Riadna dovolenka - nárok pri začatí materskej dovolenky

felicia11
19. jan 2015

Ahojte, prosim vas poradte mi, ako je to s riadnou dovolenkou od zamestnavatela.Mam tpp, v trvaní 5 rokov. Nastupujem na matersku v juni, po materskej budem urcite tri roky s malym doma (nakolko ho nemam kde nechat a ani nechcem 🙂 Je lepsie vycerpat si ju este pred nastupom na materskú alebo ako? Je pravda ze po rodicovskej by mi vysla skratena, ak ano o kolko?? Dakujem za odpoved.

siska53
19. jan 2015

@felicia11 ahoj,mne povedali najskor,ze zi ju mam vycerpat medzi materskou a rodicovskou,no ked som sa informovala pred skoncenim materskej tak mi povedali,ze si ju mam vycerpat az po rodicovskej. Nakoniec som tahala retazovu matersku,druhe dieta ma coskoro 3r. A dozvedela som sa,ze mam este 25dni starej dovolenky.. Ale zatial neviem nic viac. Akurat od kolegyne,co sa vratila vlani,som sa dozvedela, zejej dali po rodicovskej dovolenke si vycerpat staru dovolenku a nasledne nastupila spat. O krateni dovolenky nevravela nic...tak neviem..

jasminet
19. jan 2015

ja som si pred prvou materskou vycerpala skoro celu dovolenku, ostali mi iba 4 dni a teraz lutujem... nastup do prace mi vychadza na koniec juna a nemam co s detmi porobit - dcera v septembri ide do skoly, syn do skolky, babky robia, dedkovia tiez... lutujem, ze som si ju nenechala + dovolenka za druhu matersku a mohla som byt skoro cele leto doma este...

lunnita
19. jan 2015

mne zamestnavatel povedal, ze sa moze vycerpat bud pred materskou, medzi md a rd, alebo po rd. Ucotvnicka povedala, ze mam pravo aj na jej preplatenie - len musim stihnut o to pisomne poziadat do ukoncenia md...

liz_lemon
19. jan 2015

@lunnita preplatenie ZP umoznuje len, ak sa konci PP, inak sa nemoze preplacat

majusqa77
19. jan 2015

@felicia11 je jedno, ci cerpas pred MD (nie kazdy zamestnavatel to umozni), medzi MD a RD alebo po RD. krati sa ti vzdy rovnako

gapa
19. jan 2015

@felicia11 ako tu jedna mamička pýsala, na tvojom mieste si ju nechám po RD, lebo máš termín koncom júla, nech prázdniny máš pokryté, ak pôjde dieťa do škôlky od septembra. Ono vždy je dobré zvážiť to individuálne, podla práce a podla dátumu narodenia. Pri tvojom by som nerozmýšlala. Tiež je dobré mať volno, ak dieťa začína chodiť do škôlky počas adaptačného (ak nemáš inú možnost, napr. že manžel, či babka pôjde pre dieťa.
Dni MD sa berú ako dni odpracované, dni RD sa beru ako neodporacovné. Nárok na dovolenku sa ráta za každý kalend.rok samostatne. Ak v kalendárnom roku je dní neodpracovaných 100 alebo viac (soboty a nedele sa nerátajú), tak sa dovolenka kráti o 1/12tinu. Za každých dalších celých 21neodprac.dní sa kráti za dalšiu 1/12tinu.
Nárok na dovolenku vzniká, ak je odpracovaných :
0-20dní (rátajú sa dni pondelok až piatok, nie sobota a nedela počas md) - žiadny
21-41dní - nárok na 1/12tinu celoročného nároku
42-59dní - nárok na 2/12tiny z celoročného nároku
60dní a viac (ak trvá pp celý kalendárny rok) vzniká nárok na celoročnú dovolenku, ktorá môže byť krátená, ak ne neodporacovných dní v danom kalend.roku 100 a viac (vid vyššie)
Tj. každý kalend.rok treba zrátať odpracovné dni a neodpracovné (dokopy je ich cca 261 (len soboty a nedele sa nerátajú ostatné sú bud odpracované alebo neodpracované)

gapa
19. jan 2015

ach bože! že pýsala!!! sorry!
A ešte je tam má byť správne napísané (spávna predložka)... Za každých dalších celých 21neodprac.dní sa kráti "o" dalšiu 1/12tinu. (mám tam .... "za" dalšiu 1/12)

felicia11
autor
20. jan 2015

Dakujem velmi pekne za radu, v podstate mam do konca roka matersku dovolenku takze by sa mi nemala za rok 2015 krátit vobec -ze ak som spravne pochopila. 🙂

gapa
20. jan 2015

@felicia11 áno, ako píšeš ak nie si pn dlhodobo.