chcem sa spytat ako dlho vam trvalo kym vam schvalili pridavky v rakusku oblast neusiedl am see a kde bolo zaslane vyrozumenie ci na adresu kde manzel pracuje cize do rakuska alebo na slovensku adresu. Cakame od oktobra a stale nic uz to bolo v novembri na urade na slovensku na povrdenie a stale nic.
@sovicka333, robila som znamemu, v novembri ziadost, v januari prisli aj s papiermi. Nie, mailom sa ich kontaktovat neda
Do 6 mesiacoch od podania ziadosti maju povinnost ju vybavit, teda mas dostat vyrozumenie o tvojom naroku na davky a nasledne to uz rychlo vyplatia. Pripadne si doziadaju , ak im nieco na posudenie bude chybat.
Dobrý deň prišlo mi z Bgkk dorovnanie k rodiča ku 90 eur mesačne... Zdá sa mi to akosi malo vie mi niekdo poradit akým systémom sa to ráta v at?
@pearlflute26 znížili to. Aj nám chodí menej, konkrétne tak isto
@sasa1983 dobrý vecer a viete si to nejak vysvetliť podľa čoho to tak rátajú? Mne jedna známa vravela, že si mám odratat materskú za pol roka plus celú rodičovskú dávku a vyjde mi co mi majú dorovnať ale aj tak mi to nevychádza.
@pearlflute26 oni si to robia po svojom. Nikdy vam to nevide tak ako je to napisane.
@pearlflute26 neviem veru
@annav a viete mi povedať, či na to existuje nejaký zákon ohľadom 6 mesačnej lehoty pre vybavenie prídavkov?/v našom prípade pre opätovné spustenie vyplácania./Ešte v decembri sme dokladali potvrdenia, ktoré sa každoročne prikladajú na overenie prídavkov /my ich už totiž vybavené máme, do decembra sme dostávali/. MM sa bol pýtať osobne, ale keďže menil miesto pôsobenia a Finanzamt práve v decembri, bolo mu povedané, že máme čakať. Vraj na to majú 13 mesiacov, nemajú momentálne dostatok pracovníkov. Zdá sa mi to totiž dlho, minulé roky nám to opätovné vyplácanie spustili skôr. Chce sa tam ísť pýtať opäť, preto ma zaujíma, o čo sa oprieť, je na to nejaký zákon?
@pearlflute26 https://www.tj-legal.com/sk/rodinne-pridavky/pr..., v tabulke je to presne uvedené, dá sa to vypočítať, treba odrátať výšku rodičovského príspevku na slovensku, ak dostávate
@nikuskakri, šesťmesačná lehota platí pre občana pre vybavenie rodičovského prispevku. Nie pre úrad a už vôbec nie daňový. Ich interné predpisy hovoria o šiestich mesiacoch, ale nie sú záväzné. 13 mesiacov je samozrejme hovadina, po pol roku sa môžeš sťažovať na prieťahy v konaní u ombudsmana. Ale zvyknú so na to dávať pozor a do pol roka pošlú alebo schválenie alebo si vypýtaju nejaký papier (kľudne aj ten istý, čo už si posielala). Teatro s tým zvyknú robiť Tirolaci a daňový úrad v Brucku, ostatní sú vrámci možnosti normálni....
@vroni v našom prípade ide o Dolné Rakúsko ganserndorf
@nikuskakri, čiže Bruck. Úprimnú sústrasť. 🤯
da sa ich kontaktovat mailom?