Ráta sa PN do výpočtu nároku na materské ?

8. jan 2020

Ahojte, rada by som sa poradila ohľadom nároku na materské.
Tri mesiace (105dni) som mala dobrovoľne nemocenské poistenie. Následne som sa zamestnala. Pracovala som 45 dní,, podala som výpoveď avšak ešte v ten deň nastúpila na PN (kvôli zdravotným problémom z prace). Na PN som už 45 dní. Chcela by som s a opýtať ci sa v tomto prípade PN ráta do nároku výpočtu na materske?

autor
8. jan 2020

Dni ktoré mi chýbajú do nároku, si chcem dobrovoľne doplatiť. Len neviem ci je to 280-105-45 alebo 280-105-45-45 dní.

fokuska
8. jan 2020

Jedna vec je pocet dni trvania nemocenskeho poistenia. Potrebujes aspon 270 dni za posledne 2 roky pred porodom.
Tam sa ti rataju aj dni ked si na PN v pripade, ze ti stale trva pracovny pomer.

Co sa tyka vymeriavacieho zakladu, tak do toho sa vyska PN nerata, kedze PN nie je prijem.

autor
8. jan 2020

@fokuska Okej, takže sa musím informovať v práci ku ktorému dnu výpoveď akceptujú / akceptovali.

Co sa týka toho vymeriavacieho základu ako sa potom stanovuje počas trvania pn? (z predchádzajúceho platu,, Pn akoby vôbec nebola?)

fokuska
8. jan 2020

Vypoved sa "neakceptuje". To je jednostranny ukon vychadzajuci v tomto pripade z tvojej strany, kedze pises, ze ty si podala vypoved. Takze rozhodujuci je datum kedy si vypoved podala. Podla toho ako dlho PP trval sa potom odvija vypovedna lehota. Jej uplynutim PP skonci.

Zamestnavatel to na to nema vplyv, musi akceptovat to ako to je podla zakona.

Ina situacia je, ak by ste sa dohodli na skonceni PP. Vtedy si vy dvaja urcite podmienky ukoncenia - k akemu datumu, ci bude vyplatene odstupne atd.

Dalej pises, ze si v praci bola 45 dni, to vyzera, ze este trvala skusobna dohoda (v pripade ze bola dohodnuta v zmluve), takze vtedy sa ani nerobi dohoda, ani sa nepodava vypoved, len sa oznamuje ukoncenie PP.
To tiez zamestnavatel nijak neschvaluje, ty mu to oznamis a bodka.

Takze otazka je:
1. Naozaj si podala vypoved?
2. Ak nie, si este v skusobnej dobe?

Co sa tyka VZ, zalezi od toho kedy mas termin porodu a ako to bude presne s poctom dni NP v tom case. Ci budes mat v tom roku odrobenych aspon 90 dni vkuse u jedneho zamestnavatela bez PN a OCR alebo nie. Pripadne ma tu "kolegyne" doplnia ;)

veronikaszabova
8. jan 2020

Nemala si davat vypoved a mala si ist na PN. Dovod vypovede?

autor
8. jan 2020

@fokuska Volala som práve zamestnávateľovi. Výpoveď mam prísť podať ešte raz, lebo vtedy to zobrali tak, ze som šla na PN a neakceptovali ju.,, áno bolo to počas skúšobnej lehoty, čiže stále som akoby počas skúšobnej lehoty.

Mam teda zatiaľ, keď teraz pozerám úplne PRESNE na dní:
10.7-20.10. 2019 dobrovoľne poistenie z SZCO (105dni)
21.10.2019 - doteraz zamestnanie TPP (z toho od 25.11 PN): čiže 36 dní zamestnanie + 49dni PN.

Spolu: 105+36+49dni = 190dni, ak to teda rátam dobre.

Som len v prvých týždňoch tehotenstva takže zvyšné chýbajúce dní si chcem do poistenia doplatiť aby mi vznikol narok na materske (viete kvôli tomu "super" zákonu o rodičaku,, nech som neplatila tie dobrovoľne odvody zbytočne). ☺

@veronikaszabova Vtedy som ešte nevedela, ze ma kvôli tomu lekárka pošle na PN. Deň po podaní výpovede som šla k lekárke a ta ma poslala na Pnku, kde ešte pár dní budem, dôvod výpovede bol: zle pracovné podmienky na pracovisku.

fokuska
8. jan 2020

Pocuj ale toto akosi nesedi... ak si v skubonej dobe tak OZNAMUJES skoncenie PP.
Aku vypoved si podala, ked oni to brali, ze len nastupujes na PN? To ako sa da?
Toto je jeden velky chaos na tvojej strane - mzno si sama pleties pojmy a mozno aj na strane zamestnavatela.

Takze otazky:
1. Chces ten pracovny pomer naozaj ukoncit?
2. Co presne si vtedy doniesla - pisomne papier, ze davas "vypoved", teda ze chces skoncit pracovny pomer? Podpisali ti prevzatie, mas pisomny dokaz, ze si to naozaj dala?

autor
8. jan 2020

@fokuska
Vypísala som im papier ktorý mi po rozhovor so šéfkou predložili. Oni ešte chceli aby som tam ostala aspoň mesiac (podpísala som to ku dňu kedy som im to podala, ale ústne mi navrhli že ešte ten mesiac odrobim, = možno preto to neakceptovali neviem). Ja som na druhý deň šla k lekárke kvôli zdravotnej príhode z víkendu,, a ta ma vypísala do polovice decembra. Potom som ale od syna dostala ovčie kiahne takže sedím dodnes doma s bodkami.. Oni teda asi ešte rátali s tým ze počas decembra sa na tých par dni ešte vrátim, ale mne sa ta PN natiahla,,, takže musím teraz podať tu "výpoveď" ci ako sa to vola, opäť.

1.Áno, pracovný pomer chcem ukončiť. Ako mi konci PN tam ho idem ukončiť.
2. Nie, nemám žiaden dôkaz, nič mi nepodpísali,, ja som im len vypísala papier s dátumom kedy chcem skončiť. Mala som trochu nervy z toho celého a bolo to už pred viac než mesiacom, tak ani neviem ako sa ten papier presne volal. 😶 (mala som si to odfotiť).

veronikaszabova
8. jan 2020

@anonym
No.mas v tom gulas a teda riadny...
Ak si im podpisala vypoved cez skusobnu dobu, tak ake "este mesiac by som odrobila". Vies vobec, co si podpisala? Ved kopiu si mala aj ty mat.

autor
8. jan 2020

@veronikaszabova Kópiu nemám ako som písala. Nedali mi kópiu, nenapadlo ma to pýtať. Chcela som z tej prace po hádke so šéfkou raz dva odísť,,

fokuska
8. jan 2020

Skoda no... neviem co presne ti dali podpisat.

Takze: Pravdepodobne ti stale bezi skusobna doba. To znamena, ze napises papier: Oznamenie o ukonceni pracovneho pomeru. Je to o tom, ze im oznamujes, ze ku dnu xyz (kedy ti to vyhovuje) koncis. Toto oznamenie je dobre poslat aspon 3 dni pred datumom kedy chces skoncit.
Bud to odnesies osobne a das si potvrdit kopiu, alebo to posles doporucene s dorucenkou.

Ziadna vypoved, ziadny vypovedna doba... za predpokladu, ze ti este neskoncila skusobna doba.

autor
8. jan 2020

@fokuska To viem. To som písala vyššie že pôjdem po skončení PN za nimi a ukončím to na mieste.
Ja som chcela vedieť ci sa mi tie dni započítavajú do dní pre výpočet materského. Podľa toho čo si písala tak áno. To mi stačí ako odpoveď. Vďaka.

fokuska
8. jan 2020

Na mieste to ale ukonci pisomne ;) nech mas doklad.
A ano stale ti bezi NP cize sa rataju dni, cize to je pre teba vyhoda 🙂

veronikaszabova
8. jan 2020

No ja by som na tvojom mieste zasla do prace, nech ti ukazu (a daju potvrdenu kopiu toho), co si vlastne podpisala. Lebo ak tvoju vypoved akceptovali ( do tel ti mozu tvrdit, co chcu), tak dni PN sa ti nerataju do 270 dni NP ( ak netrva PN)

fokuska
8. jan 2020

@veronikaszabova Pravda, aj to je dolezite co uz podpisala

veronikaszabova
8. jan 2020

Ak netrva PP, nie PN 🙈

manusik
20. dec 2022

Ahojte dievcata chcem sa s Vami poradit momentalne si platim DNp z minima mam sancu sa zamestnant na TPP- tam by som odrobila napr. 2-3 mesiace sla by som na Pn a nasledne na Md prosim vas z coho sa mi bude ratat MD? Pracovny pomer by trval aj pri nastupe na MD dakujem vam