Ahojte, čakám druhé dieťa ktoré sa má narodiť v júni, teraz poberám rodičovský príspevok na syna (2r). Nárok na materskú s druhým nebudem mať, keďže PP mi skončil pred takmer 2 rokmi.
Ak sa prihlásim do konca apríla na ÚP a požiadam o podporu, ešte mi bude priznaná (2 r. od skončenia PP). Čiže chcela by som ísť od konca apríla až do pôrodu sa evidovať. A teraz neviem ako s rodičovským príspevkom. Budem ho musieť zrušiť kvôli tej podpore to viem. Prepísať na manžela ho asi nemôžem však? lebo on pôjde koncom mája na MD s tým starším synom. Čiže mám deň pred evidenciou na ÚP požiadať o odňatie RP a tým pádom za máj RP ako keby prepadne? Lebo neviem či je možné že by manžel mal za máj rodičák a potom od konca mája by požiadal o materskú na to dieťa.
@lucka_ke tak možno by aj mohol skôr, ale ja som chcela aby išiel tak tesnejšie pred mojim pôrodom, aby bol čo najdlhšie doma keď už bude drobec na svete. Do pôrodu ho doma až tak nepotrebujem 😁
A tiež neviem či na tom odňatí RP mám uviesť dôvod moja podpora alebo jeho materská na ktorú by nastúpil v podstate takmer o mesiac neskôr ako sa ja evidujem na ÚP.
do kedy najneskôr musíš žiadať o podporu?
@lucka_ke do 25.4.
tak jedine že on požiada o MD k 1.5., aby ste neostali bez príjmu za máj, ak by mal živnosť tak popri MD môže pracovať na živnosť
@lucka_ke no to by bol doma cca 1,5 mesiaca pred mojim pôrodom, to sa mi zdá dosť. Ono vieme ten májový rodičák ako keby získať späť potom keď mu bude končiť MD, lebo to mu skončí koncom novembra takže za tých pár dní bude ešte aj rodičák. Ja len že či nebude vadiť úradom to okno v máji, že v podstate budem žiadať o odňatie v apríli aj keď on pojde na MD až koncom mája.
materské nie je povinné, nikomu to vadiť nebude ani keby nič nečerpal na dieťa
nemôže mať najskôr rodičovský a potom materské na to isté dieťa, jedine v poradí MD, RP, nemôže ísť muž skôr na materské ako koncom mája?