Reťazový pôrod a získanie maximálnej materskej v 2022

nuxynka
25. okt 2021

Ahojte,

zaujimalo by ma, ci mi vie niekto poradit ohladom retazoveho porodu a ziskania co najvyssej moznej materskej v buducom roku tj 2022..?

Momentalne som na RD, predtym som bola riadne zamestnana a odvadzala nemocenske, tpp trva. Ak by som plynule presla z RD na druhu matersku pred navratom do prace, mala by som priznanu matersku bud podla prac zmluvy alebo rovnaku ako som mala prvu - podla toho co je vyhodnejsie.. vraj druha materska nemoze byt nizsia ako prva..

Podla tipov Jozefa Mihala si viem druhu matersku pri retazovom porode navysit a to tak, ze poziadam zamestnavatela (min mesiac vopred) o navrat do prace na par dni resp o cerpanie dovolenky na tychto par dni (max 5 vraj). Materska by sa mi pocitala z tejto sumy tzn ze by v mojom pripade bola o 300e vyssia ako podla zmuly, to je dost rozdiel.. toto sa urcite chystam vyuzit, snad to vyjde..

Vie niekto ako je mozne navysit matersku na maximum? Viem sa dobrovolne pripoistit alebo zamestnat na dohodu a ako dlho musim byt zamestnana / platit poistenie..? Z doteraz precitaneho mi vychadza 270 dni odvodov v oboch zamestnaniach co uz asi nestiham.. prip 90 dni odvodov v novom zamestnani s lepsim platom, ale to je v pripade, ze by som ukoncila povodny TPP (ten ukoncit urcite nechcem). Je tam nejaka ina cesta prosim?

Vopred vdaka za odpoved 🙃

veronikaszabova
25. okt 2021

@nuxynka
"Viem sa dobrovolne pripoistit"
- nemozes sa sama dat na DNP, ked ti trva PP - neda sa to

- musela by si splnat podmienku 270 dni NP v oboch zamestnaniach

- min 90 dni v novom (bez PN a OCR) - prvy PP musi byt ukonceny

alenah31
25. okt 2021

@nuxynka súhlas s vyššie napísaným + ak sa vrátiš do práce - už nepôjde o reťazový pôrod. O zamestnávateľa žiadaš nielen o návrat do práce min. mesiac vopred, ale aj o návrat na RD min. mesiac vopred. Čiže pri bežnom PP so štandardnými vzťahmi na pracovisku ťažko dosiahneš max. 5 dní - zároveň ak počas tých piatich dní nezískaš nič naviac ako len bežne zaplatené odrobené hodiny (treba nejakú vyššiu prémiu, odmenu, benefit, aby sa ti ten príjem navýšil) inak je to čo zamýšľaš zbytočné robiť. Kde si vzala tých 300€ naviac? To ti tak išiel hore plat počas toho ako si na MD+ RD? To čo radí p. Mihál je fajn pre tých, ktorí majú nadštandardný vzťah so šéfom a netrvá na tom, aby toto bolo splnené. Dovolenku ti totiž nie je povinný šéf umožniť čerpať - čiže ako to chceš takto - ak požiadaš o návrat do práce treba si to preto odkonzultovať vopred a asi by som to chcela písomne - inak ak nastúpiš a on cukne máš smolu.

nuxynka
autor
25. okt 2021

@veronikaszabova Myslela som si, vdaka.

nuxynka
autor
25. okt 2021

@alenah31 Nie, jasne, ze tak vyrazne mi plat hore nesiel, ale pri preruseni RD na tych par dni sa ti meni vypocet denneho vymeriavacieho zakladu. Uz nepojde o pravdepodobny zaklad zo zmluvy, ktory sa deli priemernym poctom prac dni v mesiaci, ale o realnu sumu a realne dni za ktore bolo odvedene poistenie.. vid prilozeny print screen z Mihaliveho FB - uryvok z knihy. Ja som takmer na halier tento pripad..
Pracujem pre velkeho zamestnavatela tak snad bude chciet dodrziavat prava, ktore ako zamestnanec na zaklade zakonnika prace mam a to ze musi vyhoviet mojej ziadosti tykajucej sa cerpaniu dovolenky.. nevidim problem s mesacnou lehotou.. ved mu dam mesiac dopredu vediet, ze ziadam nastup na dovolenku a sucasne v rovnakom dokumente aj nastup na RD hned po ukonceni dovolenky. Mesacna lehota splnena 🙂
Ci je nieco co mi unika? 🤔

alenah31
25. okt 2021

@nuxynka pri nástupe do práce - zmení sa len na základe príjmu, ktorý počas "práce" dosiahneš - ak ti plat výrazne hore nešiel bude sa ti rátať z toho aký príjem dosiahneš. Pri čerpaní dovolenky - pokiaľ tomu nebránia prevádzkové dôvody - áno je povinný ju dať čerpať - stačí ti potom jeden deň + aspoň 3-4 dní preplatiť. Pošli žiadosť doporučene a čakaj odpoveď - ak nebudú odpovedať tak s tým súhlasia.

basska_b
25. okt 2021

Áno, ak by ta zobrali naspäť do práce na nejakých 5 dní dovolenky a potom zasa na RD by si sa vrátila, tak potom by sa ti druhá materská počítala z týchto piatich preplatených dní. Pozor na to, v akej výške je tvoj aktuálny dovolenkový priemer. Môj sa napr. znížil o trochu a už by sa mi takéto niečo neoplatilo. Pozor, aby ti do toho nepadol žiadny víkend.

nuxynka
autor
26. okt 2021

@basska_b Ako zistim aky je moj dovolenkovy priemer? 🤔 Moze ist dole ked sa mi plat neznizoval, naopak mozno siel trochu hore..? Asi bude najlepsie zistit to priamo u zamestnavatela.. sefka s tym nema problem tak snad aj hr bude spolupracovat 🙏
Este taka uvaha.. ked prerusim rodicak na tych par dni.. uz sa dalsi porod nebude brat ako retazovy ci? 🤔

nely1704
8. máj 2022

@nuxynka ahoj, môžem sa opýtať, ako si nakoniec s tou materskou dopadla ?