Prosim pekne,všimla som si,ze vo viacerých diskusiách,kde sa riešia peniaze na deti,sa spomina,ze na deti dostanu rodicia rodicak plus rodičovský prispevok 60€.Vie mi to niekto po lopate vysvetlit?Tieto dve davky chodia spolu? mam 7mesačne dieťa,som s nim na materskej,teda uz rodičovskej momentálne a začínam naňho dostávať 412€ rodicak.viem,ze od júla sa zvyšuje.No ale co ten príspevok dalsich 60€?To by malo byt od troch rokov dieťaťa,nie?Alebo zle tomu rozumiem?Nepodarilo sa mi nic zrozumiteľne vygooglit.Este doplním,ak to ma súvis,ze daňový bonus na dieťa poberá manžel.Dakujem vopred.
60€ sú rodinné prídavky, tie dostávaš, kým dieťa študuje, ale iný príspevok po 3.roku už nie. Potom už len pracovať.
Tých 60€ je prídavok na dieťa. Na prídavok na dieťa máš nárok od jeho narodenia. Treba oň požiadať
60€ je prídavok na dieťa. Ten sa poberá od narodenia dieťata (ak si žiadateľ samozrejme podá žiadosť) z úradu práce. Tento sa poberá dlhooo, pokiaľ bude dieťa chodiť do školy alebo nedosiahne 25 rokov.
Druhá dávka je rodičovský príspevok - "rodičák". Vybavíš si ho na úrade práce keď ti skončí materské a poberáš ho do 3 rokov dieťaťa. Zvyšuje sa o 60€ od augusta, na účet príde prvý krár vyššia suma v septembri.
Obe dávky vypláca upsvar a chodia v jednej sume naraz spolu (ak si rodič o obe požiadal a boli mu priznané).
No podľa sumy = 412,60, ti chodí len rodičovský príspevok. Prídavok na dieťa 60€ asi ani nemáš vybavený či ? Keď ti chodila materská (od sociálnej poisťovne) chodilo ti 60€ z úradu práce ?
@daniela1911 Nie,k materskej mi 60€ nechodilo.prídavok na dieťa som nevybavovala,myslela som,ze to sa dava od troch rokov dieťaťa.ale tak idem si teda zistit ako,a požiadam.
Myslím, že ho vyplatia aj spätne 6mes