Reťazový pôrod - nárok na materskú

kvetka14
26. máj 2021

Je tu nejaká mamička, ktorá by mi vedela poradiť? Mám jedno dieta do 3 rokov a planujeme druhé. Budem mať nárok na materské ak mi skončila pracovná zmluva počas prvej materskej? Teraz ešte poberám rodicovské. Alebo si budem musiet znova žiadat o rodicovske? Neviem ako to funguje...

nafka0483
26. máj 2021

@kvetka14 Ked ti skoncila zmluva a neobnovis poistenie a nesplnis z neho dostatocny pocet dni, tak narok na materske mat nebudes.
Do 3 rokov mozes poberat RP na starsie dieta, kedze si mala matersku, tak poberas vyssi. Ked ti skonci narok na starsie, tak si prehlasis na mladsie a budes dostavat nizsi.

Alebo - kedze este nie si tehotna, tak sa zamestnaj, ale asi chces ostat na rodiovskej este, takze odporucam dobrovolne poistenie, aby si si zabezpecila matersku. Mozes aj maximalnu.

kvetka14
autor
27. máj 2021

@nafka0483 asi radsej to dobrovolne poistenie ......neviete nahodou kolko je najmenej a kolko je najviac co vsetko to zahrna? Ci v tomto mi neviete poradit? Dakujem

nafka0483
27. máj 2021

@kvetka14 Najnizsi mozny VZ je 546eur, z neho vychadza poistne 191,91eur mesacne. Materska z toho vyjde priblizne 400eur.

Najvyssi VZ teraz neviem z hlavy, na stranke socialnej poistovne je vsetko rozpisane, su tam aj tabulky a kalkulacky.

A co zahrna - tiez je na stranke vysvetlene, plati sa cely balicek, cize neda sa len cisto nemocenske, ale aj dochodkove alebo aj v nezamestnanosti.