Rada ohľadom MD a RD

pau_linka
2. feb 2022

Ahojte, prosím, je tu niekto, kto by vedel poradiť ohľadom postupu pri materskej a rodičovskej dovolenke mňa a manžela. Popíšem našu aktuálnu situáciu. Momentálne sme ja aj manžel na materskej dovolenke s našimi dvomi deťmi. Manžel je na materskej dovolenke od 02.09.2021 (do 16.3.2022) so starším dieťaťom, syn bude mať 15.06.2022 tri roky. Ja som na materskej dovolenke s mladšou dcérkou od 22.08.2021 (do 16.04.2022), dcérka má štyri mesiace a vzhľadom na zdravotné problémy ju žiaľ čaká niekoľko operácií. Ich termín ešte nie je presne stanovený, ale predpokladáme, že by to mohlo byť cca 09/2022, takže rozmýšľame ako sa ďalej zariadiť, aby sme to spravili čo najrozumnejšie. Premýšľame nad dvomi variantami:

1. Manžel sa po skončení jeho aktuálnej materskej dovolenky vráti na mesiac do práce a akonáhle sa skončí materská dovolenka mne, opäť nastúpi na materskú tentoraz s mladším dieťatkom.

2. Manžel sa po skončení jeho aktuálnej materskej dovolenky vráti do práce a na ďalšiu materskú nastúpi až tesne pred prvou operáciou dcérky.

V oboch prípadoch by som ja musela ostať doma aj po dovŕšení troch rokov syna (15.06.2022), kvôli zdravotným problémom dcérky. Chcela by som preto vedieť, čo by to znamenalo pre mňa vzhľadom na sociálny status a vzťah k zamestnávateľovi, ako "vykryť" toto obdobie.

Ešte doplním, že pred nástupom na prvú materskú som bola od r.2015 riadne zamestnaná na TPP u môjho zamestnávateľa, počas prvej materskej dovolenky som nepracovala, ale po jej skončení a nástupe na rodičovskú dovolenku som u tohto istého zamestnávateľa robila na dohodu o pracovnej činnosti na 25 hodín mesačne, poberala som teda aj rodičovský príspevok a zároveň aj mzdu z tejto dohody. Následne som priamo z prvej rodičovskej dovolenky prešla na druhú materskú dovolenku počas ktorej nepracujem, ale opäť po skončení tejto materskej a nástupe na rodičovskú dovolenku budem robiť na dohodu pre toho istého zamestnávateľa. Manžel pred nástupom na materskú dovolenku pracoval na TPP u svojho zamestnávateľa od r.2018, počas materskej dovolenky nepracuje.

Vedel by nám prosím niekto poradiť, čo by bolo pre nás najvýhodnejšie?

Vopred vďaka za každú nápomocnú odpoveď

lucka_ke
2. feb 2022

ak budeš pracovať u svojho zamestnávateľa na dohodu, nie je problém, vykryje ti to zdravotné poistenie na celý mesiac a nič nemusíš doplácať sama, v oboch prípadoch

pau_linka
autor
2. feb 2022

@lucka_ke dakujem velmi pekne za odpoved. Ale vrta mi este v hlave, ze ak nebudem vlastne na materskej a ani na rodicovskej dovolenke, ze ci sa automaticky neobnovi TPP, na ktory budem musiet "nastupit"?

enusamt
2. feb 2022

Je moznost ostat doma, s tym, ze sa nahlasis na starsie dieta ako "osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov".. Tym mas vyriesenu zdravotku.. No zase by si bola doma "zadarmo", takze take vyhodne to nie je.. A ta dohoda je ako home office?

Inak by som vybrala druhu variantu

pau_linka
autor
2. feb 2022

@enusamt ano, tiez sa priklname k druhej variante. dohoda je homeoffice.
Teraz som citala jednu podobnu diskusiu a bolo tam uvedene, ze manzel moze byt na materskej dovolenke s mladsou dcerkou a ja zaroven tiez s nou na rodicovskej, ale bez poberania RP. Prosim, je to tak?

enusamt
2. feb 2022

@pau_linka co viem, tak v tomto spravili zmenu.. Pokial su rodicia "nahlaseni" na jedno dieta - otec materska a matka starostlivost, tak stat za nu neplati odvody.. Preto pisem, ze radsej na starsie dieta sa nahlasit, to ti odvody zaplatia

enusamt
2. feb 2022

@pau_linka akurat som este pozabudla na to, ze ked budes na starostlivosti na starsieho, tak potom moze chodit do skolky len na 4 hodiny. A ty nesmies mat zarobok vyssi ako 15-nasobok zivotneho minima..
I ked to uz neovladam ci aj vtedy stat plati odvody alebo uz zamestnavatel z dohody 🤷‍♀️