Rodičovská dovolenka a ďalšie tehotenstvo

vendulena
14. jan 2016

Mile maminy, chcela by som sa vas spytat, ktore to mate rovnako, dcerka bude mat dva roky a ja som opat tehotna, dostavam rodicovsky prispevok, chcela by som vediet, ci dostanem matersku, kedze som zamestnana, no som momentalne na rodicaku a tiez, ci mi nejako pomoze, ze budem na rizikovom, myslim financne, ci sa mi bude nieco vyplacat, tiez sa chcem spytat, niekde som citala, ze sa da poziadat o nejake peniaze, ked prve dieta este nedovrsilo tri roky a narodi sa dalsie dieta....dakujem velmi pekne za kazdu odpoved

stratenanajdena
14. jan 2016

ahoj, ja som na MD uz viac rokov v kuse a vzdy ked sme mali dalsie babatko normalne som nastupila na pol roka na MD z RD, ta sa neukoncuje az v tretom roku predosleho dietatka, ale sa zasatvuje a nastupujes na MD s novym babatkom.
Takze pokial si zamestnana na TPP tak pojdes z RP na MD. s rizikovym neviem ako to je.
Ak mas rozdiel medzi detmi menej ako tri roky tak ti mozu vyplatit pridavok k prispevku na dieta (neviem ako sa to vola presne, mozno aj tak, ako som ti napisala) a je to sice iba par eur a vyplaca sa po dobu troch mesiacov a potom sa to automaticky zastavi - papiere vypises uz naraz na urade aj ziadost na pozastavenie, nech nemusis tolko behat.

xevulax
14. jan 2016

Tak ako napisala stratenanajdena- aj ked budes na rizikovom dostanes iba rodicak nic ine.

vendulena
autor
14. jan 2016

@stratenanajdena dakujem za reakciu...chcela by som vediet aka bude vyska materskej....bude rovnaka ako pri prvom dietati? Alebo to uz budu pocitat inac?

miku1
14. jan 2016

@vendulena Pokiaľ ti pracovný pomer trvá, nárok na materskú mať budeš. Neviem, ako je to teraz, ale pred cca 2,5 r., keď som to riešila ja, sa materská vyrátavala z poslednej mzdy, ktorú som dostala pred nástupom na prvú materskú. Neviem, ktorý zákon to riešil, ale bolo tam presne toto uvedené. O príspevok na starostlivosť o to prvé dieťa, ktoré ešte nemá 3 roky žiadaš na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, vypisuješ tam tlačivo. Jedná sa o cca 40 eur, tuším dokopy som dostala 80 eur, ale aj to je lepšie ako nič. 🙂

edn
14. jan 2016

Neviem z coho sa pocita druha materska - tvrdili mi, ze zamestnavatel ma napisat aky plat je momentalne na tej pozicii, na ktorej si robila a z toho sa to pocita.. Neviem, ci je to pravda, ale mne vysla druha materska ovela, ovela, ovela menej.. A mojej byvalej kolegyni, ktora bola moja veduca vysla taka ista - tiez ovela, ovela, ovela menej

zunolu
14. jan 2016

JA som takto šla tiež z RD na MD. Ako píšu predo mnou automaticky ti končí RD a nastupuješ na MD. ja som mala druhé tehu rizikové aj v nemocnici som si pár krát poležala ale nič navyše som nedostala Dr. ma ani nevypisovala PN keď som bola aj tak doma. Čo sa výšky MD týka prvá bola úplne minimálna - zarábala som min. mzdu a takmer celé tehu PN, ale druhú som dostala vyššiu - Šéf mi priznal vyšší plat ( toľko by mi nedal ) a vyšla mi pekná materská. Teraz ma to čaká znovu a šéf mi hovoril že s papiermi na MD odovzdá aj nový platový výmer ak by sa mi tak podarilo zvýšiť si znovu materské... Skús sa porozprávať so svojím zamestnávateľom ak ti vyjde v ústrety mohla by si dostávať viac. určite sa zvyšovala min. mzda na základe toho by ti mohol priznať vyšší plat. Jemu z toho žiadne povinnosti neplynú len vypísať jeden papier..

evittam
14. jan 2016

@vendulena No, na rizikovom- čiže PN nedostaneš nič. Stále len rodičovský - ako nastúpiš na MD treba odhlásiť rodičovský. A výšku MD budeš mať buď takú istú ako pri prvej MD alebo môžeš mať vyššiu - záleží od zamestnávateľa akú sumu ti potvrdí na potvrdenie pre SP ako pravdepodobný príjem 😉