Rodičak z Nemecka

januscakova13
7. okt 2021

Ahojte. Narodil sa nám syn, ja som s nim doma na SK, priateľ pracuje v Nemecku. Nárok na materskú nemám, preto som žiadala o rodičovský. Ten mi odmietajú dať na Slovensku, pretože, citujem, "otec dieťaťa pracuje v nemecku, preto musíte žiadať rodičovský príspevok v nemecku." Stretli ste sa s tým niektorá? Ako to riešiť? Stále tomu nerozumiem, prečo by som nemala mať nárok, keď je to moje dieťa a žijem na Slovensku? Poberam rodičovský na staršieho syna, v novembri mi konci. Čítala som, že keby ho poberal, môže pracovať iba na čiastočný úväzok, tj 36 hodín týždenne. Co je smiešne. Poraďte 🙏 (ja si samozrejme žiadať on v nemecku nemôžem, keďže tam nezijem)

sapetka
7. okt 2021

@januscakova13 rodicovsky by sa mala poberat zo statu kde zije matka s dietatom. Nie kde pracuje otec. My zijeme v nemecku a manzel pracuje v Luxe. Ale narok mam z nemecka nie z Luxu. Tak isto aj poistenie mame tu a dieta je podla matky. Jedine moze byt ze nemecka strana doplati rozdiel (ak je nemecky vyssi ako slovensky)

maca2014
7. okt 2021

@januscakova13 ja som poberala rodičovský z Nemecka, keďže som bola pred pôrodom nezamestnaná, som nezaopatreny člen rodiny, ja aj deti musíme mať zdravotné poistenie v DE, rodičovský som si tiež musela vybaviť v DE.

eternity24
7. okt 2021

@januscakova13 ak ste pracovali, máte nárok na rodičovský zo Slovenska. Správe tu píšu damy. Z Nemecka máte nárok na differezzahlug, tzn doplatia Vám do výšky nemeckého.

miskacool
12. okt 2021

Ahojte, mame to podobne, akurat ze priateľ pracuje v AT. A tak isto nam povedala pani na Upsvar, ze si mam ziadat tam kde pracuje otec dieťaťa. Aj ked nie sme manzelia. Ze ako nezamestnaná nemam narok na rodicak. Ale ak by som bola zamestnaná doma na sk tak mam narok na rodičovský. Tak myslíte ze staci ak sa zamestnam a na druhy mesiac ohlasim zamestnavatelovi nastup na rodicovsku, bude mi to priznane? Teraz som na materskej tiez v AT, ale konci mi zmluva.

lubina
12. okt 2021

@januscakova13 v EU platia koordinacne nariadenia 884/2004 a jeho vykonavacie nariadenie. Rodinne davky sa poskytuju podla zasad priority - pozri tu https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unem...

mijka58
29. jan 2022

@januscakova13 ahoj, ja to teraz riešim a som zúfalá na SK nemám na nič nárok keďže som bola pred tým nezamestnaná (brala som pandemicky rodičovký na staršiu dcéru ktorú mám z prvého manželstva) ako si to doriešila ?

januscakova13
autor
29. jan 2022

@mijka58 nasla som si jednu pani v nemecku ktorá sa tomu venuje, za nejaký poplatok všetko vybavila. Ja som len vypísala papiere.

mijka58
29. jan 2022

@januscakova13 môžem ťa poprosiť o súkromnú správu ?