Ráta sa to ako účelová materská?

22. apr 2024

Ahojte, prosím vás ráta sa to ako účelová materská alebo nie? ....

Som zamestnaná 2,5 roka od skočenia VŠ na TPP na plný úväzok u toho istého zamestnávateľa, pritom ale mám aj v inej firme 1/2 úväzok na TPP na 1 rok. Ten v júni končí a pre osobné/pracovné dôvody už nebudem v tej práci pokračovať. Z oboch prác som všetko odvádzala do ZP aj SP. ...

U prvého zamestnávateľa naďalej ostávam, kedze mám zmluvu na dobu neurčitú a som tam spokojná. Mne ale z oboch zamestnaní vychádzal príjem 2015 eur brutto.

Teraz plánujem ísť popri TPP od júla na živnosť aby mi neklesol veľmi príjem, a je to aj možnosť posunúť sa pracovne vpred.... Plánujem si normálne opäť všetko platiť do ZP aj SP.
Plánujeme s mužom aj dieťa predpokladám tak do roka. Neviem teda ale, či sa to nebude rátať ako účelové....
Príjem by bol asi o niečo nižší v začiatkoch oproti tomu čo mám teraz, no možno aj vyšší neviem to odhadnúť, no budú mi SZČO rátať plnohodnotne?
Ďakujem pekne za rady.

zalka
23. apr 2024

Ako SZČO prvý rok odvody do SP neplatis ďalšie roky závisia od príjmu tržieb čo budeš mať ako SZČO. Čiže ťažko ti vznikne nárok na MD ak ako SZČO nebudeš platiť odvody do SP. Dobrovoľne platiť nemôžeš nakoľko máš povinné poistenie ako zamestnanec.

autor
23. apr 2024

@zalka Ďakujem za odpoveď, čiže MD by sa mi rátalo iba z príjmu TPP. Alebo potom počkať s dieťaťom ešte, kým sa zabehnem na SZČO, ak správne chápem 🙂

zalka
23. apr 2024

Ano správne chápeš. Napr. ak otvoríš teraz živnosť a tvoj príjem nepresiahne za rok 2024 sumu 8580e tak ani od 1.7.2025 nebudeš platiť odvody do SP ako SZCO.
Ale ak otehotnieš do 6 mesiacov od skončenia PP toho pol úväzku, tak ti vznikne nárok na MD aj z toho zamestnania z ochrannej lehoty

autor
23. apr 2024

@zalka ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie 🙂