Rodičovská a práca na dohodu. "Pokazím" si ďalšiu materskú?

babatenko
3. okt 2014

Ahojte, kočky, veľa som hľadala k tomuto nejaké relevantné info, no napokon sa obraciam i sem o radu.Momentálne som na RD, ak Pánbožko dá, tak by som chcela mať kontinuálnu rodičovskú, teda, že by som prešla z RD opäť rovno na materskú. Pokiaľ by som teraz sa však zamestnala niekde na dohodu, ako sa mi bude počítať ďalšia materská? Nerada by som prišla o "pôvodnú" materskú. Ďakujem

liebling98
4. okt 2014

Ak si stále zamestnaná v pôvodnej práci na trvalý pracovný pomer, môžeš popri rodičovskej kľudne pracovať na dohodu, ale pre iného zamestnávateľa. Druhú materskú Ti potom vyrátajú z Tvojho predpokladaného príjmu za predchádzajúci kalendárny rok, keď budeš nastupovať znova na materskú. Ďalšia materská by tak nemala byť nižšia ako tá prvá. Len musíš byť stále vedená ako zamestnanec v pôvodnej práci.

salome123
4. okt 2014

liebling... to je dost diskutabilne, pretoze v novej praci bude odvadzat nemoc. odvody a tym padom si moze pokazit denny vymeriavaci zaklad. ale to je len moj laicky nazor a velmi by ma zaujimalo ako to v skutocnosti naozaj je.

babatenko, ak sa ti chce, napis priamo na soc. poistovnu (zasielaju odpoved do 2hodin) a tam ti presne povedia a ak mozes prosim ta preposli mi info. dakujem.

kikuleenka
4. okt 2014

Ja som to konzultovala s SP. Trva mi PP z ktoreho som na rodicovskej a pre mojho zaamestnavatela pracujem aj na dohodu. Pripadn dalsia materska sa bude vyratavat v podstate z oboch poisteni, no kedze u mna je prijem z trvaleho PP ma maximalnu matersku, z dohody by som si uz uplatnit nemohla. Taky bol vyklad SP. Over si to pre istotu aj na svojej pobocke.

sunsun
4. okt 2014

ja som nenastupila na znizeny uvazok, ani na dohodu prave z dovodu, ze by som prisla o druhu potencialnu matersku... (bola by podstatne nizsia, kedze by sa ratala zo znizeneho uvazku al. z dohody - toto mi odpisali zo SP) @kikuleenka som prekvapena tym, co pises, lebo mne zo SP odpisali, ze to nie je mozne (hoci ked som to konzultovala na pobocke mi poskytli ine informacie, nastastie som si to overovala este pisomne...)

gapa
5. okt 2014

Nárok na materské sa posudzuje z každého nem.poistenia zvlášť a o to ide. Preto je velký rozdiel, či pracuješ z pôvodného pracovn.pomeru/ nem.poistenia na znížený úväzok (vtedy platí, čo píše sunsun, že si môžeš znížiť výšku materského, alebo tiež v prípade, že nebolo odpracovaných aspon 90dní od úplneho začiatku prac.pomeru, ktorý začal v predchádzajúcom kal. roku k roku nástupu na md, jedine ak 1.1., tak nevadí) alebo ti vznikne úplne nové nem.poistenie= z dohody s pravidelným príjmom. Ak budeš pracovať na dohodu=nové poistenie, môže ti vzniknúť nárok na materské aj z nej, ak splníš aspon 270dní nem.poistenia (nem.poistenie z dohody) a bude dohoda trvať v den nástupu na md. V den nástupu na druhú md ti v pôvodnom zamestnaní akoby vznikne nem.poistenie, ktoré je počas RD prerušené (tj. ak by dohoda skončila skôr, tak ochranná lehota v den nástupu na md by už neplynula, lebo vznikom poistenia zaniká OL, aj ked ešte možnosť ziskania nároku z dohody by za istých okolností bola, ak nástup na md je 6týž. pred termínom a porodíš pred termínom aspon 1den - myslím stále to platí).
Ale súhlasím, že je dobré si to overiť písomne cez poradnu soc.poistovne, máš to na papieri, nie ako pri okienku, záleží na koho narazíš a velmi lahko dôjde k nedorozumeniu, že sa zle porozumiete, alebo aj sa pani nemusí vyznať. Predsa pri písomnom sa dá prečítať viackrát a aj dôkaz máš.