok na Slovensku,potom ti zdravotnu starostlivost hradi Slovensko, ale na zdrav. poistovnu to musis ohlasit, aby ony ta vedeli zaradit.
podla mna to od teba nebudu chciet zaplatit, iba im vsetko vydokladujes, ze kde a kedy si bola a kto ti platil zdravotnu starostlivost, ale urcite sa na to chod informovat, aby si potom nemala problemy.co sa tyka socialky, bolo by dobre aj tam sa opytat, ale tam nic platit nebudes, akurat ze nie si nemocensky a ani dochodkovo poistena pokial sa deti nenarodili na slovensku a neposlala si
rodne listy deti-cize ked si nenahlasila narodenie-ale to si bola v Irsku asi, no kazdopadne sa na to chod popytat.ja mam s tym tiez stale nejake starosti, ale zatial som nic nemusela platit ani doplacat, aj ked ja som troska iny pripad ako ty.

heronka22
autor
12. mar 2014

ahojte baby, dakujem za odpovede.No problem je v tom, ze ja som este stale v IE a na SR sa chystame az v maji tak potom sa urcite prihlasim a o ten rodicak poziadam. A navyse tu v IE teraz nepoberam ziadne social welfare a nedostavam ani rodicovsky prispevok lebo tu nic take neexistuje. nedostavam od statu nic. Zevraj za ten rok co som nic nepoberala nikde ale zila tu v Irsku za mna platil IE stat lebo manzel tu po cely cas pracoval ale pytam sa preto lebo si tym niesom ista tak len chcem vediet ci nahodou niektora nemate podobnu skusenost. A takisto mi bolo povedane, ze ked ja s detmi budem na SR ale manzel este stale bude pracovat v IE tak na RD nemam pravo?! To mi pride divne ale jedna kocka ma taku skusenost tak si overujem aj to 🙂

hanelka1
12. mar 2014

aha, no takze vec sa bude mat takto:ak ti manzel ostane pracovat v IE pojdes na socialku a poziadas o rodic. prispevo na ktory budes mat narok.potom na pobocku zdrav. poistovne nahlasis, ze si nezaopatrena osoba poberajuca podic. prispevok na SK (na ktory mat narok budesako som pisala, len to musis nahlasit na urad prace, soc. veci a rodiny-oddelenie pre EU, vypises papiere, manzel ti posle z irska potvrdenie, ze odtial nic nepoberate) tym padom je manzel zivitel rodiny a ty musis byt s detmi zapisana v jeho formulari E 106 co ti objasnia v zdrav. poistovni, to znamena ze vsetky naklady na zdrav. starostlivost tu na SK bude tebe aj detom hradit jeho poistovna v IE. taky je zakon, tak to ma byt!nie je mozne totiz byt zdrav. poistena sucasne v dvoch clenskych statoch EU, vzdy sa to pise na poistenie zivitela rodiny co je v tomto
pripade tvoj manzel pracujuci v IE.urcite nic platit ani doplacat nebudes, len si to musis vybehat a vydokladovat, je to na nervovu sustavu vyznat sa v tychto zakonoch.a furt zhanat nejake potvrdenia, ale vybavit to vybavis.

heronka22
autor
1. apr 2014

Dakujem hanelka1 🙂 ja som az teraz nasla tvoj prispevok. 🙂