Chcela by som sa Vas spytat taku specificku otazku. Pracujem na pracovisko na zastupovani na materskej. Mojej predchodkyni prave skoncila materska a nastupuje na rodicovsku. Neplanuje sa na miesto vratit. ja mam zmluvu na dobu urcitu do jej navratu-teda nespecificky datum. Chcela by som sa spytat ak by teraz dala ona vypoved-lebo uz vie ze sa nechce vratit, mala by z toho nejake nevyhody-myslim tym nizsi rodicovsky alebo dochodok alebo hocico ine?To miesto patri jej, ale ja som tam uz dva roky(mala dve babatka po sebe), ona tam bola kratucko a tiez chcem ist na matersku,ale tuzim aj po zmluve na neurcito.
Iba rozmyslam nahlas a hladam moznosti, manzel ma uz tlaci, tuzi po babatku,ale ja som tej praci odovzdana a bolo by mi luto, keby nenastupila ani predchodkyna a dostal by zmluvu na trvalo niekto uplne iny. verim, ze chapete ze nikoho nechcem pripravit o miesto a len chcem vediet moje moznosti.dakujem velmi pekne
urcite nestrati narok na podporu tym ze ukonci Prac.pomer
problem moze byt napr. narok na rod.prispevok, ak nahodou manzel pracuje v zahranici
ak ona nebude vedena ako zamestnanec v SR, tak bude musiet najskor ziadat o rodicak v krajine , kde pracuje manzel a az ked jej ho tam nepriznaju, daju jej ho v SR, ale ak manzel pracuje v SR, no problem
@kauai
súhlasím s lemon, ak skončí pp počas čerpania RD, tak vlastne ukončením pracovného pomeru prestane čerpať rodič.dovolenku v zamestnaní a bude už len poberať RP ako nezamestnaná Takže ak by sa evidovala na UP do evidencie nezamestaných neskôr ako po roku ukončenia prac.pomeru, tak jej nárok na podporu podla terajších zákonov nevznikne, lebo nesplní podmienku aspon 730dní poistenia v nezam. v posledných troch rokoch pred zaevidovaním. Dni po ukončení pp sa jej do toho nerátajú. MOhla by si platiť aj dobrovolne, ale to je veeeelmi drahé teraz.
Tiež ak by nanovo otehotnela, tak bez prac.pomeru resp. nem.poistenia nárok na materské mať nebude.
@kauai - pokial sa na to miesto neplanuje vratit a neplanuje 3. babatko po sebe... nema dovod si to miesto drzat, aj ked teda dovod dat vypoved tiez nema, ja byt na jej mieste si tu moznost necham otvorenu, clovek nikdy nevie, veci sa tak rychlo mozu zmenit, jej manzel prijde o robotu, bude rychlo musiet zarabat, idealne je mat sa kam vratit. Ty napriek tomu mozes poziadat o trvalu zmluvu, proste vytvoria ked sa ona vrati dalsie miesto navyse... vo väcsich firmach to problem nie je. A ak sa nevrati vobec, bude to jednoduchsie pre zamestnavatela. Neviem, nechala by som ju v klude a hladala ine cesty zo zamestnavatelom..
dakujem vam dievacata@gapa @anjelicek26, vobec mi neprisla na um taka vec, ze ved aj mna si mozu nechat, investovali do mna a su ocividne spokojni, takze moju predchodkynu necham v klude a budem velmi pozitivne mysliet na to nech mi daju zmluvu🙂
Baby prosím Vás poraďte mi. Som na RP zamestnaná, ale po ukončení RP sa nechcem vrátiť do pôvodnej práce, riešim si inú. Ako by to bolo z hľadiska RP najlepšie poriešiť, aby som oň neprišla, počkať do januára kedy mi končí RP a dať výpoveď v prvej práci a potom nastúpiť do novej? Alebo je možné to poriešiť aj počas RP. Dať výpoveď napr. k septembru a nastúpiť od oktobra do novej práce? Nič nemám isté a nechcem urobiť chybný krok a navyše malý mi ide od septembra do škôlky, a to tiež neviem ako riešiť, či tam môže zostať na celý deň, alebo len pol dňa, ak ešte nepôjdem pracovať.
@serafinka1 ahoj pokial ja viem, tak je novy zakon ze sa moze pracovat aj mat RP, no nech sa vyjadri niekto kto to aj vybavil. lebo poznam jednu co pobera tych 195 a normalne aj pracuje ako predtym.
Ďakujem amulienka. Viem, že sa môže pracovať aj mať RP len neviem ako urobiť tú zmenu zamestnávateľa počas RP a čo so škôlkou, či na celý deň či na pol dňa, ak ešte nepracujem.
@kauai a preco by ona davala vypoved pocas RD? to by bola sama proti sebe, lebo po skonceni RD (aj ked sa to samozrejme moze v buducnosti zmenit), by nemala narok na podporu
inak ziadne nevyhody by jej neplynuli, trvanie PP neovplyvnuje vysku RP
skus sa jedine dohodnut so zamestnavatelom, ci by ti nedali zmluvu na dobu neurcitu, moj priatel to tak mal, ze bol prijaty na zastup pocas MD a RD, hned pri prvej prilezitosti, ked ho chvalili, ze je super pracovnik, poziadal, nech mu zmenia zmluvu a bez problemov mu to zmenili na neurcito