Reťazový pôrod a otec na materskej pri prvom dieťati

zuzanatomasova
6. dec 2016

Ahojte, som v deviatom mesiaci tehotenstva pričom som vedená na úrade práce, lebo si manžel uplatnil nárok na materskú. mne nárok na materskú na druhe dieta nevzniká, preto neviem či sa mám dať na PN ked pojdem do nemocnice alebo čo mám spraviť. neviem. Ak by ste mi mohli poradiť. Manželovi trvá nárok na materskú do konca marca 2016. mohol by ju dobrať a až potom by sme požiadali o rod. príspevok na druhe dieťa...? ešte si zistujem ale už sa mi kráti čas...

monicm
6. dec 2016

@zuzanatomasova Skús sa popýtať tu https://www.modrykonik.sk/group/1900/detail/

alebo ja som kedysi zisťovala veľa vecí na porada.sk, neviem,ako to tam ešte funguje, ale vždy mi dobre poradili.

jlp
6. dec 2016

Rodicak na prve ti zanikne a budes poberat 6 mesiacov matersku + pridavky na obe deti. Potom rodicak, teda ak muz pracoval a ide z RD do MD

monicm
6. dec 2016

@jlp Ale veď ona nemá rodičák na prvé dieťa a nemá ani nárok na materské na druhé dieťa.

jlp
6. dec 2016

@monicm ja som myslela, ze si jej muz uplatnil matersku na prve dieta a pokracuje dalej. Tak potom jasne ... Bez naroku

monicm
6. dec 2016

@jlp No, áno, jej muž poberá materské na prvé dieťa. Ale ty píšeš o tom, že jej zanikne rodičák na prvé dieťa (ktorý ona nepoberá) a na druhé bude dostávať materskú (na ktorú nemá nárok). Jej ide o to, čo robiť po narodení druhého dieťaťa, keďže nebude môcť ešte poberať rodičovský na druhé a tým pádom nemá kto za ňu platiť odvody.

zalka
6. dec 2016

@zuzanatomasova ja by som postupovala takto
1) vypísať sa už teraz na PN ... na UP ti dajú papierik lekár ti to potvrdí .. to značí, že si ospravedlnená od aktivít z UP .. , každý mesiac ti to bude predlžovať resp. minimálne do pôrodu, po pôrode sa odhlásiš z UP a postupuješ podla bodu 3)
2) mng. bude nadalej poberať MD na prvé dieťa, a ked doberie MD na prvé dieťa, tak môže požiadať o MD na druhé dieťa
3) ty po pôrode pôjdeš na ZP a zaeviduješ sa ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov ( budete mať doma 2 deti do 6 rokov, na staršie mng. poberá MD, ty budeš sa starať o mladšie, nárok na peniaze mať nebudeš, ale budeš poistená v ZP takže odvody si platiť nebudeš musieť )
4 ) ked muž požiada o MD na druhé dieťa, ty stále ostaneš v ZP evidovaná ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov .. pozor staršie dieťa nemôžeš dať do škôlky na viac ako 4 hodiny, ináč by si musela sa ísť opäť evidovať na UP alebo platiť si odvody do ZP sama

Myslím, že toto si chcela vedieť, ja by som to riešila takto. Vlastne neplatenou rodičovskou dovolenkou. A ak mng. by skončila druhá MD na mladšie dieťa tak by si ty požiadala už normálne o RP .
čo myslíš @gapa môže byť

monicm
6. dec 2016

@zalka Fíha, tak o tom bode 3 som ani netušila, že sa to tak dá. Teda, že sa to dá pred 3 rokom. Super vedieť. Teda ja nevyužijem, ale ako rada...........Vďaka

zalka
6. dec 2016

@monicm prečo by sa nedalo? :D ved aj novorodenec je dieťa do 6 rokov, iné ma z ich kodov nenapadlo nič, kedže
Za poistenca štátu sa považuje:
j. fyzická osoba, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov,

https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...

monicm
6. dec 2016

@zalka No vidíš, asi preto, že sa to vlastne praktizuje až po tom 3. roku, dovtedy je vlastne rodič na rodičovskej. O možnosti otca na MD som tiež dlho nevedela.

zalka
6. dec 2016

@monicm no ak sú dve deti do 6 rokov tak vlastne môžu obaja rodičia ostať doma takto, lebo odvody do ZP sú platené, tak nevidím dôvod prečo by pre zadávateľku malo platiť niečo iné.
Ale samozrejme šla by som na ZP si to overiť ..
a ak by to tak nešlo tak potom papierikovať sa na UP ... s tou PNkou neplatenou ..

zuzanatomasova
autor
7. dec 2016

dakujem moc za radu, pojdem si to ale ešte overiť. Znie to celkom sľubne a ak by to vyšlo bolo by to celkom fajn.

kristina0211
7. dec 2016

Podla mna, je tym ale myslena osoba na predlzenej materskej dovolenke.
My sa prave chystame vybavit matersku na manzela (deti 4r, 2r4m a 9m) a mne bolo povedane, ze sa musim bud prihlasit na urad prace alebo byt evidovana ako dobrovolne nezamestnana a platit si zdravotku sama

zalka
7. dec 2016

@kristina0211 a kto ti to povedal?

lenže ten bod
Za poistenca štátu sa považuje:
j. fyzická osoba, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov,

neurčuje vek dieťaťa, a aj novorodenec je vo veku do 6 rokov 🙂

kristina0211
8. dec 2016

Povedala mi to uctovnicka aj pani na urade prace.
Ved ja nehovorim, ze neni. Ja mam tiez doma 2 deti. Manzel ide na matersku s tym 2rocnym a doma mame este 9m

zalka
8. dec 2016

@kristina0211 vieš moje skúsenosti sú také, že panie na UP nevedia a neovládajú svoju agendu, tobôž nemajú šajnu o agende na iných úradoch a zbytočne ludí zavádzajú a klamú.
Najlepšiu odpoved ti dajú na túto otázku na ZP ,

kristina0211
8. dec 2016

Ved jasne, ak by to tak bolo, bolo by to super aj pre nas. Tiez sa skusim este popytat, pre istotu ☺