Rodičovská do 6 rokov a úväzok

2. feb 2024

Ahojte baby. Prosím vás, keď som na rodičovskej do 6 rokov dieťaťa tak môžem pracovať na štvrtinovy úväzok? Alebo na dohodu? Nikde sa to neviem dočítať. Ak by áno tak ostáva to tak, ze štát za mňa platí naďalej zdravotné a sociálne odvody alebo už musí ten zamestnávateľ u ktorého budem na štvrť úväzku alebo na dohodu? Dakujem.

lucka_ke
2. feb 2024

poberáš rodičovský príspevok?

autor
2. feb 2024

@lucka_ke nie len rodinné prídavky.

autor
2. feb 2024

@lucka_ke pretože niesom na rodičovskej zo zdravotných dôvodov dietata

dorotenka333
2. feb 2024

To aj mna zaujima

slavomira236
2. feb 2024

Nemozes vobec pracovat
Ak zacnes pracovat uz niesi na rodicovskej.

alenah31
2. feb 2024

ty si evidovaná na zdr. poisťovni ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" Čiže bez nároku na RP, už poberáš len PnD. NIE - nemôžeš pracovať vôbec pokiaľ chceš byť naďalej poistencom štátu. Z akého dôvodu by za teba mal štát naďalej platiť odvody keď máš vlastný príjem - nech je akokoľvek nízky? V momente ako ťa zamestnávateľ prihlási na SP aj ZP ako svojho zamestnanca - a je fuk či ide o pracovný pomer na plný či skrátený úväzok alebo dohodu o prac. činnosti - odvody si platíš sama resp. sú uhrádzané z tvojej mzdy.

slavomira236
2. feb 2024

Je to starostlivost o dieta do 6rokov a ty ked zacnes pracovat zamestnavatel ta nahlasi do sp a zp ako pracujucu tak ti to konci stat uz za teba platit nebude.

viera27
2. feb 2024

Skuste vysvetlit toto prosim. Kamaratka mohla byt zo zdr. dovodov na materskej do 6r dietata (ziaden vazny problem). Ale standardne isla po 3r do prace a dieta bolo v skolke. Teraz si spatne poziadala o vyplatenie celeho prispevku,lebo hoci doma nezostala,mala narok. A na ucet jej prikvitlo skoro 4000E od statu 🤣. Som skoro umrela,ked mi to hovorila. To uz v akom absurdistane zijeme?

lucka_ke
2. feb 2024

pracovať môžeš, len sa odhlásiš v zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a odvody za teba platí zamestnávateľ, po skončení dohody sa znova prihlásiš v ZP, len pozor na tzv. minimálne poistné v zdravotnej poisťovni - ak ti z vyplatenej mzdy výjde menej ako je stanovené minimum, rozdiel si doplatíš sama

autor
2. feb 2024

@alenah31
@slavomira236
@lucka_ke ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie ako to je..🙂

babulkomale
2. feb 2024

@viera27 toto inak nechapem, ked ta matka moze pracovat, cize dieta asi nie je take chore, aby bolo stale doma, preco ma aj RP?
Poznam kopu zien, co im.nic neuznali a dieta realne stale chore, doma, a zena doma zadarmo.
Alebo ich vyhodili kvoli OCR.
Uplne na hlavu.

luliu
2. feb 2024

@babulkomale vôbec to nie je na hlavu, tá rodina má kopec výdavkov, ten príspevok je na ne. Zena môže pracovať aj na 100% a dieťa môže byť socializovane v skolke

luliu
2. feb 2024

@viera27 matka môže normálne pracovať, aj na 100%, doma nemusí byť, dieťa môže byť v škôlke. Ak je RP zo zdravotných dôvodov.....

viera27
2. feb 2024

@luliu ja rozumiem,ze moze,vsak som to videla/pocula. Len mi to pride riadne hlupe. A este so spatnou platnostou.... Teraz dam riadnu hyperbolu,ale to je asi ako keby som si ja pytala spatne polrocnu podporu. Lebo som sice zamestnana,ale narok na nu predsa mam 🤣. A nie,nevadi mi,ze tie matky to beru,vsak by boli sproste,keby nie. Ale ten zakon by sa mal prekopat.

luliu
2. feb 2024

@viera27 kvôli čomu? Oni nedostávajú príspevok kvôli tomu, že by mali byť doma s dieťaťom, dostávajú ho kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu dieťaťa - kedy dieťa potrebuje napr. drahé rehabilitácie, lieky, pomôcky a pod. Tá matka pracovať moze, môže brať súčasne plat aj príspevok, takže tvoje porovnanie s platom a podporou je úplne mimo

zuzuliennka1
2. feb 2024

@babulkomale plateny RP je na zvysene zdravotne vydavky dietata, vtedy matka pobera tento rodicak, dieta moze byt v skolke a matka pracovat.
pri neplatenom rodicaku je doma, pracovat nemoze

alchemilkazltozelena
2. feb 2024

@viera27 a koľko malo.to.dieta rokov keď požiadala spätne o rodičovsky?

babulkomale
2. feb 2024

@luliu vydavky si predsa v pohode uhradi z vyplaty, ked je dieta na tom tak dobre, ze je v skolke a matka zaraba.

luliu
2. feb 2024

@babulkomale nemáš predstavu aké výdavky majú niektoré rodiny..... Tak prosím nezavid príspevok pre choré dieťa......

viera27
3. feb 2024

@luliu beriem,pre vazne diagnozy. Ale ruku na srdce,sesternica (dalsi priklad) tak bola s dietatom s laktozovou intoleranciou,lebo vsak to ti treba akurat tlacivo od znamej obvodnej 🤣. Takze dostavala peniaze statu aj blokovala miesto v skolke. Problem nasho statu je,ze vyplaca vsetkym,bez nejakeho sita. Z nasich dani. A potom nie je penazi na pripady,kedy to naozaj ludia potrebuju. Samozivitelom a hmotnej nudzi nech daju pre mna za mna aj dvojnasobok. A z coho maju zit ludia,ktori nemozu ist do prace,lebo dieta je tak chore,ze jednoducho nemoze nastupit do skolky? Do prdele, nech je tu nejaka kontrola uz. Ale koniec koncov je mi to jedno. Len ma to sokovalo,ze este aj spatne sa da vyplatit,ked uz ma dieta viac ako 5 rokov.

slavomira236
3. feb 2024

@viera27 tal nestaci od onvodnej treba aj od specialistov a posidzuje sa celt rok dozadu.musia tam byt mabstevy specialistov pravidelne. Aspon ja som to takto dokladala zod pediatra z gastra aj od koznej a od alergologicky..