Reťazová materská 2021

annaarkadjevna
18. okt 2020

Ahojte 🙂 V maji 2021, ak vsetko dobre dopadne, by som mala nastupit na MD. Momentalne som na RD s druhym dietatom, ktore bude mat 3r v septembri 2021. Mam pracovny pomer na dobu neurcitu. V roku 2018 som pracovala polroka na dohodu popri materskej. Tato dohoda skoncila k 31.12.2018. Po sucte oboch materskych mi davka vysla maximalna. Chcem sa opytat, ci podla noveho zakona budem mat aj tuto matersku opat maximalnu? 🙂

Citala som, ze sa mi bude pocitat s predpokladaneho vymeriavacieho zakladu a ak bude nizsi ako predchadzajuca materska SP mi ju dorovna. Plati to aj vtedy, ked druhy pracovny pomer (v mojom pripade dohoda) zanikol? Dakujem vopred za odpovede.

draik
18. okt 2020

Druhé materské bolo z čoho? Ak z dohody, tá musela trvať dlhšie ako pol roka. Z nej by sa už materské počítať nebude, z PP áno a z toho PP nebude nižšie

annaarkadjevna
autor
18. okt 2020

@draik Bola polroka a pocitala sa z nej materska.

draik
18. okt 2020

@annaarkadjevna
Z nej samotnej sa počítať nemohla, pretože sama o sebe by musela trvať 270 dní. Čiže sa k nej museli pripočítať iné dni, nie PP. V každom prípade to je jedno, teraz sa bude počítať materské iba z PP.

annaarkadjevna
autor
18. okt 2020

@draik No pocitala sa, nakolko som mala vzdy trvajuci pracovny pomer na dobu neurcitu a z nich sa ratalo tych 270 dni. Vidim, ze moc tomu asi nerozumies...
Ide o to, ci mi SP podla noveho zakona dorovna vymeriaci zaklad podla predoslej materskej, nakolko ide o retazovy porod.

draik
18. okt 2020

@annaarkadjevna
Skúste si prečítať poriadne, čo som napísal...Podľa Vašej logiky by nárok na materské mali aj tie ženy, ktoré už jeden či viac PP/dohôd nemajú.

daniela1911
18. okt 2020

@annaarkadjevna neradi ti zle!
Hovoríš že si mala 2 materské dávky (po sčítaní si mala max). Na to aby si mala dve dávky z dvoch PP, každý zvlášť by musel mať min 270 dni nemocenského poistenia.
A k pointe otázky, pokial ti dohoda zanikla, nebude spadáť do VZ. Čiže tvoja materská bude len z prebiehajúceho PP.

annaarkadjevna
autor
18. okt 2020

@daniela1911 Jedno nebola PP ale dohoda a mala som z nej materske. DVZ bol vyratany suctom tychto dvoch. Na stranke SP pisu, ze DVZ nemoze byt nizsi ako pri predchadzajucom. Tak ako to je?

a_andrejka4
18. okt 2020

budeš mať narok na MD z PP ktory trva, nikto ti nič nebude dorovnavať, dohoda sa nevťahuje už na tuto matersku tak logicky nemaš narok na MD aj z dohody

annaarkadjevna
autor
18. okt 2020

Ako mam potom chapat tomuto? Vsade sa totiz minuly rok rozpravalo, ako sa zachova materska mamickam pri retazovom porode, a ze mamicka nemoze uz mat nizsiu matersku ako mala pri prvom dietati.

a_andrejka4
18. okt 2020

Ale tebe netrva dohoda, nemaju ti z čoho počitať a čo dorovnavať. Ak by ti vyšla materska z toho PP ktorý ti trvá nižšia ako naposledy, tak vtedy by ti to "dorovnali". To že si mala vtedy 2 vymeriavacie základy vobec teraz nesúvisi už s touto MD.

annaarkadjevna
autor
18. okt 2020

@a_andrejka4 A oni neporovnavaju ten VZ, ktory som mala predtym? Ved tam je napisane, ze ak ten VZ bude mensi ako predtym co som mala...

annaarkadjevna
autor
18. okt 2020

@a_andrejka4 No ale vymeriavaci zaklad je predsa vzdy len jeden... 🤔🤔

a_andrejka4
18. okt 2020

V tlačive si zaškrtavaš že si chceš uplatniť MD aj z ineho NP, tak z akeho NP si to teraz uplatniš ked nebola dohoda a neplatilo sa NP?
@annaarkadjevna

kaitlin3
18. okt 2020

@annaarkadjevna dobre ti píšu, logicky keď ti zanikla dohoda a z nej VZ tak ti budú počítať len z PP ktorý trvá...to isté aj ženy ktoré síce majú reťazovú pôrod ale ešte pred druhým otehotnením im zanikol PP počas trvania prvej materskej tak nemajú nárok na druhú materskú a nik im nič nedoplaca

annaarkadjevna
autor
18. okt 2020

@kaitlin3
@a_andrejka4 Uz rozumiem, dakujem.

daniela1911
18. okt 2020

@annaarkadjevna nevyjadrila som sa právne, ale samozrejme, že som myslela dohodu ako druhý pracovnoprávny vzťah.
(Prvý máš HPP na neurčito)

nivea777
18. okt 2020

@annaarkadjevna povedať @draik že sa nerozumie a pritom on sa rozumie, len vy dáko ste nechceli pochopiť,čo sa Vám snažia vysvetliť. No pobavilo

annaarkadjevna
autor
19. okt 2020

@nivea777 Ja neviem kto to je. Nechodim na konik za ucelom tychto rad. Nema tu ziadny oficialny link, len nejaky anonym bez fotky. Povedal, ze som z tej dohody nemohla mat matersku, ale ja som ju 8mes poberala 🤷🏼‍♀️ Tak co som si mala mysliet? Tak by ste si laskavo mohli odpustit sproste komentare a radsej si sadnut na prsty, ked nemate co mudre povedat.