Reťazový pôrod, samostatne zárobkovo činná osoba a vyšší rodičovský

rokkisu
9. júl 2013

Ahojte 🙂 Som SZČO s prerušenou živnosťou od 14.11.2011 do 3.5.2014. Môj syn bude mať 3 roky (3.5.2014) a teda mi v tento deň RD končí. Po informovaní sa v soc. poisťovni som bola upovedomená, že nárok na materské nemám, nakoľko som si neplatila nemocenské. Potom, čo som dobrala materskú v r. 2011 bola podmienka získania RP prerušenie živnosti, a to 14.11. 2011. Chcem sa spýtať či je pravda, že nemám žiadny nárok na materské, i keď mám pozastavenú živnosť, tak ako mi bolo prikázané a súčasne som i na RD so synom. Ak mi teda nevznikne nárok na MD mám nárok pravdepodobne na RP. Po novom sa od 1.1.2014 výška RP mení na 160€ pre nepracujúce ženy a 260€ pre pracujúce. Chcem sa spýtať, do akej kategórie budem spadať ja, ak samotný pôrod prebehne ešte pred ukončením prvej RD (3.5.2014) s mojím prvým dieťaťom. V rámci tohto reťazového pôrodu mám nárok na vyšší RP? Je mi jasné, že pokiaľ nebude druhé dieťa na svete, poberať budem na prvé dieťa nižží RP, nakoľko už mal dva roky. Avšak ma zaujima, či budem mať vôbec nárok na ten vyšší RP, ktorý vláda plánuje zaviesť od 1.1.2014 po narodení druhého dieťaťa ešte pred ukončením prvej RD?

gapa
9. júl 2013

@rokkisu
to o čom sa horoví v správach a novinách je len návrh zákona, ktorý sa ešte môže meniť, či úplne zrušiť. ak by schválili presne, čo navrhujú, tak aj tak ideš do ukončenia tohto poberania RP po starom, tj. stále tých necelých 200eur.
Škoda, že si pri ukončení živnosti počas poberania RD neudala do odhlášky miesto " pozastavenie živnosti" iné číslo, pozastavenie činnosti z dôvodu poberania RP, v takom prípade by sa ti aj toto obdobie rátalo do potrebných 270dní poistenia pre nákok na materské a vyšší RP (ak by schválili ten nárok). Teraz už nič ale nezmeníš, 270dní nedosiahneš, bohužial

rokkisu
autor
9. júl 2013

Pre Boha, ako je to mozne? ved som sa informovala v soc. poistovni v NR, ze co so zivnostou a ked mi poradil pracovnik, ze treba prerusit koli RD, tak som to urobila. nasledne s uradnym doklado o preruseni zivnosti som sla znova do soc. poistovne za tym istym pracovnikom a dali mi vyplnit formular, potom ho skontroloval a este sme sa bavili, ze koli comu to vlastne rusim. ved prave RD bola dovodom prerusenia zivnosti, to nemyslia vazne, ja tam zajtra musim ist, to je hadam zly sen!!! ja verim, ze to tam zaskrtli!!! ved ten pracovnik mi to kontroloval???pane boze...kde to zijeme??

rokkisu
autor
9. júl 2013

@gapa teraz som si pozerala ten formular a ten pracovnik mi zakruzkoval co mam vyplnit a zakrizikoval slovo odhlaska. myslis, ze sa budem moct odvolat? ved toto je nonsens, ved na uradnom doklade z OU-zivnostensky v NR mam napisane prerusenie zivnosti a datumy sedia s mojou RD. ja sa z toho asi zblaaaaznim!

gapa
9. júl 2013

@rokkisu
namám skúsenost s takýmito opravami ani z szčo, možno sa dá sa sťažovať, či žiadať o nápravu, neviem, no asi len na základe písomnej žiadosti. Ale podla mna mal vyznačiť prerušenie a nie odhlášku a v oddiely 9 mal byť uvedený kod 7 - szčo s poberaním RP, vtedy by dni rátali.
Ale nárok na materské by si mala len z minima, predpokladám. Ono pri szčo osobách sú tie zákony dosť nejednoznačné a málokto to ovláda. A pracovníci sp velakrát vedia príliž málo.
Skús, skús si prípadne napísať aj cez stránku soc.poistovne a sa spýtať, akou formou by sa dalo prísť k oprave, či treba podať sťažnost, či žiadosť. Síce predpoladám, že ti odporučia sa obrátiť na pobočku (by som povedala už cez vedúcu ...) ale bez toho, aby si to mala potvrdené na papieri, že si to podala, asi velmi nemáš šancu. A aj dokazovanie takého niečoho asi bude ťažké. Ale ako som písala, nemám skúsenost, práve niečo také teraz sa stalo známej, že jej radili niečo, čo som jej ja radila inak ale neviem, či sa s tým bude niečo robiť.
potom daj vedieť.

dai
9. júl 2013

@rokkisu baby vy fakt citate len bulvar? ved fico uz ten navrh zakona stiahol - nic sa nemeni

moni839
9. júl 2013

@rokkisu Moja skúsenosť s RD a živnosťou. Tiež som sa informovala mesiac pred pôrodom, že čo a ako , aj v zdravotnej aj v socialke. Zo zdravotnou sa naťahujem doteraz, pretože som urobila všetko čo mi kázali a o 3 mesiace som dostala pozdrav, že vraj nedoplatok. Skoro ma šľak trafil. Aj keď som to dala na úrad pre dohľad... a aj mi úrad potvrdil, že konaním zdravotnej poisťovni mi vznikla finančná ujma, zdravotná to považuje za bezpredmetné. Odvoláva sa na zákony o poistení, ale že z ich strany porušili min. 3 zákony o informáciach, spôsobení škody a to nehovorím o porušení ľudských práv, to ich nezaujíma. Vypadá to na právnika, no bohužiaľ momentálne nemám už ani silu a ani čas to riešiť, nakoľko je mimino choré a potrvá to. No a sociálka? Tam keď mi povedali, že aby som dostala materskú chýbajú mi tri dni, skoro ma šľak trafil. Vtedy som im povedala, že doteraz som platila aj dobrovoľne aj na silu a to že mi chýbajú 3 dni je ich chyba resp. pracovníčky, ktorá mi nahnala nehorazne platby, len preto, že sa jej neuráčilo odhlásiť ma z dobrovoľného poistenia, pri nástupe na povinné (hlavná vec, že sme sedeli zoči voči a pýtam sa jej, netreba nič odhlásiť? )a od teraz nebudem platiť žiadne odvody. Takže moja rada, aj keď tam pôjdeš priparav si papier, bola som tu vtedy a vtedy a chcela som toto a toto, a budú Ti to musieť potvrdiť a tým pádom , môžu už konečne pykať za svoje chyby. Ináč sú nepostihnuteľný. 🙂 Prajem bohovskú trpezlivosť a pevné nervy. :D

rokkisu
autor
9. júl 2013

@dai zostava len to, ze pracujuce matky RP dostanu. vysky sa menia. ak mas vsak pravdu, len ma to potesi. bodaj by to tak bolo

rokkisu
autor
9. júl 2013

@gapa Vsetky doklady mam, aj potvredene to mam zo socky co mi dali a ano je tam odhlaska, ten dilino mi to tak vyznacil a este mam aj uradny doklad z obvodneho zivnostenskeho kde figuruju dva datumy ... a teda od...do... a na papieri od socky je len jeden datum...zanik. takze to voobec nesedi. prava ruka nevie co robi lava. isto je to aj moja chyba, je tam aj moj podpis, ale je tam i peciatka socky, takze panko to kontroloval a este si urobil kopiu z obvodneho zivnostenskeho. zajtra tam naklusam..hned rano aj s manzelom. ked aj za veducou pojdeme, je mi to jedno. ano s materskou mas pravdu, nech vyjde aj minimum, mne je to jedno, lebo matka na materskej dostane vzdy tu väcsiu sumu...bud matersku alebo rodicak. a ak by nahodou presiel ficov navrh, mala by som narok na 260€ a nie 160. a 100 mesacne je uz dost velky rozdiel. tak preto tolka namaha. a aj keby som ostala len pri jednom dietati, nenecham socku, aby ma registrovala ako s odhlasenou SZCO, co pravda vobec nie je.

hradnapani
9. júl 2013

@rokkisu ale ved uz od vcera je v novinach, ze zmena vo vyske rodicakov nebude.
Ale chapem tvoje rozhorcenie nad konanim pracovnika poistovne, lebo som dopadla presne takto isto. Prava ruka nevie co hovori lava, same zmatocne informacie a vysledok taky, ze nemam spravne cislo zapisane v kolonke, t.j. nemam narok na matersku, keby som teraz otehotnela (tiez mam prerusenu zivnost)... Uz som to oplakala, dufam, ze im to tiez niekto zrata, ked budu potrebovat pomoc. A to nehovorim o tom, ze aj napriek plateniu DNP mi socialna poistovna priznala o 150 eur nizsiu matersku ako mala, ale nestihla som sa odvolat, kedze som skor porodila. Cele zle... Tomuto statu sme dobre iba na platenie,ale nedajboze, aby sme aj nieco chceli...

rokkisu
autor
9. júl 2013

@dai super super super

rokkisu
autor
9. júl 2013

@hradnapani i ked pozeram, ze vyska RP ostane, co som aj rada, tak predsa si pojdem dat tuto vec zajtra do poriadku! Ja im to tam zajtra zratam 😠

rokkisu
autor
9. júl 2013

dievcence som skutocne rada, ze sa i tato tema ohladom SZCO otvorila. Vela krat clovek doplati na neschopnost socialnej poistovne a dakedy mame pocit, ze im platime asi na plastove okna ci co! a dufam, ze Ficko dodrzi co slubil, avsak clovek nikdy nevie co sa mu prezenie hlavou o mesiac, dva ....tri 😒

hradnapani
9. júl 2013

@rokkisu drzim ti palce! a potom daj vediet, ako si dopadla. Dufam, ze budes mat pozitivne spravy!

rokkisu
autor
9. júl 2013

@hradnapani isto napisem, uz teraz si chystam rec! 🙂

katarinava
9. júl 2013

@rokkisu presne v rovnakej situácii som bola ja. prvé dieťa doma, živnosť pozastavená, na socialke vypísané všetky papiere a čakali sme druhé. keď som si na socialke požiadala o materskú pri druhom dieťati - je medzi nimi rozdiel presne dva roky - dostala som odpoveď, že nemám nárok. Keď som to rozdýchyla a vysvetlila, že som predsa išla zo živnosti, na meterskú, na rodičovskú a teraz znovu na materskú, dostala som jednoduché odvôvodnenie - mala som si dobrovoľne platiť nemocenské poistenie !
tak celý čas poberám len rodičovský príspevok a som zvedavá, či sa na mńa od nového roku bude pozerať ako na zamestnanú, či nezamestnanú matku.

rokkisu
autor
9. júl 2013

@katarinava ja som dnes citala jednu vec. a to dost zaujimavu. nebudem reprodukovat, radsej to ihned skopirujem a vysvetlim. Kopia: Ak pracovný pomer trvá, uplatní sa § 49a zákona, podľa ktorého sa do obdobia 270 dní započítava obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.
Nárok na materské vznikne, nakoľko dobu 270 dní poistenia pred pôrodom žena získa tým, že čerpá rodičovskú dovolenku.
Do obdobia 270 dní sa započítava obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia SZČO, ktorá má nárok na rodičovský príspevok a nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej SZČO.

tak a teraz som z toho pochopila asi toto: Ak nastupis na RD po materskej tak vznika tzv. prerusenie nemocenskeho poistenia a inych druhov poisteni (starobne a pod..) a teda sme oslobodene od platenia.A teraz dolezita veta, ze do tohto obdobia sa zapocitava aj tych 270 dni (co je dolezite pre ziskanie materskej) , ale len vtedy ak mas zivnost prerusenu a teda nevykonavas zivnost. A dalsia dolezita veta, ze toto obdobie prerusenia povinneho nemoc. platenia trva do zaniku RD. takze taky isty narok, ako maju zamestnankyne na matersku pocas retazoveho porodu maju obdobne i SZCO. Jedine v com je veeeelky rozdiel je to, ze nam sa to rata z minima a zamestnankyniam z ich hrubej mzdy. takze po spravnosti ak mas zivnost prerusenu tak narok mas, ale materska bude asi nizsia ako RP a teda dostanes RP. A ak by si chcela vyssiu matersku tak vtedy je tam dolezite si platit dobrovolne. tak mozno v tomto mala pracovnicka pravdu. Ja si zajtra musim ist vykricat, ze nemam zivnost zrusenu, ale prerusenu o com svedci i doklad z obvodneho zivnostenskeho. Ci zamestnana alebo nezamestnana narok na RP mame a to je dolezite.

katarinava
9. júl 2013

živnosť bola pozastavená, nie zrušená, nárok na RD bol, ale nie na materskú. nemám tu teraz papiere,a le presne ako píšete, nehádala som sa, lebo RD bol vyšší ako materská.

rokkisu
autor
10. júl 2013

@katarinava @hradnapani @gapa neznalost zakona skutocne neospravedlnuje ☹ dnes sme boli teda s mm na socialke. Pytala som sa na nezrovnalosti ohladom mojej zivnosti, nakolko ma eviduju ako SZCO s ukoncenou zivnostou a nie pozastavenou. Za vsetko moze zakon platny od 1.1.2011 a karticka menom DIC. Ano este raz: neznalost zakona neospravedlnuje! Pracovnicka v socialke mi vravi: "ano ste mamicka na RD a poberate RP a prerusili ste si zivnost ako tvrdite. ale podla socialnej poistovne, teda podla nas ste pre nas zivnost ukoncili, pretoze nas nezaujima dokument o preruseni zivnosti, ktory vydal OUzivnostensky, ale fakt, ze ste odovzdali karticku DIC a tym padom z pohladu socialky ste zivnost ukoncili." No vravim, pekne, ale inu moznost som nemala, len zivnost prerusit. Ona vravi: "Ano, ale ak by sa tato skutocnost udiala pred 1.1.2011, tak by sme vas brali ako SZCO s prerusenou zivnostou, ale od januara kazdy kto chce prerusit zivnost musi DIC na danovom urade odovzdat a z nasho pohladu ste teda SZC ukoncila." Takze som odisla sklamana a este som sa utvrdila v tom, ze my zivnostnicky sme vobec neni chranene pocas RD ako napr. zamestnankyne a v podstate sa nam na retazovy porod neoplati ist, pretoze im je jedno ci je zivnost pozastavena alebo zrusena, jednoducho si tam neplatime nemocenske pocas RD a preto sa nam nema z coho pocitat materska. jasne, ako si aj mozem platit, ked som na RP a mam prerusenu zivnost. vsetko sa to bije a nic do seba vobec nezapada. Zamestnankyna, ktora ide na matersku je kryta tym, ze od nastupu na RD sa jej rusi povinne nemocneske a obdobne aj nam, ved v poriadku, ale jeden hacik. zamestnankyna, pokial je este u zamestnavatela zamestnana, moze vyuzit retazovy porod a zamestnavatel jej da potvrdenie o hrubej mzde ku buducej materskej. U SZCO sa zial posudzuje, ci tam boli za dobu RP nejake platby povinneho nemocneskeho alebo nie. Nuz je to nespravodlive. Rovnako som chodila do prace ako zeny zamestnane a do socialky som odvadzala a dostavala priemerny plat na ucet. Vsetko som samozrejme priznala, ina cesta nebola. zial podmienka mojej prace bola: na zivnost! je to jednoducho nespravodlive. mohli by to aspon posudzovat na zaklade hrubeho prijmu za cely rok a nie nas hadzat s velkymi podnikatelmi do jedneho vreca!

katarinava
10. júl 2013

@rokkisu u mňa v papieroch bolo uvedené, že je to pre neplatenie nemocenského poistenia. Ja som podávala prerušenie ešte pred 2011 a kartičku DIC mám stále doma, pre istotu to pôjdem asi obehnúť.
ale úprimne - zo živnosti som vyťažila čo sa dalo, už by som nerada v nej pokračovala, má to svoje výhody i nevýhody. Keď mi nebola priznaná materská pri druhom, bola som najprv v šoku, ale aj tak by som mala najnižšiu, keďže som sa snažila platiť z minimálneho základu a radšej si šetriť na " roky potom" ako sa spoliehať na štát. Za ten čas, čo som doma, sa idú pravidlá meniť trití krát, takže naplánovať dopredu a s niečim počítať sa naozaj nedá ( budem dúfať, že tieto posledné plánované zmeny sa naozaj neuvadú do praxe)

rokkisu
autor
10. júl 2013

@katarinava ano, tak v to budem dufat i ja! Takze karticku DIC mas doma, myslim, ze tym padom by ta vtedy mali posudzovat inak a predsa napisali, ze si si neplatila. tak ja uz teraz ozaj neviem. Proste ak chceme mat matersku, musime si jednoducho platit! Mam este jednu otazku, mozno by budes na nu vediet odpovedat, ak ta mozem poprosit. Ak by som otehotnela 2-3 alebo 4 mesiace pre ukoncenim RD, co v tom pripade bude potom? Budem v nejakej ochrannej lehote ako tehotna? oslobodena od platenia napr. zdravoty? a RP asi nedostanem? da sa RP predlzit i z tohto dovodu, ked zena otehotnie?

hradnapani
10. júl 2013

@rokkisu :( ja som na tom bola tak isto: moje zamestnanie bolo podmienene zivnostou. Naliala som do systemu nie malo penazi (platila dobrovolne aj v prvom roku podnikania a potom aj DNP popri povinnom), aby ma/ nas teraz kopli do zadku... Je absolutne trestuhodne, ze tu jednotlive urady proste nespolupracuju, a teda nepodaju komplexne informacie, len sa vyhovoria, ze to sa chodte opytat na socialku, na danovy a tam a hentam, lebo my o tom nevieme ... a potom si takto kazdy melie iba to svoje. Clovek by si aj nstudovat informacie, ale nema kde a ako, lebo komplexne informacie proste na internete neexistuju a na urade vam ich nepodaju! (a na zivnostenskom uz vobec nie).
Ako som hovorila vyssie,... uz som to oplakala, ale ten pocit nespravodlivosti bude pretrvavat este velmi dlho...

hradnapani
10. júl 2013

@rokkisu toto by presne aj mna zaujimalo, kebyze otehotniem po skonceni RD. Ale klasicky sa k nicomu nemozem dopatrat (zatial len na nete)...

katarinava
10. júl 2013

@rokkisu RP po treťom roku dieťaťa len v prípade, že zdravotná stav dieťaťa nie je dobrý a je potrebná starostlivosť. Treba na to potvrdenia od lekára a schvalavanie. V tomto sa nevyznám ako to bude, ale podľa toho, ako je to v tomto štáte, poputujete na úrad práce ( možno ak ste si platili poistenie v nezamestnanosti, bude aj podpora ) a po narodení dieťaťa vám bude priznaný RD na toto dieťa. Bez materskej.

rokkisu
autor
10. júl 2013

@hradnapani takze tak ako je napisane hned dolu. Z toho mi vyplyva, ze po ukonceni RD a pretrvavajuceho tehotenstva ako SZCO nemam narok na nic, pokial si nic neplatim....ani nemocenske ani nic. Ale u zamestnankyn staci, ked sa po ukonceni RD ukazu aspon na jeden den v praci, prinesu nejake tkacivo, ze su stale zamestnane a mozu ist napr. na rozikove, poberat nemocenske alebo sup na matersku a pod. Fakt priepastne rozdiely!

hradnapani
10. júl 2013

@rokkisu uzasne nespravodlive ☹
Ale ja napriklad neviem zistit, ci mozem na RD nastupit uz sest tyzdnov pred porodom (tak ako je klasicka materska), alebo az dnom porodu... neviete niektora? @katarinava

rokkisu
autor
10. júl 2013

@hradnapani toto som si zistovala. vraj az dnom porodu sa zacne druha RD a tym i poberanie RP. predtym nic...ak si este na RD tak rodicak stale na prve babo. Lekar sice napise papier a pojdes do socialky, ti sa vyjadria, ze matersku ti nepriznaju a sup s vyjadrenim na UPSVAR po rodicak.

hradnapani
10. júl 2013

@rokkisu vdaka! aj som si myslela podla niektorych informacii, ale nebola som si este ista

skaciatko
18. mar 2015

@moni839 mne tiez sp nepriznala materske a hlavne ze som im platitla dobrovolne, pocas RD s prvym dietatom. pripravovala som sa na prichod druheho, zacala som si platit pripoistenie este v case ked sme na druhom babatku len pracovali a tiez mi materske nedali, kvoli 2 dnom. hlavne ze som im tam ,,dala 1000 e,,. to som si ich radsej mohla pod vankus schovat. aj som sa odvolala a aj to bolo na prd. je to svinstvo v tomto state..