Reťazová materská s tretím dieťaťom

lovelkaa
3. okt 2022

Ahojte, mam otazku ohladom retazovej materskej s tretim dietatom. Prvu matersku som mala v roku 2018, druhu v 2021 a teraz som opat tehotna. Ked som mala nastupit na druhu MD, v roku z ktoreho sa mi vypocitaval pravdepodobny vymeriavaci zaklad som si vycerpala 4dni dovolenky a tym sa mi druha materska o dost zvysila oproti tej prvej.
Moja otazka- moze byt tato moja nastavajuca tretia nizsia ako bola ta druha? Budem si musiet zase vycerpat dovolenku alebo mi ten pravdepodobny VZ ostava ten vyssi? Nasa personalna mi absolutne nevie poradit, na socialke sa nic extra nedozviem. Nevyznate sa v tom niektora a neporadite mi?🙂
Vopred dakujem za kazdu odpoved🙏🏼

ikonica
3. okt 2022

Ak vychadzame z toho, ze nova md by nemala byt nizsia ako ta predosla v pripade retazovej MD, tak nova MD bude minimalne tak vysoka ako ta druha, nie nizsia.. ci sa ti oplati zasa cerpat par dni dovolenky pre vyssi VZ je otazne... zalezi ci novy priemer na dovolenku bude vyssi....

lilinka88
3. okt 2022

Pokiaľ máš súvislé MD-RD-MD bez vymeriavacieho základu a trvá ten istý PP, platí pravidlo,že ďalšia materská nebude nižšia ako predchádzajúca. Pokial nebudeš mať VZ, bude sa vychádzať z pravdepodobného príjmu, ktorý uvedie zamestnávateľ

lovelkaa
autor
4. okt 2022

@lilinka88 ano, mam suvisle MD-RD-MD a PP trva. Pri druhej MD si pytali od zamestnavatela pravdepodobny VZ, tak ho asi budu pytat aj teraz, ze?
Teraz napriklad zistovali aku by som mala hrubu mzdu keby som pracovala (kvoli tehotenskemu prispevku). Mozu potom vychadzat z tohoto udaju? Alebo budu pytat ten PVZ?
A este jedna otazka, myslis, ze by som si mala teraz opat do konca roka vycerpat par dni dovolenky? Ovplyvnilo by mi to znova PVZ?

lilinka88
4. okt 2022

@lovelkaa pleties si pojmy. To,čo pýtali teraz,koľko by si mala hrubú mzdu, je PVZ. Čiže pýtali ho k predošlej materskej, teraz k tehotenské mu a ak nebudeš mať tento rok žiaden vymeriavací základ, budú ho pýtať aj k materskej.
Ak by si tet rok mala vymeriavací základ (pracovala by si alebo dovolenka), tak sa PVZ nepýta,lebo je z čoho vychádzať a vypočítať dávku. Čiže dovolenka by PVZ nijak neovplyvnila, keďže PVZ by sa ani neziadalo.

lovelkaa
autor
4. okt 2022

@lilinka88 ano, toto je pre mna spanielska dedina😂 dakujem za vysvetlenie. Zacinam sa orientovat (dufam).
Takze nebudem riesit nic.. posledna otazka na teba. Ked budu pred materskou pytat PVZ, moze zamestnavatel uviest vyssiu sumu ako uviedol teraz pri teh.prispevku?

lilinka88
4. okt 2022

@lovelkaa neodporúčam,môže si tým privolať kontrolu z SP, pokiaľ by dal tú sumu výrazne vyššiu