Rodičák na prvé dieťa a žiadna materská na druhé dieťa - mám nárok na nejaký príspevok?

lastovickapatka
28. sep 2019

Ahojte. Chcela by som sa poradit, ak sa tu tomu niekto rozumie. Dcerka bude mat v januari 2 roky a v polke decembra mam termin. Kedze som otehotnela s dcerkou este na gympli, tak som vobec nepracovala(az na nejake brigady), takze nemam narok na matersku. Poberala som odzaciatku len rodicovsky prispevok a pridavok na 1 dieta(spolu nejakych 243eur). A moja otazka je, ze ked sa nam narodi dalsie dietatko, tak budem nadalej poberat rodicak na dcerku do jej 3 rokov+pridavok na 2 deti? Pocula som, ze mozem poziadat aj o nejaky prispevok na starostlivost o dieta? Prosim o radu ako postupovat. Dakujem pekne

sash37
28. sep 2019

@lastovickapatka budes poberat rodicak kym tvoje druhe dieta nedovrsi tri roky a plus pridavky na obe... Prispevok na starostlivost sa pokial viem vyplaca len mamkam ktore pracuju pred dovrsenim tretieho roku ich dietata, je to prkspevok na jasle

lastovickapatka
autor
28. sep 2019

@sash37 a ked dcera dovsi 3 roky, tak sa mi rodicak prenesie na druhe dieta alebo ako?

liduska12
28. sep 2019

@lastovickapatka na ten prispevok na starostlivost o dieta by si mala narok len ak by si poberala materske na mladsie. Ak teda myslis ten do 6tyzdnov veku mladsieho dietata.

jana005
28. sep 2019

@lastovickapatka ahoj, ešte máš nárok na nejakých 40 eur dva mesiace, keďže sa ti narodí druhé dieťa a to prvé nemá ešte tri roky.
Ja som na to mala nárok, len som o tom nevedela, tak neviem ti viac poradiť, ale pýtaj sa na úrade

enusamt
28. sep 2019

@lastovickapatka prepises ho na druhe dieta, ano

9lf9
28. sep 2019

@lastovickapatka budes mat narok na 2x pridavok a jeden rodicak.po 3rnsa nic neprehodi automaticky musis si podat novu ziadost na druhe dieta alebo hned spoluns aktualizacioi pridavku si dat odnat RP na starsie dieta a podaj hned ziadost na mladsie. N prispevok na starostlivost narok nemas lebo okrem novorodenca a dieta do 3r je podmienka aj narok na materske conty nemas.

9lf9
28. sep 2019

@jana005 to plati len v pripade ze ma dotycna narok na matersku na zaklade ktorej sa odnima na starsie dieta rodicovsky.

jana005
28. sep 2019

@9lf9 ďakujem za upresnenie,to som nevedela

evitka83
28. sep 2019

@lastovickapatka ak je otec dietata pracujuci, moze mat on narok na rodicak

luliu
28. sep 2019

@evitka83 na rodicak ma pravo každý, aj nepracujuci

evitka83
28. sep 2019

@luliu sorry na matersku

candii
28. sep 2019

Príspevok na starostlivosť máš nárok, len vtedy ak poberas materskú a ďalšie dieťa sa ti narodí do 3r toho staršieho, keďže MD nepoberas, nárok na túto dávku nemáš.