Rekreačný poukaz - materská

25. aug 2024

Ahojte. Som na materskej, živnosť som si pozastavila už dávno, mám nárok na rekreačný poukaz? Teraz si platím minimálne odvody do zdravotný. Ďakujem

matullienka
25. aug 2024

A kto by to ten rekreačný poukaz mal poskytnúť? Veď ten poskytuje zamestnávateľ aj to nie každý

ovaaa
25. aug 2024

Zamestnávateľ je povinný poskytovať príspevok na rekreáciu ex lege (zo zákona) len za splnenia troch nasledujúcich podmienok:
-
zamestnávateľ zamestnáva viac ako 49 zamestnancov v pracovnom pomere,
-
pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov a
-
tento zamestnanec o poskytnutie príspevku požiada.

fairyy
25. aug 2024

Kto má nárok na rekreačný príspevok
Nárok na príspevok na rekreáciu majú zamestnanci a jeho rodinní príslušníci (manželka, vlastné deti, deti zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti), ale aj osoby žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti, ktoré sa so zamestnancom zúčastňujú na rekreácii.

Zamestnanci, ktorí odpracovali v spoločnosti najmenej 24 mesiacov, majú nárok na rekreačný príspevok. Ak má zamestnanec dohodnutý pracovný pomer na kratší pracovný čas, maximálna suma príspevku sa pomerne zníži.

Ak je niekto na materskej alebo rodičovskej dovolenke, podmienka je spĺňať to, že pracujú vo firme s viac ako 50 zamestnancami a odpracovali vo firme viac ako 2 roky. Do tejto doby sa počíta i čas strávený na materskej, prípadne rodičovskej dovolenke.

Pri SZČO je to rovnaké ako pri zamestnávateľovi a faktúru je možné dať do nákladov na zníženie základu dane. Rovnako platí podmienka, že podnikateľská činnosť musí byť vykonávaná nepretržite aspoň 24 mesiacov, pričom náklady si môže podnikateľ do výdavkov zahrnúť v takom rozsahu, v takej výške a za takých podmienok ako pri poskytovaní príspevku na rekreáciu.

Rekreačný príspevok je možné uplatniť aj vtedy, ak je zakúpený voucher, ktorý slúži ako darček pre blízkych, s ktorými žijete v jednej domácnosti. Podmienkou je účasť žiadateľa na pobyte a platba realizovaná z účtu zákazníka, ktorý o príspevok žiada.

Nárok čerpať príspevok na rekreáciu nemajú zamestnanci, ktorí pracujú na dohodu.
Ministerstvo financií SR v súčasnosti neuvažuje o zmenách pravidiel poskytovania rekreačných poukazov a ani sa nevedú diskusie, ktoré by zmenu aktivovali.