Ahojte 🙂 V maji 2021, ak vsetko dobre dopadne, by som mala nastupit na MD. Momentalne som na RD s druhym dietatom, ktore bude mat 3r v septembri 2021. Mam pracovny pomer na dobu neurcitu. V roku 2018 som pracovala polroka na dohodu popri materskej. Tato dohoda skoncila k 31.12.2018. Po sucte oboch materskych mi davka vysla maximalna. Chcem sa opytat, ci podla noveho zakona budem mat aj tuto matersku opat maximalnu? 🙂
Citala som, ze sa mi bude pocitat s predpokladaneho vymeriavacieho zakladu a ak bude nizsi ako predchadzajuca materska SP mi ju dorovna. Plati to aj vtedy, ked druhy pracovny pomer (v mojom pripade dohoda) zanikol? Dakujem vopred za odpovede.
@draik Bola polroka a pocitala sa z nej materska.
@annaarkadjevna
Z nej samotnej sa počítať nemohla, pretože sama o sebe by musela trvať 270 dní. Čiže sa k nej museli pripočítať iné dni, nie PP. V každom prípade to je jedno, teraz sa bude počítať materské iba z PP.
@draik No pocitala sa, nakolko som mala vzdy trvajuci pracovny pomer na dobu neurcitu a z nich sa ratalo tych 270 dni. Vidim, ze moc tomu asi nerozumies...
Ide o to, ci mi SP podla noveho zakona dorovna vymeriaci zaklad podla predoslej materskej, nakolko ide o retazovy porod.
@annaarkadjevna
Skúste si prečítať poriadne, čo som napísal...Podľa Vašej logiky by nárok na materské mali aj tie ženy, ktoré už jeden či viac PP/dohôd nemajú.
@annaarkadjevna neradi ti zle!
Hovoríš že si mala 2 materské dávky (po sčítaní si mala max). Na to aby si mala dve dávky z dvoch PP, každý zvlášť by musel mať min 270 dni nemocenského poistenia.
A k pointe otázky, pokial ti dohoda zanikla, nebude spadáť do VZ. Čiže tvoja materská bude len z prebiehajúceho PP.
@daniela1911 Jedno nebola PP ale dohoda a mala som z nej materske. DVZ bol vyratany suctom tychto dvoch. Na stranke SP pisu, ze DVZ nemoze byt nizsi ako pri predchadzajucom. Tak ako to je?
budeš mať narok na MD z PP ktory trva, nikto ti nič nebude dorovnavať, dohoda sa nevťahuje už na tuto matersku tak logicky nemaš narok na MD aj z dohody
Ale tebe netrva dohoda, nemaju ti z čoho počitať a čo dorovnavať. Ak by ti vyšla materska z toho PP ktorý ti trvá nižšia ako naposledy, tak vtedy by ti to "dorovnali". To že si mala vtedy 2 vymeriavacie základy vobec teraz nesúvisi už s touto MD.
@a_andrejka4 A oni neporovnavaju ten VZ, ktory som mala predtym? Ved tam je napisane, ze ak ten VZ bude mensi ako predtym co som mala...
@a_andrejka4 No ale vymeriavaci zaklad je predsa vzdy len jeden... 🤔🤔
V tlačive si zaškrtavaš že si chceš uplatniť MD aj z ineho NP, tak z akeho NP si to teraz uplatniš ked nebola dohoda a neplatilo sa NP?
@annaarkadjevna
@annaarkadjevna dobre ti píšu, logicky keď ti zanikla dohoda a z nej VZ tak ti budú počítať len z PP ktorý trvá...to isté aj ženy ktoré síce majú reťazovú pôrod ale ešte pred druhým otehotnením im zanikol PP počas trvania prvej materskej tak nemajú nárok na druhú materskú a nik im nič nedoplaca
@kaitlin3
@a_andrejka4 Uz rozumiem, dakujem.
@annaarkadjevna nevyjadrila som sa právne, ale samozrejme, že som myslela dohodu ako druhý pracovnoprávny vzťah.
(Prvý máš HPP na neurčito)
@annaarkadjevna povedať @draik že sa nerozumie a pritom on sa rozumie, len vy dáko ste nechceli pochopiť,čo sa Vám snažia vysvetliť. No pobavilo
@nivea777 Ja neviem kto to je. Nechodim na konik za ucelom tychto rad. Nema tu ziadny oficialny link, len nejaky anonym bez fotky. Povedal, ze som z tej dohody nemohla mat matersku, ale ja som ju 8mes poberala 🤷🏼♀️ Tak co som si mala mysliet? Tak by ste si laskavo mohli odpustit sproste komentare a radsej si sadnut na prsty, ked nemate co mudre povedat.
Druhé materské bolo z čoho? Ak z dohody, tá musela trvať dlhšie ako pol roka. Z nej by sa už materské počítať nebude, z PP áno a z toho PP nebude nižšie