Rizikové tehotenstvo a následná materská

siska07
4. júl 2013

ahojte, prosim o radu ak ma niekto skusenosti.
som DNPO, momentalne na PN az do nastupu na matersku (co bude cca zaciatkom augusta). Dcerka este nemala tri roky tak poberam aj rodicovsky prispevok. Pred nastupom na prvu MD som pracovala, takze prac. pomer mi stale trva. Moj Dr mi vystavil PN pre DNPO aj pre zamestnavatela.
kde vsade mi treba nahlasit potom zmeny? ako sa prechadza na matersku z rodicovskej?
teraz ked mam aj od zamestnavatela PN, rodicak odhlasit?? viem len ze pri nastupe na matersku mi daju tlaciva, pre zamestnavatela aj socialku a to mam zaniest.
dakujem

dena1973
4. júl 2013

PN z DNPO je potrebné zaniesť rovno na Soc. poisťovňu. Tá sa bude vyplácať od 1. dňa zo Soc. poisťovne. PN vystavenú z PP je potrebné zaniesť zamestnávateľovi, ktorý PN vypláca za prvých 10 dní. Od 11-teho dňa PN vypláca Soc. poisťovňa. Po 10-tom dni zamestnávateľ odstúpi PN (časť IIa) Soc. poisťovni.

Pri nástupe na materskú je potrebné zaniesť žiadosť o materské, ktoré vystavý gynekológ do Soc. poisťovne. Materské by malo byť potvrdené aj zamestnávateľom, ak ste ešte v PP. Nástup na materské sa musí nahlasíť aj na úrade práce soc. vecí a rodiny, aby vedeli pozastaviť výplatu rod. príspevku.

siska07
autor
6. júl 2013

@dena1973 dakujem, to vsetko viem, aj som predpokladala ze to tak bude. len na socialke mi pani povedala, ze ona sama nevie ako riesit to ze som teraz na PN, a poberam rodicovsky prispevok aj PN od zamestnavatela. ze nemozem mat dve davky a tak som chcela vediet ci mozem rodicak previest napr. na manzela na tych par tyzdnov kym budem PN a nepojdem na matersku.

dena1973
6. júl 2013

@siska07 O prevode RP na manžela si nič nepísala, tak som na to nemohla ani reagovať.... 😉