Ahoj, prosím viete mi niektorá poradiť v mojej situácii? Žijeme s manželom v česku asi od mája tohto roku, kde som pracovala zhruba 3 mesiace, kym som otehotnela. Moj dotaz sa tyka toho, kde by som mala nárok na rodicovky. Stale rozmyslam ci nepojdem rodit na slovensko k nasim a potom by som sa vratila spat, alebo myslite, ze by osm tu mala narok ? Snad ma niekto podobnu skusenost.
Rodičovský sa viaže na ekonomickú aktivitu manžela, ten dostaneš z Česka, aj keby si rodila na Slovensku. S pôrodom ide o to, kde máš zdravotné poistenie (to na ekonomickú aktivitu manžela viazané nie je).
@sabi410 rodicak ti ide z toho štátu, kde pracuje manžel. My to teraz riešime, keďže môj muž robí v Nemecku.
@sabi410 ahoj ja som zamestnana v cr-porod 2017,za mna porodnica urcite len v cr,rodila som pred rokom v Uhersko Hradisti a stacilo prist len s kabelkou a odrodit-za mna cisty welnes🙂sestricky boli tak mile ze casom som mala pocit ze uz mi vadia🙂.Porodne som si vybavila slovenske,materska ceska,rodicovsky mam kombinovany aj Svk aj Cz.Ano bolo to papierovania ale len na Svk na Cz som vsetko riesila mailami a scanmi,ziadne cakacky a zdute zeny na úradoch...
@malinajahoda No az tak pravdu nemas, aspon nie, co sa tyka DE. V DE dostane Elterngeld ziadatel, ten co ostava na materskej. Cize ak tvoj muz nebude na materskej plus on na seba nepoziada Elterngeld, tak ty nic nedostanes. Elterngeld v DE sa vztahuje na pobyt. A tiez, je len prvy rok dietata, potom nedostanes aj tak nic. Je to materska. V DE rodicak neexistuje.
Veru je to tak pokial muz pracuje v sk mas narok na rp zo sr a v cr doplatok ale pokial aj muz pracuje v cr vsetko dostanes tam.u nas muz bol 1 mesiac na urade prace v sr ale tie papierovacky a po mesiaci opet ked uz mal v sr zmluvu no mali co robit uradnicky.ja som rada ze konecne som to ukoncila velka nevyhoda bola ze pracovat popri rd sa nedalo lebo by som prisla o ten doplatok.ale v cr je to tak isto neobmedzene ako u nas.tak v tomto to mate super.
@yanni teraz sme vyplnovali papiere a posielali do Norinbergu na Familienkasse. Odpísali nám, ešte chcú niečo doložiť. To sa týka rodinných prídavkov. Materská mi skončila na konci augusta. A teraz okrem rodinných prídavkov žiadame o Elterngeld, lebo ja nemám nárok tu v SR, keďže muž robí v DE.
@malinajahoda Rodinne Pridavky (Kindergeld) dostanete, tam nie je o com. Ale Elterngeld, je materska, a je to len do prvych narodenin a viazane na ziadatela a Elternzeit ziadatela a pobyt ziadatela a dietata v DE (su vynimky ale vy tam nespadate) mozes zabudnut. Rodicak v DE neexistuje. ELterngeld NIE JE rodicak. Po roku ditata, ak mendes robot, nedostanes okrem pridavkov NIC.
@yanni ja neviem. Na úrade nám tak povedali ze rodicak je Elterngeld. Tu v SR som si bola žiadať a odpísali ma, že mi nedajú nič, lebo muž tu nerobí. Takže môj muž bol na úrade v Nemecku a tam mu dali papiere.
@malinajahoda Ked sa hodis do skupiny Nemecko, tam sa to nedavno rozoberalo. Presse, ze tie mudre tetusky na SK nemaju ani paru. Zbytcne prehanaju ludi, v DE ti pride Bescheid, ze ti nic nedaju, lebo ti nemaju co dat. Po roku nedaju nic ani nam zijucim v DE, lebo jednoducho nic nie je, co by mohli dat. Take davky ako poznate na SK ako rodicak v DE neexistuje.
@yanni jeden pán tu na SR úrade dal môjmu mužovi ten papier na Elterngeld. Ja som robila v DE vyše 7 rokov a posledný rok tu v SR. Materskú som dostala odtiaľto zo Slovenska. No a rodinné a rodicak mi nechcú tu na Slovensku priznať. Je*ne ma😤😡.
ahojte , dakujem za reakcie. tak ja som tu pracovala tri mesiace ale v podstate mam vypoved dohodou, nasli za mna niekoho ineho uz, v podstate to zahrali ze v skusbnej dobe. som zmetena lebo na urade mi povedali nieco ine no tak idem sa dnes este raz opytat skusim ine okineko :/