Rodičovská dovolenka a maródka

katuskan
15. júl 2012

Ahojte mamičky, som na rodičovskej dovolenke s 2 ročnou dcérkou, na ktorú poberám rodičovský príspevok tých necelých 200 eur.....som tehotná a doktorka ma teraz vypísala na PN ešte pred nástupom na novú materskú dovolenku a som zvedavá, či mi vyplatia rodičovský príspevok aj nemocenské alebo len to nemocenské a o ten rodičák prídem? poradíde mi? ako to je? dakujem vám

rebroza
15. júl 2012

ahoj, nie som si ista, ale ja som tiez na RD a takto to vidim:
PN je nemocenska davka od socialnej poistovne tak ako napr. materska, alebo invalidne, osetrovne... a mas nan narok, ak si platis nemocenske poistenie. a toto nemocenske poistenie, ak si zamestnana ti ide automaticky z vyplaty. ale ak si napr. na RD tak si ho neplatis, ak si neplatis dobrovolne nemocenske.
ja ked som bola druhy raz tehotna a zaroven na RD s prvym dietatom, tiez som mala nejake problemy a ak by som chodila do prace, sla by som na PN. ale kedze som bola doma na RD, ziadnu PN som nevypisovala. pretoze by som nic nedostala, lebo som si neplatila nemocenske.
akurat som si zistila, ze ked som bola hospitalizovana v nemocenskom zariadeni, mal moj manzel narok poziadat o osetrovne (suma je to tusim ako pri PN) na nase prve dieta (osetrovne je o tom, ze ty nie si chora a PN, ale staras sa ochore dieta alebo manzela).
Ale momentalne mozes popri RD aj pracovat na plny uvazok, neviem, ci je to tvoj pripad. potom je to uz asi o inom. spytala by som sa na socialke.

spisiacka
25. júl 2012

ahoj ja som na RD a platim si DNP. Momentalne som zistial ze som tehu a tak sa chcem dat od augusta vypisat na PN. Mam akurat obavy ci nebude mat s tym doktor problem kedze som doma... O tyzden tam idem som dost nervozna ako dopadnem...

bubulka722
29. júl 2012

@katuskan
@spisiacka Nemusíte mať obavy. Tiež som na RD a momentálne som PN, keďže som stále DNP. Vyplácajú mi komplet RP aj PN. Lekár nemá mať prečo problém s vypísaním PN, s tým môže mať problém akurát posudkový. Ak ale pravidelne navštevuješ odborného lekára, tak ani posudkový nemá právo sa k tvojej PN vyjadrovať. Držím palce!

spisiacka
29. júl 2012

@bubulka722 tak mam aj problemy s kolenom stale chodim na ortopediu a minuly rok som prekonala dost vaznu arytmiu srdca momentalne ale kardiolog mi ukoncil liecbu a kym nemam problem ze tam nemusim chodit.

bubulka722
29. júl 2012

@spisiacka Tak sa daj u obvodného vypísať na PN kvôli zdr. problémom s kolenom. 😉

spisiacka
30. júl 2012

@bubulka722 no uvidim ako dopadnem na gynke idem tam v stredu. Lepsie by bolo od neho aby ma netahali na posudkovu a podobne...

bubulka722
31. júl 2012

@spisiacka Nemusíš mať vôbec žiadne obavy keď si tehotná. Nebudeš mať žiadne naťahovačky ani problémy s posudkovou.

alubinka
11. aug 2012

@spisiacka ahoj, citam tvoj prispevok a som na tom podobne.. chcem sa ta spytat, ci si nemala problem s tym nastupom na pn, kezde si na rodicovskej.. netreba sa pred nastupom na pnku zamestnat? vypisu ma aj ked som na rodicaku?

spisiacka
14. aug 2012

@alubinka ahoj tak ja mu nevesala na nos ze som na rodicovskej povedala som len ze ci ma moze vypisat na Pn z dobrovolneho poistenia a povedal ze ano vypisal a hotovo. Z prace narok nemame kedze nie sme v poistnom vztahu pocas rodicaku.

iwusca
25. aug 2012

Baby budem rada ak mi poradite...dcera ide od 3.9. do skolky,cize ja by som sa mala hlasit na urad prace,ale 30.8.mam ist naoperaciu zlcnika. Mam si dat v nemocnici vypisat PN pre ten urad prace aby ma nenahanali potom ze nemam odvody poplatene? Dcera je narodena 23.9.
Dakujem

ivka30
15. nov 2012

@bubulka722 prosím ťa, aj si dávala pri prechode mesiacov na sociálku od lekára papier na peniaze? Tiež som na RD a platila som DNPO a teraz som na PN,tak neviem,či im to treba dať alebo nie:( ďakujem

bubulka722
15. nov 2012

@ivka30 Samozrejme inak Soc. poisťovňa nemá doklad na výplatu nem. dávky.

ivka30
15. nov 2012

@bubulka722 ďakujem, nebola som si s tym istá🙂

bubulka722
15. nov 2012

@ivka30 Rado sa stalo. 😉

vanda2012
18. nov 2012

poradite aj mne...bola som DNP pred tehotenstvom, so zakona mi zaniklo, znova som sa DNPoistila s min. vymeriavacim zakladom, predtym 30 eur, teraz 119cca...momentalne som na OCR, neviete mi nahodou poradit z coho mi teraz vypocitaju tu OCR? na socialke mi to nevedeli povedat...dakujem