Rakúske papierovačky ohľadom rodičovského a materskej

kolpakova
16. dec 2013

Ahojte všetci hľadám nieaku babenku tehulku ktorá je z východu a vedela mi pomôcť s papiermi v rakusku ohladom rodičovskeho príspevku,materskej atď. Dúfam že sa nájde dobrá žienka, lebo už mám s toho chaos čo kde treba dakujem

ichbinich
16. dec 2013

@kolpakova:
Tu je to pekne spisane, z casti aj linky na formulare a pod. Aj co kde kedy treba. Pripadne este aj na strankach poistovni Gebietskrankenkasse.
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/...

sofia99992
16. dec 2013

Ahojte je tu niktora ktora vie poradit ohladom materskej ? Som vo 4 mesiaci a dostala som vypoved v praci.zajtra idem na AMS a vobec neviem co mam ocakavat.. Pracovala som od 9.4 do 8.12. 2013 a termin porodu mam 14.juna ..vznika mi narok na davky v materstve > vie niekto poradit ?

lentilka987456
16. dec 2013

Ale pokial si preukazala v praci, ze si tehotna oni ta nesmu vyhodit.

sofia99992
16. dec 2013

prisla som do prace s papierom ze som tehotna a oni mi dali k podpisu zmluvu s datumom o tyzden vzad. moc som tam nechodila do prace pretoze mam este jedno dieta a oni ma ani moc nepotrebovali..ale odvadzali za mna akoby som tam pracovala na plny uvazok... a zevraj kym nemaju papier od lekara tak mozu..no a tak sa aj stalo

sofia99992
16. dec 2013

@lentilka987456 prisla som do prace s papierom ze som tehotna a oni mi dali k podpisu zmluvu s datumom o tyzden vzad. moc som tam nechodila do prace pretoze mam este jedno dieta a oni ma ani moc nepotrebovali..ale odvadzali za mna akoby som tam pracovala na plny uvazok... a zevraj kym nemaju papier od lekara tak mozu..no a tak sa aj stalo. Nevies mi poradit ohladom tohoto ze ci mam na nieco narok ??

hanuska89
16. dec 2013

@kolpakova a aku pracu si tam vykonavala?

kolpakova
autor
16. dec 2013

@ichbinich dakujem pekne je tam vela zaujímavých informacii len ja by som ešte potrebovala pomôcť aj s vyplnovaním žiadosti ,,, neviem ch nájsť v slovenčine

ichbinich
16. dec 2013

@kolpakova: Neviem, ci su aj v slovencine. To bude asi naozaj najlepsie, ked ti pomoze niekto osobne...

lentilka987456
17. dec 2013

Urcite budes mat narok minimalne na matersku ak donesies na GKK rodny list a mozno si budes vediet nieco vybavit aj na finanzamte, ale pravdepodobne nebudes moct dostavat wochengelt 8 tyzdnov pred a po porode. Pokial si v rakusku urcite si zajdi do Krankenkasse a na Finanzamt sa spytat, tak dostanes najpresnejsie informacie.

sofia99992
21. dec 2013

Takze uz mam vsetko vyriesene, kedze som tehotna mam narok poberat rakusku podporu a potom prejst ña wochengeld a potom si vybavit rodicovsky, teda mam narok na vsetko🙂 som spokojna a hlavne sa mi ulavilo

kalinka25
25. dec 2013

Baby kedy posielajú KBG keď mi ich priznali raz ročne? A prídavky? Posielaju ich v januári?

lienkao1988
28. jan 2014

ahojte chcem sa opytat ze ako dlho musim odpracovat v rakusku na zivnost aby som mala narok na matersku?

rastoveappky
3. feb 2014

Ako je to s KBG /prispevkom na vychovu/, v oktobri som podaval ziadost a formulare. Vratili mi KBG za 6mesiacov spätne a dostavali sme do konca decembra prvy rok. Teraz mi poslali info, ze im mam poslat toto: "Bitte senden Sie uns eine kopie des slowakischen Antrages mit Eingangsdatum oder eine Bestatigung uber den Antragszeitpunkt von der slowakischen Leistung." Vysvetlil som si to ako potvrdenie, ze manzelka nedostava ziadnu matersku, ziaden prispevok. Je to tak? No ked to manzelka ziadala na nasom slovenskom urade, tak jej povedali, ze potvrdenie nedostane ak nepoda formulare E401, E411. Musim teda znova znova podavat formulare? To sa robi kazdy rok ako s pridavkami? Dakujem

anduska1111
16. mar 2015

Je tu niekto kto byva v Rakusku ale nerobil v AT a poberal podporu z AT po materskej? Dakujem

xlolax80
6. apr 2015

kocky, potrebujem surne poradit, ak viete... krankenkasse ziada odo mna steuerbescheid ( teda aby som si urobila danove priznanie, co je pre mna ale nevyhodne), inak mi vyratali tu sumu na kbg z tej minimalnej rocnej hodnoty 16200 eur. stalo sa to aj daktorej z vas? pritom vsetky moje prijmy hlasil zamestnavatel na finanzamt, takze by si to tam mohli/mali vediet zistit... budem velmi vdacna za akukolvek pomoc, ze co dalej s tym

kicinko2013
10. apr 2015

Ahojte kocky, ja chcem ist tiez vybavovat papierovacky ohladne rakuskych pridavkov na dceru. Oplati sa mi to vobec? Vraj je toho vela, dlho to trva a je to o nervy. Nikde na nete som nenasla sumu o aku by priblizne islo. Dcera ma 18 mes.,priatel ma zmluvu v rakuskej firme a pracuje na montazach v nemecku. Dakujem za pripadne info 😀

anduska1111
10. apr 2015

@kicinko2013 ahoj urcite sa ti to oplati,kedze na dieta su mesacne pridavky cca 168eur.Da sa poziadat aj spatne za urcitu dobu..

balkica
10. apr 2015

@rastoveappky ano, stale kazdy rok to iste dokladovat spolu so ziadostou

balkica
10. apr 2015

@kolpakova na fb je supina a tam su formulare s vysvetlivkami ako ich treba vyplnit

balkica
10. apr 2015

@kalinka25 ked pride papier ze priznali, tak rovno aj vyplacaju, tak by to malo byt..a pridavky by mali vyplacat kazdy mesiac, ale nie je to pravidlo

kicinko2013
11. apr 2015

@anduska1111 dakujem pekne. No tak potom idem do toho. Drzim palce nam vsetkym 😀