Rakúska materská a vyšetrenia na Slovensku

tiinka87
5. dec 2014

Ahojte, rada by som sa zaujimala rsp. potrebovala radu čo sa tyka rakuskej materskej a pridavok. Pracovala som v rakusku vsetke tehotenske prehliadky som absolvovala v rakusku a aj porod a prve tri povinne prehliadky a teraz aj ockovania. Lenže žijem na Slovensku a som sama bez priatela na prehliadky dochadzam az za Innsbruck co nas aj financne dost vyjde ale malicka uz bude mat 5 mesiacov idu jej zubky a dlhu cestu uz zle znasa ☹ V Rakusku kde som byvala som sa dohodla s majitelom domu ze tam mozem pocas materske ostat prihlasena aj a malinkou ale byvat tam u neho uz nebyvam. Prosim o radu ak mate niektora skusenost, ci by som vysetrenia mohla absolvovat na Slovensku a nadalej ale poberat matersku a pridavky z rakuska. len neviem ako mam postupavat ci vsetke vysetrenia ma slovenska doktorka zapisovat do Mutter Kind pasu a tie vysetrenia potom posielat meilom alebo faxom na Krankenkassu?

mamulka211
6. dec 2014

Normalne sa zaevidujes u slovenskeho detskeho lekara, ktory malej otvori zdravotnu kartu, beznu, aku maju vsetky deti na Slovensku. A ty len obkopirujes potom vysetrenia u slovenskeho lekara, cize tu kartu a zaznamy z nej, ked budes chodit na poradne a na vysetrenia a normlane tu kopiu posles na SVA do Rakuska. Ja som tak robila, pretoze som brala matersku z Rakuska. Dokonca nemusis ani prekladat im ide len o peciatky a datumy, aby videli, ze dieta je v starostlivosti detskeho lekara.

tiinka87
autor
7. dec 2014

@mamulka211 Takze vysetrenia mozem absolvovat aj tu? lebo kazdy mi tvrdi nieco uplne ine, ja uz neviem kde si to overit. Na vysetrenia musim chodit tak ako stoji v Muter Kind Passe? a to potom vsetko okopirovane staci preskenovat a poslat na meil na Krankenkassu? rozumiem tomu spravne? Dakujem inak za radu 🙂

zuza02
7. dec 2014

ahoj ak si na facebooku, tak tam je taka stranka , ktora sa venuja mamickam na materskej, ktore pracovali, alebo pracuju v rakusku...vedia fakt dobre poradit v kazdej veci 🙂

zuza02
7. dec 2014
balkica
7. dec 2014

ja mam vsetky vysetrenia tu..len si treba vybavit slovensku EU preukaz..na to treba formular E106 tusim pre Teba a E101 pre maleho, ale to si pozistuj radsej presne..v Rakusku som bola na jedinom vysetreni v siedmom mesiaci a inak vsetko tu a prehliadky dietata treba posielat v nejakych intervaloch na SVA, ja som posielala ked mal 8mesiacov a ked mal rok, a vsetko ok, bez problemov

mamulka211
8. dec 2014

@tiinka87 netreba ti maleho pripoistovat v Rakusku, ja som poberala na syna matersku z Rakuska a nema zdravotne pripoistenie v Rakusku, a s tou zdravotnou dokumentaciou si to pochopila spravne, ty samozrejme, kedze mas v AT zivnost musis mat zdravotne poistenie v rakusku.

tiinka87
autor
9. dec 2014

@zuza02 uz som sa pridala ku skupine dakujem