Ahojte, chcela by som poprosit o radu. O pár dní nastupujem na materskú, no stále som som na RD s dcérou( v apríli bude mať 3roky). Narok na materskú nemám, takže by som chcela do apríla ostať na RD s dcérou a potom sa ísť prehlásiť na RD s bábätkom. Je potrebné zaniesť doklad od gynekológa o nástupe na materskú do Soc. poisťovne?
@fidorka7 Ďakujem
@fidorka7 tak asi to má každý úrad práce rôzne, pretože na našom takéto potvrdenie stačí. Viem,že najlepšie je rozhodnutie,že nie je nárok, ale nejedná žena, keď vie,že nárok nemá, ani o materské nepožiada a stačí doložiť potvrdenie z SP. Na Tom potvrdení je jasne uvedené,že si nepožiadala a nárok by jej ani nevznikol, pretože nie je nemocensky poistena ani nie je v OL. Čiže to nie je subjektívne neuplatnenie zákonného naroku. Asi si také ešte nevidela 🤷 nehovoriac o tom,že poznám prípady, kedy sa žena rozhodla,že na materskú proste nepôjde, lebo sa jej to finančne neoplatí. Nikto ju nemôže donútiť na tú materskú ísť, je to možnosť, nie povinnosť
@fidorka7 ako potom riešite mužov, ktorí materskú necerpaju, ale požiadajú o RP? Pretože takýchto prípadov poznám neúrekom a taktiež im stačilo potrdenie vystavené SP, že si o materské nepožiadali... V týchto prípadoch tiež nie je vo vašom systéme nič dotecene a napriek tomu nárok na RP majú a vypláca sa im...
@lilinka88 prosím ťa, aspoň netrep. Ako nepožiada, lebo sa neoplatí??? teda podľa teba nepožiada o materské, lebo jeho suma je nízka? - v tom prípade by sa jej doplácalo do vyššieho rodičáku, ak nepožiada o materské /hoc ako nízke/, tak bude mať len ten nižší rodičák a to počas celých troch rokov, teda by sa pripravila o zhruba 3500 eur za tri roky. Tvojej logike nerozumiem. Požiadať o materské sa vždy oplatí, lebo následne to znamená, že bude mať do troch rokov veku dieťaťa vyšší RP 🙂
@fidorka7 to,že ty tomu nechápeš, neznamená,že sa to nedeje. Predstav si,že sú napr podnikateľky, ktoré majú mesačne oveľa vyšší príjem ako by mali materské a radšej budú mať príjem z podnikania ako materské. Nepridu o nič, pretože žena má príjem z podnikania stále a muž si vyčerpá otcovske a následne materské a poberá vyšší RP on. Netrepem, hovorím z reálnych skúsenosti, ale podľa štýlu tvojho vyjadrovania to asi aj tak nepochopíš. Slušne správanie a uznanie,že niečo môže byť inak ako si myslíš ti asi veľa nehovorí. Ak sa takto bavíš aj s klientmi, ani sa nečudujem,že ľudia majú na úradníčky názor ako majú...
@lilinka88 počkaj čo? Veď materská a podnikanie sa nevylučuje. Žena môže poberať materskú a mať funkčnú živnosť.
Prečo by toto niekto robil? 😶
@lenkakravcova nie každý podniká len na živnosť... Mimo toho, toto bol len príklad. Sú lekárky, manažérky a pod, ktoré majú mesačný plat 3000+ €, pričom maximálne materské je necelých 2000€. Takže sa im asi viac oplatí upraviť si pracovnú dobu, ak je možnosť pracovať HO a mať oveľa vyšší príjem ako je maximálne materské
@lilinka88 jasne, ja tomu nechápem a ty si lietadlo. Okolo teba je množstvo podnikateliek, ktorým sa neoplatí žiadaž o materské, asi tak priemerne 4 z 3 🙂 🙂.
Nie každý otec si môže dovoliť čerpať v zamestnaní materské, to už tiež nie je jednoduché pretože musí preručiť zČ z ktorej mu plynie poistenie a nie každý zamestnávateľ to umožní a tiežnie je to jednoduché s dohodami u toho istého zamestnávateľa, SP to už kontroluje a zažila som tiež/nie raz/ podanie trestného oznámenia zo strany SP za podvod... A stále sme pri tom, že otec môže žiadať až po 6 týždňoch veku dieťaťa.
A ty nerieš ako sa ja bavím s klientkami, zvyčajne nie sú také múdre ako ty a rádio Jerevan, ani také arogntné, tak nemám dôvod sa baviť ako s tebou. Naopak, vždy im radím tak, aby nemali problém ani teraz, ani neskôr.
Skôr sa ty zamysli nad sebou, ako komunikuješ aj veci, ktorým zjavne nerozumieš. Prezradím ti tajomstvo, ktoré môžeš posunúť svojim blízkym "podnikateľkám" :-, citujem relevantný zdroj:
"Podľa zákona č. 311/2001 Z. z. má na materskú dovolenku nárok len osoba v postavení zamestnanca. To znamená, že materskú živnostník alebo živnostníčka využiť nemôže. Dobrou správou však je, že ak máte otvorenú živnosť a plánujete rodinu, nemusíte zostať počas starostlivosti o dieťa bez príjmu.
Zo zákona máte nárok na takzvané materské, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa. Stačí len splniť niekoľko základných podmienok.
Živnostníci a živnostníčky by mali tiež vedieť, že materské nijako neovplyvňuje podnikateľskú činnosť. To znamená, že počas jeho poberania môžete ďalej pracovať. Veľkou výhodou je tiež oslobodenie od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne. Tie v čase poberania dávky neplatíte."
Z UVEDENÉHO VYPLÝVA, ŽE TREPEŠ
@lilinka88 jasné, lekárka pracujúca na home office... už dosť, radšej už nepíš nič, silvestrovský program bol včera...
nie každý je tak vypočítavý, že uvažuje za každú cenu, čo sa mu vyplatí, predstav si, niekto plánuje rodičovstvo a počíta s tým, že prechodne mu poklesne príjem. A najmä, niektoré ženy dieťa porodia a chcú sa oň osobne aj starať, najmä v čase od narodenia aspoň do pol roka a preto materské čerpajú.
@fidorka7 a ja ti poviem tajomstvo - sú podnikatelia, ktorí nerobia na živnosť,ale majú s.r.o. a sú v nej aj zamestnancami. Ďalej som nepísala,že lekárka bude robiť HO, opäť len vyberaš z kontextu čo ti vyhovuje. Osobne poznám ženy, ktoré materské necerpali, lebo sa im to proste neoplatilo. Ja sa o ich životy nestarám, je to ich rozhodnutie, nestarám sa ako to majú doriešené, lebo mi to je jedno. To,že sú 4 z 3 tu píšeš ty. A ty jediná sa tu vyjadruje s arogantne.
Ty si tu na mňa vybehla,lebo na úrade práce vraj nestačí nejaký papier spoza okienka na SP. Pritom je to plnohodnotné potvrdenie o Tom,že nárok na materské nie je ani by nebol aj keby si žena tú žiadosť poda. No predstav si,že niektorým úradom to stačí. Keď to stačí pri mužovi, ktorý nečerpá materské, musí to stačiť aj pri žene, ktorá ten nárok zjavné nemá.
Viac sa s tebou nepotrebujem baviť a presviedčať to o niečom, čo si tu ty ideš tvrdohlavo,že sa nedá, keď viem,že sa dá. Pekný večer ti prajem
@lilinka88 kde tvrdohlavo na tom trvám? .-)
prečítaj si svoj text, píšeš o doktorke na HO, píšeš o manažérkach s 3000 platom a píšeš o podnikateľkách a všetkým týmto sa podľa teba neoplatí ísť na materské a pritom ani nevieš, že materské môžu poberať popri SZČO a ešte sa im to VYPLATÍ na odvodoch a nie že nie.
Ja autorke odporúčam požiadať o materské, SP jej žiadosť v systéme zaeviduje a vyhodnotí nárok a potom keď ukončí poberanie na staršie dieťa tak nemusí nosiť na ÚPSVaR žiadne potvrdenia- údaj bude v našom systéme natečený v správnom tvare "nárok nevznikol", nie "nepožiadala o materské" . Ak si ty o tom myslíš čokoľvek iné, kľudne si mysli. Len nedávaj rady ak tomu, ako si už úspešne dokázala, nerozumieš.
@lilinka88 ak sú zamestnankyne vo svojej SRO, tak môžu z neho čerpať materské a zároveň môžu aj naďalej pracovať - prerušiť si na pár mesiacov výplatu z sro (pričom sro je naďalej funkčná a môže fakturovať) a potom si to vyplatiť ako zisk firmy na konci roka. Tým, že necerpaju materské, sa defacto len oberú o peniaze. Takže neviem kto toto vymyslel, ale nejako to nedomyslel.. 🫡😃
@lenkakravcova vyššie uvedené nezmysly vymyslela lilinka88 v snahe dokázať mi na svojich príkladoch, že sa niekomu nevyplatí poberať materské... ale ani jeden príklad čo dala, nemá hlavu ani pätu - tak ale ona tvrdí že okolo seba má kopec takých, ktoré nepožiadali lebo sa im neoplatí. Škoda reči, veď nedokáže pochopiť ani to, že otec môže žiadať o materské, až keď má dieťa týždňov, takže minimálne dovtedy ak matka nepožiada, tak je hlúpa lebo sa sama pripraví o peniaze.
Napíš rovno na sociálnu poisťovňu, oni Ti odpíšu do pár dní... A budeš to vedieť priamo od nich
@fidorka7 otec môže požiadať do 6 týždňov o otcovske a následne prejsť na materské. Ešte raz, ja som nenapísala,že mám okolo seba kopec takých prípadov, napísala som,že poznám také prípady. Prečo to urobili, ja naozaj netuším, no urobili. Ja rozumiem tomu, že SZČO môže počas materského naďalej pracovať, fakturovať, ja hovorím o iných prípadoch. Či sa o peniaze pripravili alebo nie a prečo to urobili, je mne úplne jedno, ja sa do ich životov nestarám. Ja som napísala moju reálnu skúsenosť. Ty si ma tu začala hneď hejtovat,že trepem, pritom prvotná otázka bola úplne iná, ale pustila si sa tu do mňa akoby som neviem čo napísala. Ja som ti slušne napísala vlastnú skúsenosť,že žena na materskú ísť nemusí, nie je to jej povinnosť,ale možnosť a že sama mám v okolí prípady, kedy žena materskú nevyužila, lebo sa jej to finančne neoplatilo. Ja som neriešila prečo, ani to neprepocotaval,ani nezistovala ako si to rieši a či podáva plný výkon a pod. A opakujem sa, je mi to úplne jedno. Dala som príklady, kedy žena zarába oveľa viac ako je maximálne materské. Viac to tu rozoberať nebudem, ja mám po tvojich reakciách na Teba svoj názor, napriek tomu mám aspoň takú úroveň, že tu nepíšem o tom,že ty trepeš, keď tvrdíš,že žena stoj čo stoj o materské požiadať musí, aj keď je nad slnko jasné,že nárok nemá. Fakt sa nečudujem, prečo si ľudia o úradoch a och zamestnancoch myslia čo si myslia, lebo prísť do kontaktu s Tebou, tak mám úplne rovnaký názor. Nastastie,že stále existujú aj take, ktoré dokážu komunikovať s človekom aj na normálnej ľudskej úrovni. Nech sa Ti darí
https://youtube.com/shorts/C7bolN-3g4k?si=7qxAN...
Retazovy porod, retazova materska, vsade same retaze. 🐮
samozrejme. 4o si ho cheš doma nechať? aby si mohla pokračovať na RP s bábätkom, bude ÚPSVaR potrebovať informáciu zo sociálnej poisťovne, že ti nárok na materské nevznikol, nestačí informácia, že si si nepodala žiadosť