Ahojte , ak som na rd a idem pracovať na skrátený úväzok :
- treba ísť niekde na úrad zaniesť niečo ? príp. na zdravotnú ?
- danový bonus si može uplatnovat len jeden rodič ?
dakujem krasne
@zuzka_puska Do SP nahlasuje zamestnavatel.
@evittam no nenahlasuje.....teraz som to vybavovala- on sice nahlasi ze pracujete, to ano...ale neodhlasi vas!!! a preto tam musite ist, s tou zmluvou ktoru mate,alebo dohodu to je jedno,a odhlasit sa z toho aby za vas platil poistne stat
@tanickae ak si si po pôrode(nástupe na RD) dávala do sociálnej poistovne prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa o 6rokov aby si bola dôchodkovo poistená štátom, tak treba podať z tohoto poistenia štátom odhlášku do 8dní od vzniku dohody (toto žiaden zamestnávatel za teba nevybaví, nemôže) -teda odkedy ťa oni prihlásia na soc.poistonu ako zamestnanca-dohodára. Lebo nie je možný súbeh povinného dôchodkového poistenia zamestnanca a dôchodkového poistenia štátom. Preto treba tú odhlášku. Ked ukončíte dohodu, tak si nanovo môžeš podať prihlášku, ale pozor, nedá sa podať spätne, tj. ak je dohoda uzatvorená dajmetomu do 30.6.2015, tak najneskôr 1.7. zájdi na soc.poistovnu a podaj prihlášku (znovu s prílohami prehlasením o riadnej starostlivsoti + kopia RL). Aj ked niektorý mesiac nebudeš pracovať, stale ti dohoda trvá, tj. nemôžeš byť poistná štátom (platí z vym.základu cca 483eur v r.2014 bolo, teraz už viac). Odporúčam si robiť kopie z priháškok/odhlášok=RLFO, dať opečiatkovať soc.poistovnou a založiť k zápočtovým listom.
Inde netreba nahlasovať. DB áno, jeden z rodičov.
@tanickae do socialnej poistovne pojdes nahlasit,ze pracujes - ja to to teraz nedavno riesila. Bola som v socialnej poistovni nikde inde netreba ist. Danovy bonus si uplatnuje len jeden rodic, to je jedno ktory