Rodičovská dovolenka a odpracované roky

29. apr 2024

Ahojte, vie mi prosím niekto povedať, či sa RD ráta do odpracovaných rokov do dôchodku? 5 rokov som bola na RD bez toho, aby mi trval pracovný pomer. Po tom som odpracovala 10 rokov , bola som na MD a RD ale už s aktívnym PP a odpracovala som ďalších 5 rokov.
Zvažujem prácu v zahraničí a neviem, či budem tu na SK spĺňať nárok na dôchodok.
Ďakujem za objasnenie.

zic
29. apr 2024

ked som skopiroval do takej uzasnej veci ako google cast tvojho prispevku "RD ráta do odpracovaných rokov do dôchodku", tak hned 3. odkaz bol toto... MK is the new google... alebo Chat GPT 🙂

https://www.dochodok.info/zapocet-odpracovanych...

autor
30. apr 2024

Predstav si, prvý som použila Google. Ale ani v jednom odkaze nebolo upresne, či sa ráta RD s pri trvaní PP alebo aj bez PP. A toto presne ma zaujíma. Viem, že RD, čo som mala PP sa mi ráta, ale tých 5 rokov na RD po škole bez zamestnania, som si nie istá.
Teoreticky keď sa ráta každá RD do odpracovaných rokov, tak spoluobcianky so 14 deťmi musia mať krásne dôchodky aj bez toho aby sa zamestnali 🤔🤔🤔

zic
30. apr 2024

predpokladam, ze stat plati nejake minimum za RD / MD... takze ak sa to bude blizit minimalnemu dochodku, tak kludne niekto moze rodit cely zivot... Len to nebude ziadna slava... ano, mozno to bude tolko kolko dostane chuda bezdetna upratovacka, co upratovala cely zivot... to neviem presne... otazka je, kto ma ake ciele (na dochodok)