Rodičovská dovolenka a OČR manžela

28. nov 2024

Ahojte, skúsim sa vás tu spýtať, či nemáte skúsenosť. Starší syn (necelé 3r) chodí už do škôlky, ja som momentálne na RD s mladším (1r) a začínam v novej práci na polovičný úväzok, 100% home office, pracovať potrebujem počas doobedia. Ide však o to, že starší v škôlke po pravde viac nie je ako je, keďže sa na neho nalepí každý soplík, čo prejde okolo. A z tohto pramení moja otázka - ak bude musieť ostať doma chorý, môže s ním byť v takomto prípade manžel na OČR? Keďže homeoffice popri jednom dieťati doma je tiež celkom "zábava", pri dvoch si to už skutočne neviem veľmi predstaviť a starí rodičia ešte pracujú, takže nie vždy môžu aspoň jedného postrážiť.

hradnapani
28. nov 2024

samozrejme, ze moze. Ved si odvadza odvody (resp. musi mu vzniknut narok - t,j odvadza nemocenske odvody do socialnej poistovne), s tvojou RD to nema nic spolocne, aj keby si nepracovala, tak moze. Ale najdu sa lekari alebo sestricky, ktore budu tvrdit opak.

autor
29. nov 2024

@hradnapani ďakujem, ja som si tak aj myslela, ale potrebovala som si to overiť, keďže v mojom okolí mi každý tvrdí niečo iné