Ahojte maminky viem, ze tato tema je tu uz viac krat rozmazavana ale zaujima ma ci mi mozete konkretne poradit k mojmu pripadu kedze sa neviem z ostatnych vysomarit.
TAkze som matkou 7 mesacneho dietatka teda uz na RD matersku som normalne poberala prave mi teda konci tento mesiac... a teraz sa chceme zacat snazit o dalsie babatko budem teda mat narod na dalsiu matersku pri druhom tehotenstve? Zamestnana som stale. Dakujem velmi pekne za vase odpúovede🙂Pekny den
@adka1992 ak sa nič nezmenilo,nárok na materskú budeš mať,ja som tiež mala a to som rodila viac ako 2 roky po prvom pôrode.byť tebou,pre istotu sa opýtaj na porada.sk.sú tam odborníci,ktorý takéto veci riešia každý deň a nakoľko zákony sa menia aj dvakrát do roka,tak si to radšej over u ľudí,ktorý sa tomu rozumejú
velmi pekne dakujem hned idem zistovat🙂
@adka1992 podla mna budes mat narok na matersku davku, ale radsej si to zisti v soc.poistovni, neviem ci sa nieco nezmenilo. Moja kolegyna rodila ked prvy mal 2.5roka a mala matersku na druheho zo soc.poistovni.
ahoj narok budes mat ak si zamestnana...ja som narok mala len musis o to poziadat..mne konci buduci mesiac...
tak to ma potesilo dufam ze sa mi to potvrdi v soc. poistovni🙂a poziadat mam teda u zamestnavatela alebo v soc. poistovni?
ano budes mat narok
Ahoj, ak sa nic nezmenilo, budes mat narok - tiez som to tak mala - dcera mala 2,5 roka, ked sa nam narodil syn 🙂 lekarka mi normalne vypisala papiere na matersku, tusim, ze som to zanasala zamestnavatelovi - kedze ked si zamestnana, tieto veci by mal za teba davat do soc. poistovne on.
ahoj, ja mám rozdiel medzi deťmi 2,5 roka a kedže som stále zamestnaná tak som mala aj nárok na materskú pri druhom dieťati. Gynekológ ti vypíše materskú ktorú zanesieš zamestnávateľovi. A potom budeš behať po úradoch - sociálka a úrad práce soc. vecí a rodiny - tu sa opýtaj aj na príspevok na starostlivosť o prvé dieťa, to sa vybavuje asi do 6 týždňov po narodení 2. dieťaťa. Ja som tak dostala okolo 80 eur (to je na dva mesiace) na starostlivosť o prvé dieťa a potom ti to zrušia. Ale aj to poteší.
@sabina1975 Na to si ako prišla, že pred nástupom na MD nemá odpracované 270 dní? Ak mi nič neušlo, to adka nepísala. Naopak, ak mala nárok na prvú materskú, evidentne 270 dní odpracovaných mala.
@adka1992 áno budeš mať nárok minimálne na takú istú materskú ako bola prvá.
budeš mať nárok, ja som si to zisťovala v soc. poisťovni, ja som podobný prípad
fakt sa z toho tesim takze sa mozeme spokojne snazit o druhe babatko🙂)))este raz dakujem 🙂
@adka1992 ak si stále zamestnaná, budeš mať nárok. 270 dní sa ráta, aj keď si neprerušene na MD alebo RD, nová materská sa ti vyratáva z predpokladaného platu, čiže z takého, aký si mala pred nástupom na prvú MD, musí však stále trvať pracovný pomer s predchádzajúcim zamestnávateľom.
ahojte baby, nakukla som do temy a neda mi sa nespytat, vidim ze tu tomu rozumiete. ja som sice bola zamestnana ale nez som zistila ze som tehotna moj zamestnanecky pomer sa skoncil, ale zacala som si platit to dobrovolne poistenie aby mi vysla lepsia materska. dcerka sa mi narodila maj 2012 mala som matersku pocitanu z platu ako keby som normalne robila, teraz cakame druhe babetko september 2014. nie som zamestnana, mam v tomto pripade narok na matersku alebo nie? dakujem velmi pekne za odpovede.
@adka1992 Ahoj, určite budeš mať nárok na materskú (pokiaľ by sa nestalo, že ti dá zamestnávateľ výpoveď počas RD ak náhodou bude rušiť firmu, alebo si na dobu určitú)...
Ja som tiež s dcérkou poberala materskú, počas tehotenstva so synom mi vychádzalo na 4 mesiace sa vrátiť do práce (šéf mi povedal aby som sa dala vypísať na PN a oddýchla si, kým sa malý nenarodí). Pani na sociálke mi poradila aby som sa dala vypísať na PN, nasledujúci deň ako mi skončí s dcérkou RD a tým pádom mi vznikne nárok aj na nemocenskú počas PN (RD s dcérkou mi končila 5.2., od 6.2. do 20.6. som bola PN a poberala som aj nemocenskú a od 21.6. som bola na MD so synčekom). A materskú som tiež poberala, nárok mi vznikol, pretože mi pracovný pomer stále trvá 😉
dúfam, že som troška pomohla
@cacorka13 Nárok na materské vzniká vtedy, ak si nemocensky poistená (máš prac. pomer) alebo si v ochrannej lehote, ktorá je pre tehotné 8. mes. po ukončení prac. pomeru.
2. podmienka nároku na materské je 270 dní nemocenské poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom.
Ak tieto podmienky nespĺňaš, tak nárok na materské nevzniká. V takomto prípade vzniká nárok na rodičovský príspevok z ÚP od narodenia dieťaťa.
Neviem, či si ešte platíš dobr. nem. poistenie?
ja mám medzi deťmi rozdiel dva roky a necelým mesiac a normálne som brala materskú aj na druhé dieťa.
veď keď ti neni niečo jasné skoč na UPSVaR sa opýtať
@adka1992 Máš nárok...........dokonca ak by si dnes prišla o prácu a zajtra otehotnieš (alebo aj neskôr, ale v určitom časovom limite), tak ešte aj tak máš nárok na materskú............
....Skrátka, ku dňu plánovaného odchodu na materskú (6 týždňov pred plánovaným termínom pôrodu) musíš byť za posledné dva roky minimálne 270 dní nemocensky poistená, aby si nárok mala..........
Okrem toho, na informácie od UPSVaR, či iných úradov by som sa nespoliehala..........tvoj prípad je síce jasný, jednoduchý a bez komplikácií, to ti rovno povedia, že nárok na materskú mať budeš........ale z vlastnej skúsenosti viem, že pri komplikovanejších prípadoch ťa odbijú a nepovedia ti finty ako dosiahnuť nejaké výhody
@cacorka13 Si môj prípad, mne poradila "zalka" a mala svätú pravdu, vyzná sa........ tesne mi hrozilo, že mi nevýjde materská (hneď po pôrode prvého dieťaťa som sa stala nezamestnanou, skončila mi pracovná zmluva) a nakoniec: som v súčasnosti dobrovoľne nemocensky poistená (pritom im neplatím za to ani cent), poberám rodičovský príspevok, k tomu ešte aj PN-ku a zároveň budem mať nárok aj na materskú. pozri si link https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/mam-narok-na-matersky-prispevok-2/ ...... ak by si niečomu nerozumela, tak sa opýtaj ......... sranda je, že momentálne mám vyšší príjem ako keď som chodila do roboty, ale takéto rady ti na žiadnom úrade nedajú
@adka1992 ak ti potrvá prac.pomer aj v den nástupu na md, tak jednoznačne podla terajších zákonov ti nárok vzniká. Ak by ti skončil prac.pomer počas RD, tak nárok ti nevznikne, lebo by ti neplynula ochranná lehota (nestačí splniť len podmienku 270dní v období dva roky pred pôrodom, treba aj byť v den nástupu na md nem.poistená alebo byť v tzv. ochrannej lehote ale tá vznikne, len ak zanikne poistenie počas tehotenstva. A počas RD nem.poistenie netrvá, tj. zaniklo v prvý den nástupu na md, tj. ak by hrozilo ukončenie pp, tak treba najprv napr. čerpať dovolenku alebo odpracovať aspon 1den pred ukončením prac.pomeru.
!!!!
Potom nezabudni vybaviť v sociálnej poistovni okrem kopie rodného listu k žiadosti o materské aj dalšiu kopiu rodného listu+prehlásenie o riadnej starostlivosti (odo mna chceli aj odhlášku a prihlášku, no vraj nie vždy to žiadajú) na dôch.poistenie aj s druhým dieťaťom a to radšej najneskôr prvý den čerpania RD!! (pri prvom dieťati určite treba najneskôr prvý den, ale aj pri dalšom radšej tiež)
urcite mas narok na MD ak ti trva pracovny pomer
@lulu369 Tak môže byť, že sa to od vtedy zmenilo, tie zákony sa menia každú chvíľu........ja som totižto prípad, kedy mi skončila pracovná zmluva hneď po pôrode prvého dieťaťa a lehota zo zamestnania mi trvá aj teraz.......... ale z vlastnej skúsenosti viem, že na sociálke ti veľmi neporadia, na nich sa ja už spoliehať nebudem
@sednaja Ty si tu mýliš dve veci: 8 mesačnú ochrannú lehotu a 270 dňovú podmienku na vznik nároku na dávky nemocenského poistenia.
Ak žena otehotnie až po ukončení prac. pomeru (a nové nemocenské poistenie jej nevznikne - nezamestná sa, ani si neplatí dobrovoľne), tak jej nárok na materské nevznikne, ani keď má splnených 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch. Nemala by totiž naplnenú podmienku - trvanie poistného pomeru alebo jeho zánik v ochrannej lehote. Z toho všetkého vychádza, že nárok na materské má len žena, ktorá v čase zániku nemocenského poistenia (napr. prepustenie z práce) už tehotná je.
podla mna nebudes mat narok pretoze pred nastupom na druhu MD nebudes mat odrobene 270 dni