Rodičovská dovolenka a úrad práce

adamica
31. jan 2013

Ahojte. Potrebujem poradit, 15.2. mi konci rodicovska dovolenka a chcela by som vediet, do kolkych dni sa musim prihlasit na urade prace. A ako je to s predlzenou rodicovskou dovolenkou, aby som nemusela chodit na urad prace, kde sa to vybavuje a co k tomu treba. Dakujem .

renata5
31. jan 2013

do 7dni by si sa mala prihlasit

zuzana909
31. jan 2013

@adamica pokiaľ chceš byť na neplatenej predĺženej rodičovskej dovolenke, tak môže ísť dieťa len na 4 hodiny do škôlky.
v tom prípade zájdeš na zdravotnú a sociálnu poisťovňu a prihlásiš sa ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov, nepotrebuješ k tomu žiadne doklady.
pokiaľ dieťa bude chodiť na celý deň do škôlky musíš sa evidovať na úrad práce alebo si platiť odvody do zdravotnej poisťovni sama.

dfgabika
31. jan 2013

@zuzana909 to už neplatí, ja som bola na neplatenej rodičovskej dovolenke, a kedže tu som sa dočítala, že nemôžem dať dieťa do škôlky len na 4 hodiny, som zašla na sociálnu poisťovňu v septembri 2012 a tam mi povedali že ak som na neplatenej nevidia dôvod prečo by som nemala dávať dieťa na celý deň, keď nič neberiem, takže to nieje pravda.

dfgabika
31. jan 2013

@adamica na úrade sa Vám netreba hlásiť, jednoducho zájdite na sociálnu poisťovňu aj na zdravotnú, tam vypíšete papier, že sa budete starať o svoje dieťa (smiešne ako by sme sa doteraz nestarali, ale treba im to podpísať 😀 ) a dieťa môžte dávať do škôlky normálne na celý deň, len nebudete mať žiadny príjem ☹ ,. tiež som to riešila v septembri.

polyana
31. jan 2013

@dfgabika - ja som stále na neplatenej rodičovskej a moje deti sú len na 4 hodiny v skôlke. Ano sociálna poistovna s tým problém nemá, podla nich môže byť dieťa aj celý den v škôlke. Ale zdravotná poistovna povoluje iba 4 hodiny. Potom by si si musela sama platiť zdravotné poistenie.

dfgabika
31. jan 2013

@polyana ozaj možno máte inú poisťovnú 😝 , pretože aj tam som sa pýtala a malého som dávala normálne na celý deň, až pred nedávnom som sa zamestnala, takže nechápem, nič som neplatila. 🙄

polyana
31. jan 2013

@dfgabika možno je to tak- čo poistovna a pani čo tam pracuje, to iná verzia 😉 , mne tak vraveli na poistovni - aj ked hned dodala, že to nekontrolujú- či to dieťa tam je alebo nie je 4 hodiny. Ale tak pre istotu sú moji len do obeda.

dfgabika
31. jan 2013

@polyana ten zákon je starý overte si to na zdravotnej a sociálnej poisťovni, ja mám všeobecnú, na 100% môžete dávať na celý deň.

zuzana909
31. jan 2013

@dfgabika možno na sociálnej to je inak, ale mňa v zdravotnej upozorňovali, že môže byť dieťa len 4 hodiny v škôlke, ja som dala na celý deň a musela som si odvody platiť sama 😉
aj ja mám všeobecnú a upozorňovala ma, že len 4 hodiny

korenbaba
31. jan 2013

@dfgabika presne ako píše @zuzana909 to celkom nie jepravda,že nič nebereš. Odvody platí štat. preto chce aby si sa aspon poldna starala o dieta.

korenbaba
31. jan 2013

@dfgabika aby neprišlo nejaké doučtovanie

adamica
autor
1. feb 2013

dakujem velmi pekne , pomohli ste mi. A to musim ist aj na socialnu poistovnu, ked bom bola pred rodicovskou dovolenkou na urade prace? nestaci ist iba na zdravotnu?

dfgabika
1. feb 2013

@korenbaba žiadne doučtovanie nepríde, kedže som sa pýtala na zdravotnej aj sociálnej poistovni a hovorili mi že odvody platí štát, dieťa môže byť na celý deň....no neviem, ale tu kde bývam je takých mamičiek veľa v všetci detičky dávajú na celý deň, ja som sa tiež bála ale kedže som sa pýtala a povedali mi na úradoch že nevidia problém, tak neviem či vo vašom meste je iná pracovníčka, ozaj neviem 😉

adkavladko
17. feb 2014

Ahojte,
v zákonoch a paragrafoch mám trošku (dosť) 🙂 chaos, preto vás chcem požiadať o pomoc, radu. Po 3-ročnej MD mi 30.6.2014 končí rodičovská dovolenka. Od 1.7.2014 by som mala nastúpiť do práce (kde som fakticky stále zamestnankyňou), ale som nútená dať výpoveď (najmä z dôvodu nevyhovujúcej dochádzky a pracovného času). Budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti? Ak áno, z čoho sa bude počítať? Alebo by sa mi v tomto prípade oplatilo predĺžiť si rodičovskú dovolenku o ďalšie 3 roky? A ďalšia otázka na to nadväzuje... Keď by som následne ako nezamestnaná išla na ďalšiu materskú, mala by som na ňu nárok, resp. z čoho by bola počítaná čiastka materského príspevku?
Ďakujem vám vopred veľmi moc za pomoc. 😉