Rodičovská dovolenka a prechod na materskú

martina374
24. aug 2016

Ahojte,chcem sa spytať mám 1 dieťa s ktorým som na rodičovskej do konca 2017 ale možno plánujeme aj druhé dieťa.Zaujímalo by ma kebyže 2.dieťa sa narodí pred tým ako 1.dieťa dovrši 3 roky tak mi v tom momente skončí rodičovská na 1.dieťa a začne materská na 2. dieťa alebo sa preruší rodičovská na 1.dieťa a bude nasledovať rodičovská na 2. dieťa? (Pozn. zamestnaná niesom,takze asi výška materskej by bola minimálna. Pred nástupom na prvú materskú som 2 roky pracovala).
A keby že medzi prvým a druhým dieťaťom by bol väčší vekový rozdiel teda napr. Po skončení rodičovskej na 1.dieťa by som sa prihlásila na úrad práce, mala by som nárok na podporu v nezamestnanosti?
A keby po niekoľkých mesiacoch ako nezamestnaná by som otehotnela tak čo v tom prípade, dostávam materskú alebo hneď rodičovskú alebo je tam nárok na nejaké iné dávky?
Vopred ďakujem za akékoľvek informácie.

gapa
24. aug 2016

@martina374 v podstate, ak už si bez nemocenského poistenia viac ako cca 15mesiacov, tak nárok na materské nebudeš mať, to by si musela byť nanovo nemocensky poistená aspon 270dní. Takže by si mala nárok na rodič.príspevok od mesiaca narodenia dieťaťa a nie na materské od 6týž. pred termínom.
Nárok na podporu máš len ak máš v posledných 3rokoch pred zaevidovaním aspon 730dní poistenia v nezam. Ak máš v období 4roky pred zaevidovaním len prac.pomer na dobu určitú, príp. dobrovolné (žiadny pp na dobu neurčitú ani žiadnu dohodu), tak stačí ak máš tých 730dní v období 4roky pred zaevidovaním, no potom je podporná doba len 4mesiace a nie 6.

martina374
autor
25. aug 2016

@gapa dakujem za odpoved.....takze ak 2.dieta tak uz len rodicovsky prispevok a ak upsvar tak bez podpory..dobre dik 🙂

kristinkaatonik
2. sep 2016

Ahojte chcela by som sa opytat....v auguste som skoncila skolu mala som sa ist nahlasit na urad prace ale z dovodu ze ixem.na mesiac za priatelom do zahranicia ma neevidovali a tak si platim.mesiac sama.....budem.mat narok na rodicovsky prispevok aj b takom pripade ze mwziac nesom evidovana na urade prace?

gapa
2. sep 2016

@kristinkaatonik nárok na rodič.príspevok nie je podmienený evidenciou na úrade práce. Len to zdravotné si musíš platiť sama do pôrodu, ak sa nezaeviduješ. Od pôrodu, ak budeš mať nárok na RP (ak si nezamestnaná a priatel robí v zahraničí, tak je to otázne a zisti si popredu, či budeš mať nárok a aké papiere treba)