Pekný deň prajem, mám problém s materskou a potrebovala by som odbornú pomoc ideálne nejakého právnika.
Aby som bola konkrétna: Pracovný pomer mi skončil k 30.11.2018, podľa termínu pôrodu (10.9.2019) mám nárok na materskú z dôvodu ochrannej lehoty, (toto mi potvrdili aj na sociálke v senci, ale keďže je to posledný deň ochrannej lehoty, tak to preposlali do bratislavy) no túto mi sociálna poisťovňa v BA zamietla. V rozhodnutí (na ktoré som čakala vyše dvoch mesiacov) píšu, že dôvod je taký, že som na rodičáku, a teda za mňa zamestnávateľ od nástupu na RD prestal platiť nemocenské. To by potom ale nikto nemal nárok na druhú materskú...nemá to logiku. Veď som nahlásená na úpsvar a poberám rodičák s prvým dieťaťom. Čo by mi pomohlo získať materskú, na čo sa mám odvolať tak, aby to schválili?
Najlepšie keby mi to napísal nejaký právnik, chcem to kvalitne a správne. Prípadne mi odporučte nejakého právnika, čo by vedel pomôcť. Ďakujem 🙂
Práveže asi aj bola. Doložila som aj potrvdenie od lekára, že tehotenstvo začalo koncom 11/2018 začiatkom 12/2018. A podľa termínu pôrodu a nástupu na materskú 6 týždňov pred TP som v lehote. To mi povedali aj na sociálnej poisťovni v senci. Dokonca mi čítal nejaký zákon, kde sa písalo, že ak som otehotnela v čase trvania TPP (čož zrejme bolo), tak nárok mám.
K 30.7. mám nástup na materskú...ako počítam tak počítam je to presne na deň 8 mesiacov. Takže som z toho teraz zmätená...
@blopi nie som v tom odborník, ale čo to tu tak sledujem, tak som si zapametala že v čase nastupu na matersku musíš mať aktívne nemocenske poistenie, čo si asi nemala ked si bola na rodičovskej a evidovana na urade práce. ja som išla na druhu matersku retazovo, ale nebola som na urade práce, ale stale zamestnana. môj pracovny pomer stale trval. takže preto ti to podla mna zamietli
@mirka17 aha, takže takto to robia štandardne...ale je to divné, lebo ak by teda platila tá ochranná lehota, tak potom by to malo byť jedno inak by to nesplnil nikto
@hyberncia No to ja neviem, TP a z toho materskú mi vyrátala doktorka podľa ultrazvuku. Po prvom pôrode som menzes mala dokopy asi trikrát a podľa posledného ms mi to veru vôbec nesedí..a podľa uzv je to asi aj tak napresnejšie, čo sa štádia vývoja týka. A ty už si porodila?
@blopi no ja som mala také termíny pred 2 rokmi. Inak tu som našla článok https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod..., kde píšu,že keď pomer skončil a žena bola na rodičovskej,že na ňu neplatí ochranná lehota.
@evittam??