Rodičovská dovolenka a ošetrovanie člena rodiny

moma15
17. jan 2017

Ahojte, mám otázku
Obaja so synom sme ochoreli, horúčky, kašeľ, ja sa ledva postavím z postele. Chcela som aby išiel priateľ na očierku s našim synom (niesme zobraty) bola som u obvodnej lekárky nášho syna a vraj sa to nedá keďže som ja na rodičovskom. Chcem sa spýtať, postupovala lekárka správne? Je normálne aby nebola priateľovi umožnená očierka keď je matka na rodičovskom? Ďakujem.

mimac
17. jan 2017

@moma15 sa mi to dáko nezdá, však ak je on zamestnaný tak OČR mu vyrátajú podľa jeho vymeriavacieho základu na deň a platí to sociálna poisťovňa, čo má spoločné s tým, že ty si na rodičovskom?on je otec a nárok zo zákona zobrať na svoje dieťa napr. 7x do roka P(paragraf-celodenné vyšetrenie) a potom má 7 dní do roka napr. na teba, svoju mamu, jeho otca...nech s on opýta účtovníčky vo firme kde pracuje a nie doktorky.

sardinka336
17. jan 2017

sodoma gomora, ze ,,očierka,,

moni244
17. jan 2017

Ze ocierka, ufff, aj tak sa da.
Ale neviem, zeby sa nedalo zobrat na dieta, ked je matka doma, hm

peta_petruska
17. jan 2017

OČR nech muž rieši na teba, nie na dieťa

simca06022011
17. jan 2017

😂 očierka... pokial viem on moze ist na OCR, nech tam ide so synom on a nech si to da vypisat, ze musi ostat doma, chori ste... a hotovka :D A na partnera sa to vztahuje?Nie len manzelia mozu ist na OCR jeden s druhym?

moni244
17. jan 2017

@peta_petruska na nu nemoze, nie su manzelia

sibalka21
17. jan 2017

OČR-ka nie očierka :D ved to ani nieje slovo ;) A ak je otec dietata zamestnany ma narok zobrat si OČRku na dieta, to nema nic spolocne s tym, ze si na rodicaku

jasminet
17. jan 2017

@peta_petruska na nu asi nemoze - nie su zobrati...

nevladze sa postavit z postele, ale s dietatom u lekarky pre ocr bola... mal by ist otec dietata, ze matka sa nemoze starat

moma15
autor
17. jan 2017

Niesme manželia a bolo mi povedané že keď som ja na rodičovskom tak priateľ nemá nárok byť s nami doma. Nestalo sa nám to tak preto sa pýtam, Viem že so mnou byt nemôže keďže niesme manželia..

jasminet
17. jan 2017

inak, mojmu tiez lekarka nevypisala ocr ked som ja na rodicovskej, vypisala iba ked som bola v porodnici (cize som sa nemohla starat) a iba do casu kedy som sa vratila. potom uz nie.

moma15
autor
17. jan 2017

Bola som u svojej lekárky predpísať lieky tak som sa hneď stavila aj u malého, boli sme včera na pohotovosti tak lieky on má, prosím keď neviete neriešte..

moni244
17. jan 2017

@moma15 tak napis vsetkoa nie v hadankach

eeffka
17. jan 2017

@moma15 otec dietata sa da vypisat s dietatom, ale kedze je dieta v starostlivoszti matky ( RD) je potrebne aby pri vypisovani OCRky na dieta uz mal pri sebe potvrdenie od tvojho lekara ze si zdravotne neschopna sa starat o dieta.
Nasledne v pravi odovzda svoju OČRku na dieta s pripnutym potvrdenim od tvojho lekara a cele sa to posiela na socialku

eeffka
17. jan 2017

@jasminet
horeuvedene platilo aj pre teba, lekari sa v tlacivach nevyznaju, to co som popipsala je standardny postup

emily_666
17. jan 2017

OČR ? či niečo iné?

jasminet
17. jan 2017

@eeffka ja som to blbo napisala, on si ziadal iba ked som bola v porodnici.. dostal na tie 4-5 dni (dlhsie mu nedala - tak som to myslela), nie ze tam bol pre ocrku - ja chora nebyvam (klop klop), ale dobre vediet pre buducnost.

moma15
autor
17. jan 2017

Vie mu lekárka vystaviť očr aj predchádzajúce dní? Včera sme boli na pohotovosti ale dnes bude musieť byť s nami doma.

eeffka
17. jan 2017

@moma15 myslim ze sa da 3dni spatne

marcelatt
17. jan 2017

Ked mal moj syn 9 mesiacov (uz som bola ma rodicovskej), tak mi robili na ruke zakrok a muz si zobral ocr-ku na mna, ze sa musi o mna postarat, tym padom sa postaral o mna aj o dieta, lebo som tyzden nemohla pohnut s rukou, mala som ju fixovanu...ty ked si chora a nie ste manzelia, tak muz si moze zobrat ocr-ku na dieta, co s tym mas spolocneho ty? to je jedno ci si na urade prace alebo zivnostnik alebo pracujuca alebo na rodicovskej alebo na materskej...nech lekarka riesi vztah otec-dieta, ze chore je dieta...moj nazor

jaroe
17. jan 2017

OČR - 🙂šetrenie Člena Rodiny - foneticky očeerka. Nehnevaj sa

mimac
17. jan 2017

@simca06022011 OČR môže byť ale iba na jedného rodinného príslušníka rodiny max 10 dní za mesiac.na OČR by mohol keď syn vyzdravie a potom riešiť ženu ale v inom mesiaci.

moma15
autor
17. jan 2017

To mi spomínala že môže byť Max 10dni, ja som chcela len na tieto dni kým mi neprejde horúčka. So mnou byť nemôže niesme zobraty. Chcela som nech je so synom

mimac
17. jan 2017

a to že niesú manželia závisí od zamestnávateľa či mu P(paragraf uzná napr) ak bývajú v spoločnej domácnosti a majú rovnaký trvalý pobyt a je biologický otec tak sú posudzovaní ako rodina, čiže si môže vziať OČR na ženu-je člen rodiny.ja vydatá niesom a mala som OČR na muža 10 dní. a po 2 mesiacoh na dcéru 10 dní.

mimac
17. jan 2017

@moma15 OČR sa tvojmu mužovi finančne oplatí ak bude mať OČR od piatka napr. od 20.1 do 29.01 a 30.1.2017 pôjde do práce, inak prídete o riadne prachy...peniaze sú vyplácané 10 kalendárnych dní nie pracovných (napíšem po lopate -aj soboty nedele)

bazoskaa
17. jan 2017

ženy do akého veku dieťaťa vie rodič poberať očr?

janci05
17. jan 2017

@bazoskaa
Ošetrovanie člena rodiny a dávka ošetrovné

Podmienky nároku na čerpanie dávky ošetrovné, poskytovanie dávky ošetrovné
Počas choroby blízkeho príbuzného možno zo Sociálnej poisťovne po splnení podmienok stanovených zákonom o sociálnom poistení poberať nemocenskú dávku ošetrovné.

Ošetrovné možno čerpať na choré dieťa, chorého manžela/manželku, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela/manželky, ktorého zdravotný stav podľa potvrdenia príslušného lekára si nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou.

Dieťa na účely ošetrovania je vlastné dieťa, osvojené dieťa poistenca alebo jeho manžela/manželky alebo dieťa zverené do starostlivosti na základe rozhodnutia súdu.

Nárok na ošetrovné nemôže teda vzniknúť napr. starej mame na vnuka. Rovnako nemá poistenec nárok na ošetrovné v prípade ošetrovania svojho súrodenca/švagra.

Nárok na ošetrovné vzniká aj poistencovi, ktorý sa stará o zdravé dieťa do 10 rokov veku, ktorému bolo nariadené karanténne opatrenie, alebo v prípade ak predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa dieťaťu poskytuje starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, bolo rozhodnutím príslušných orgánov (napr. rozhodnutím zriaďovateľa na podnet regionálneho úradu verejného zdravotníctva) uzavreté, alebo ak fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať.

Z toho mi vyplýva, že to nie je vekovo obmedzené. Do osemnástich rokov hám isto môžeš, ak ti to lekár potvrdí, že je to nevyhnutné a potom neskôr ako člen rodiny, keď s tebou žije v spoločnej domácnosti. Mne to tak vychádza, keď si môžu aj manželia uplatniť navzájom.

janinah
17. jan 2017

@bazoskaa bez obmedzenia,ja som mala na 21.r. dcéru po jej úraze /je slobodná/