Dobrý deň,
poprosím, je tu niekto kto mal podobnú situáciu?
Momentalne som na materskej (poberam rodičovský príspevok). Ked mi skončil matersky prispevok plynule prešiel na materskú manžel, máme 1 dieťa, takže ja som sa stala samoplatca na zdrav. odvodoch. Jemu materská skončila, ja som poziadala o rodičovský. Momentálne som, opäť tehotná - a tak teraz rozmýšľam, dúfam ze tym ze som bola pár mesiacov samoplatca, mi to neovplyvní výpočet ďalšej materskej. Pretože 1. materská mi vyšla veľmi dobre na základe predchádzajúceho pracovného pomeru.
Budú mi dúfam rátať materskú opäť z príjmu z predchádzajúceho pracovného pomeru?
Vopred ďakujem za akejkoľvek postrehy.
Trvá pracovný pomer ??? .. to je jedna z podmienok mat aktívne nemocenské poistenie. Pripadne spĺňať ochrannú lehotu, čo predpokladám už nesplnas, ak pp netrvá kedy ti skončil ?
@vega3 tak mas skveleho zamestnavatela ked ti toto akceptoval...to by u nas nepreslo 🙂
z pohľadu zamestnania si stále bola na RD - ak si nemala iný príjem počas MD a RD - obdobie "samoplatenia ZP" ti tzv. reťazové materské nenaruší. Ak sa dieťa narodí do 3 rokov staršieho - bude druhé materské také isté ako prvé
@vega3 zdravotná by ti uškodiť nemala, iné je či si si odvádzala aj sociálne … práve preto sa pýtam, že ti to akceptoval. Ale tak ak si si odvádzala rovnako ako by ti odvádzal zamestnávateľ, nemalo by to uškodiť. Skôr by uškodilo keby si vyčerpaš dovolenku. Vtedy viem že sa to zníži.
@casillas28 a čo by ti akože neprešlo?? Toto so zamestnávateľom ani neriešiš. Do 3 rokov veku dieťaťa máš nárok byť na RD - Je jedno či poberáš alebo nepoberáš RP. To sú dve rozdielne veci. Pre zamestnávateľa bola ona a aj je stále na RD - len pre ZP nie - nakoľko zdravotku platí štát na to isté dieťa jej manželovi - ona musí platiť sama.
@judit47 prečo by mi to neakceptoval? 😊 Ono je to tak, ze zena má nárok na 3 roky rodicovskej dovolenky. Snáď ma nebude z-el hnať do prace lebo manžel je na materskej, tak na co budem doma aj ja? U nas su dobre vzťahy vo firme. A mimochodom, nenazyva sa to neplatené voľno. Ale rodicovska dovlenka bez vyplacania rodičovského prispevku☺️
@alenah31 dakujem za objasnenie..asi som to zle pochopila...akoze toto je uz ale aky luxus ze realne sa to takto da...nuz nech mi uz nik nehovori ze sa tu mame matky na svk zle 😅 pekny den 🙂
@casillas28 čo to má spoločné s luxusom?? Však je doma tak ako iná čo má dieťa do 3 rokov akurát nepoberá RP. A okrem toho si sama platí ZP. AK jej manžel má materské maximálne prečo to nevyužiť keď je tu tá možnosť - to nie je vôbec zneužitie systému - ona si predsa odvody na ZP platí sama a odvody na SP sú aj tak počas RD prerušené. @jeanne14 prečo by si mala odvody platiť sama? Opakujem - ona je voči zamestnávateľovi aj SP stále na RD - len zdravotka nie je hradená obom keďže od 1.12.2019 je zmena zákona. Ona má poistenie voči SP prerušené štandardne rovnako - ako každá iná na RD, ktorá RP poberá - tam sa nič nezmenilo - nárok na reťazové materské má.
@alenah31 kto hovori o zneuzivani statu? Vravim ze je to luxis lebo realne mozu byt doma obaja s dietatom a staci si odvadzat zdravotku...takze ano je to super a luxus..tak klidek ;)
@casillas28 však v pohode. Ja tiež nie som za ak niekto systém zneužíva - ale tuto ide o normálnu vec. Obyčajne chlap, ktorý takto materské poberá aj tak pracuje na inú zmluvu či ako szčo. V dnešnej dobe sa ani nedivím - všetko ide tak strašne hore☹
@alenah31 mne to v takomto pripade vobec nevadi...autorka pracovala ma na to narok tak preco nie.. ja len obdivujem ze to je super ze si takto mozu uzivat spolocne doma dieta 🙂 ale ako si kto zariadi tak.má, cize dobre pre nich 🙂
@casillas28 neviem ci by som to takto nazvala. Poznate štatút dobrovoľne nezamestnany? Clovek môže byt doma a platiť si odvody. PLATIT SI ODVODY. Takze ja to nevidim ako zneužívanie štátu pretože ja som si platila odvody.
@casillas28 ja sa vyjadrím takto. Toto cele okolo toho ze otecko môže ist na matersku a zena moze byt doma dalej a platit si len zdravotku... Ale tieto podmienky vymyslel štát🙏. Takto je to nastavené, vymyslené, proste su nejake podmienky, a podla nich sa ludia zariadia. Niekto si vie informacie zistiť a vymyslieť si to cele tak aby bol príjem do rodiny co najväčší. Ja som strávila čas tým, ze som informácie zistila a vybavila, pretože sa to takto dá, a každý to moze využiť. Podmienky su nastavene pre všetkých rovnako. A ešte keď niekto povie ze sa využíva štát - uprimne? Štát využíva nás!!! Už si treba uvedomiť. Na Slovensku je neuveriteľné daňové zaťaženie. Ved si zoberte kolko percent z vašej mzdy ide na dane - ved len zamestnávateľ musi z vašej mzdy uhradiť viac ako 30% štátu. Zamestnanec už len vidi cistu mzdu ktora je oproti sume aj s daňami smiešna. Ja si myslím ze treba to tomu státu vrátiť a co sa da treba využiť ☺️☺️☺️ Radím to aj vam 👍
@vega3 nikde som nenapisala ze zneuzivare stat...pracovala ste, mate na to narok ;)
trva PP stale?