Je tu nejaká mamička, ktorá by mi vedela poradiť? Mám jedno dieta do 3 rokov a planujeme druhé. Budem mať nárok na materské ak mi skončila pracovná zmluva počas prvej materskej? Teraz ešte poberám rodicovské. Alebo si budem musiet znova žiadat o rodicovske? Neviem ako to funguje...
@kvetka14 Najnizsi mozny VZ je 546eur, z neho vychadza poistne 191,91eur mesacne. Materska z toho vyjde priblizne 400eur.
Najvyssi VZ teraz neviem z hlavy, na stranke socialnej poistovne je vsetko rozpisane, su tam aj tabulky a kalkulacky.
A co zahrna - tiez je na stranke vysvetlene, plati sa cely balicek, cize neda sa len cisto nemocenske, ale aj dochodkove alebo aj v nezamestnanosti.
@kvetka14 Ked ti skoncila zmluva a neobnovis poistenie a nesplnis z neho dostatocny pocet dni, tak narok na materske mat nebudes.
Do 3 rokov mozes poberat RP na starsie dieta, kedze si mala matersku, tak poberas vyssi. Ked ti skonci narok na starsie, tak si prehlasis na mladsie a budes dostavat nizsi.
Alebo - kedze este nie si tehotna, tak sa zamestnaj, ale asi chces ostat na rodiovskej este, takze odporucam dobrovolne poistenie, aby si si zabezpecila matersku. Mozes aj maximalnu.