Rodičák a rodičovský príspevok

8. júl 2023

Prosim pekne,všimla som si,ze vo viacerých diskusiách,kde sa riešia peniaze na deti,sa spomina,ze na deti dostanu rodicia rodicak plus rodičovský prispevok 60€.Vie mi to niekto po lopate vysvetlit?Tieto dve davky chodia spolu? mam 7mesačne dieťa,som s nim na materskej,teda uz rodičovskej momentálne a začínam naňho dostávať 412€ rodicak.viem,ze od júla sa zvyšuje.No ale co ten príspevok dalsich 60€?To by malo byt od troch rokov dieťaťa,nie?Alebo zle tomu rozumiem?Nepodarilo sa mi nic zrozumiteľne vygooglit.Este doplním,ak to ma súvis,ze daňový bonus na dieťa poberá manžel.Dakujem vopred.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanockamt
8. júl 2023

60€ sú rodinné prídavky, tie dostávaš, kým dieťa študuje, ale iný príspevok po 3.roku už nie. Potom už len pracovať.

lulu8491
8. júl 2023

Tých 60€ je prídavok na dieťa. Na prídavok na dieťa máš nárok od jeho narodenia. Treba oň požiadať

zojanka
8. júl 2023

60€ je prídavok na dieťa. Ten sa poberá od narodenia dieťata (ak si žiadateľ samozrejme podá žiadosť) z úradu práce. Tento sa poberá dlhooo, pokiaľ bude dieťa chodiť do školy alebo nedosiahne 25 rokov.

Druhá dávka je rodičovský príspevok - "rodičák". Vybavíš si ho na úrade práce keď ti skončí materské a poberáš ho do 3 rokov dieťaťa. Zvyšuje sa o 60€ od augusta, na účet príde prvý krár vyššia suma v septembri.

Obe dávky vypláca upsvar a chodia v jednej sume naraz spolu (ak si rodič o obe požiadal a boli mu priznané).

daniela1911
8. júl 2023

No podľa sumy = 412,60, ti chodí len rodičovský príspevok. Prídavok na dieťa 60€ asi ani nemáš vybavený či ? Keď ti chodila materská (od sociálnej poisťovne) chodilo ti 60€ z úradu práce ?

autor
8. júl 2023

@daniela1911 Nie,k materskej mi 60€ nechodilo.prídavok na dieťa som nevybavovala,myslela som,ze to sa dava od troch rokov dieťaťa.ale tak idem si teda zistit ako,a požiadam.

daniela1911
8. júl 2023

Myslím, že ho vyplatia aj spätne 6mes