Rodičák z Nemecka

jejna44
11. aug 2017

Ahojte baby.Narodil sa nam syn,nie sme zobrati a otec dietatka pracuje v Nemecku... na upsvr mi povedali,ze musi ziadat rodicovsky prispevok tam partner,aj pridavky samozrejme...len nechapem ako moze ziadat rodicak on,ked pracuje a doma s malym som ja 😲 nie je tu niekto kto to riesil a poradil by nam co a ako?som z toho na nervy.dakujem

maciatkolulu
11. aug 2017

@jejna44 a ty si pracovala tu? Na Slovensku? Poberas matersku? Kde zijete, kde si rodila? Kde ma dieta pediatra? Nic zatial nepoberas, ani si nepoberala?

jejna44
autor
11. aug 2017

@maciatkolulu matersku mi zamietli,bola som na upsvr.Rodila som na sk,aj tu mame lekarov,trvaly pobyt,dom spolocny,vsetko...akurat partner pracuje v Nemecku.Nepoberam nic,len porodne mi vyplatili,maly ma 4 mesiace.

maciatkolulu
11. aug 2017

@jejna44 tak to sa mi nezda klasicky pripad pre vyplacanie z DE, teda rodicovske pridavky ano, na tie mate pravo zarucene z nemecka, lebo tam pracuje otec deti, ale s tym rodicakom, hmmm, ale predpokladam, ze si bola na koordinacnom oddeleni UPSVR.... Tak treba konat, aby ste dostali spatne vsetko, my sme cakali na pridavky skoro rok a to nam este nedplatili vsetko.... A vkuse nieco, ale teda oplati sa vydrzat, kedze su v nemecku zarucene vyssie

lusinda1989
11. aug 2017

Ja mam s týmto skúsenosť mala sa mi síce narodila v Nemecku aj sme tam chvíľku žili ale ja s deťmi som sa vrátila na SVK a manžel ostal v de. Prídavky na deti budeš poberať z de a na SVK mas nárok na rodičovský príspevok na ten vzniká nárok podľa pobytu. ALE bude to boj s uradnickami... treba kopec papierov a mne sa vyhrážala pracovníčka aj návštevami som povedala ze nemam problem aj kávu im uvarim.... potrebovala som ale veľa potvrdení ale rodicak dostavam a prídavky na deti dostávam z nemecka

jejna44
autor
11. aug 2017

@maciatkolulu ja to tiez nechapem,nedava to ziadny zmysel...ale povedala mi na urade,ze kym nebudem mat rozhodnutie z nemecka,ze to zamietaju,tak na sk mi to nezacnu vyplacat...Partner to dal poriesit nejakej znamej,tak cakame co nam zisti,lebo on by na to nemal nervy...a este taka vec ma zaskocila,niekde sa pise ze je to elterngeld a niekde betreuungsgeld,tak si mam asi vybrat 😂

jejna44
autor
11. aug 2017

@lusinda1989 ako neprekvapuje ma to,aj kvoli porodnemu som mala navstevu zo socialky takze tak

lusinda1989
11. aug 2017

@jejna44 elterngeld je ako u nas rodicak na to nemáš nárok pokial tam nebývaš to zamietnu hneď... to druhé bol nejaký príspevok pokial si s dieťaťom doma a nechodí do skokky od 15mesiacov tuším do troch rokov...

maciatkolulu
11. aug 2017

@lusinda1989 a si tiez myslim, ze to zamietnu, lenze oni sa budu (SK vs DE) natahovat medzi sebou a podla mna zbytocne, ale na pridavky ma narok, to je iste.

lusinda1989
11. aug 2017

@maciatkolulu nemá sa s nimi prečo naťahovať rodičovský sa vypláca od miesta pobytu rodiča Nie od pracovnej zmluvy ako prídavky na deti. Netreba sa nechať odbiť.

maciatkolulu
11. aug 2017

@jejna44 bola si na koordinacnom oddeleni? Nechapem z akeho dovodu boli na navsteve u teba zo socialky, tomu nerozumiem.... Dolezite je koordinacne oddelenie, ak si bola na standardnom, tak otocka a smer koordinacne pre EU a preco to riesis az teraz?

maciatkolulu
11. aug 2017

@lusinda1989 no tak u nas sa natahuju a to spatne prosim pekne.... a pritom maju dokladovane, kde sme v tom case zili aj s trvalym pobytom. Na pridavky sme cakali 10 mesiacov a vyplatenych nam bolo zatial sedem a tento mesiac a aj buduci zase stopnute, lebo treba dokladovat navstevu skoly starsim detom,takze sme dostali zase len na jedno dieta a samozrejme tu nizsiu sumu, kedze tu su pridavky odstupnovane od poctu deti, nam jedna strana pise, ze nespolupracuje druha, druha, ze prva a tak dokola, nam vlastne spatne vyplatili len tri mesiace a ostatne ani srna v lese netusi, ktora strana vyplati, mozno aj ziadna, ved coooo😉 ako uz mi to je jedno, len je to take smiesne, ze EU😨

jejna44
autor
11. aug 2017

@maciatkolulu riesime to uz dlhsie,len ma to uz vytaca tak som chcela viac zistit,ze co by sa dalo este s tym robit...idem pozriet kde je najblizsie koordinacne a tam zajdem,o tom mi ta mrcha na urade ani nepovedala,ze sa to da aj cez nich riesit 😈