Ahojte,
prosím ešte o jednu radu vzhľadom na výpočet materskej dávky, nakoľko v sociálnej poisťovni som dostala len všeobecnú odpoveď.
Moj hlavný PP trvá, aktuálne som na RD a začiatkom roka 2021 nastupujem na druhú MD. Okrem toho stále pracujem aj na dlhodobú pravidelnú dohodu. 270 dní NP spĺňam z hlavného PO aj zo spomínanej dohody. Táto dohoda mi trvá už od marca 2018 až doposiaľ. Lenže okrem spomínanej dohody som mala v roku 2019 aj 2020 ešte ďalšiu dohodu, boli to však krátkodobé dohody o pracovnej činnosti, dokopy boli 3, každá trvala cca 2,5 mesiaca, spolu keď to zrátam vychádza 244 dní NP. Tam bol ale vymeriavací základ oveľa vyšší ako pri tej pravidelnej dohode. Moja otázka znie, či sa do výpočtu materskej dávky bude rátať aj vymeriavací základ z tých nepravidelných dohôd, aj keď tam bolo 244 dní NP. Keby som si chcela uplatnit nárok aj z týchto dohod, berie sa to všetko osobitne, alebo sa to spočíta s tou pravidelnou dohodou?
Všetky úväzky mám u toho istého zamestnávateľa.
Ďakujem veľmi pekne.
@juliatriscova tá pravidelná dohoda je stále aktívna, až do 31.01.2021, kedy už budem na MD. A tie krátkodobé dohody- jedna skončila december 2019, ďalšia skončila apríl 2020 a posledná skončí december 2020- tá by bola v ochrannej lehote, len podľa SP sa zarátavajú aj všetky ukončené NP počas 2 rokov pred pôrodom. Lenže tieto 3 spomínané nepravidelné dohody boli každá zvlášť zaevidovaná, dokopy je NP tých 244 dní..
Ide mi o tie krátkodobé dohody, lebo by mi zvýšili ten výmer k tej pravidelnej dohode. A plus k tomu ešte ten hlavný PP.
@lucinka1988 ukončené dohody sa ti počítajú iba do 270 dní, ktoré potrebuješ ale sú ukončené a preto sa ti z nich nebude vypočítavať materská....iba z pp a z tej aktívnej dohody...je mi ľúto...ochranná lehota sa počíta len ak nemáš žiadne aktívne nemocenské...
@juliatriscova ďakujem veľmi pekne, tak je to tak, ako som myslela. Teda materská bude z hlavného PP plus aktívna dohoda..Škoda tých pár dní, čo mi chýbajú z tých 3 čiastkových dohôd..Vďaka ešte raz!
@lucinka1988 za máličko...je to škoda....
@juliatriscova prepáč ešte, že sa pýtam, ale ak by si mala čas, prosím ešte o jednu radu, lebo trochu ma to zmiatlo. Ja som trochu komplikovanejší prípad s tými PP a dohodami, len nechcem nič pokaziť a u nás v práci sú mzdárky veľmi nekompetentné, takže tam radu ťažko hľadať.
Teda presne 14.01.2021 nastupujem na MD. Ten hlavný PP stále trvá- materskú dávku budem teda žiadať z toho no a plus tá pravidelná dohoda. Tam to ale tiež bolo tak, že september 2019- jún 2020 trvala jedna a júl 2020 až 31.01.2021 trvá druhá. Ten istý zamestnávateľ, tá istá náplň práce- teda 270 dní NP je a aj bude aktívna v case nástupu na MD.
Lenže! Keďže si z tej dohody chcem uplatniť nárok na MD, ďalej z nej už nemôžem mať príjem počas poberania MD. Ale ja chcem ďalej pracovať u toho istého zamestnávateľa aj počas poberania MD na ďalšiu dohodu. Čo mám teda urobiť? Aktívnu dohodu nechať tak, kým uplynie jej platnosť k 31.01.2021 s tým, že príjem mi bude vyplatený len od 01.01-13.01.2021, aby som neporušila podmienku a od napr. 15.01.2021 si založím novú dohodu na inú náplň práce? Nebude vadiť, že tá pôvodná dohoda tam stále trvá? Ak by prišla kontrola, tak len zdokladujem, že príjem bol vyplatený len do toho 13.01? Alebo ju mám radšej zrušiť, aby to bolo bez problémov? A keď ju zruším, ku ktoré u dátumu? Budem veľmi vďačná, ak by si mi poradila, naozaj 🙏
@lucinka1988 jasné, poradím...materská z pp sa ti bude počítať od 1.1.2020 do 31.12.2020....z dohody sa ti bude počítať od júla 2020 do decembra 2020...spočítajú dokopy ....nemusíš ukončiť dohodu, zanikne ti automaticky 31.01.2021....ak chces pracovať popri materskej, tak jedine nová dohoda, nova náplň a zamestnávateľ platí iba úrazové poistenie....
@juliatriscova veľká vďaka☺️Len dnes som sa dozvedela, že v prípade, ak by som uzatvorila novú dohodu o pracovnej činnosti, samozrejme na inú náplň práce, hrozí, že príde kontrola a závisí od argumentov, ktoré by som použila. Ošemetné je zrejme to, že si žiadam materskú aj z tej dohody..Zvažujem, že by som sa so zamestnávateľom dohodla, že mi prácu počas materskej vyplatí až po jej skončení- čo by som musela čakať na peniaze aj 8 mesiacov..Aj tak pracujem stále z domu a len pár hodín v týždni, ale aj tak. Či je nejaká iná schodnejšia cesta, ako to vyriešiť? Ja už fakt neviem🙈
@lucinka1988 kontroly chodia iba ak otec je na materskej a pracuje....matka môže pracovať...tak si vybav Homer Office....
@juliatriscova vďaka moc☺️
@andy024 no materskú si môžeš žiadať z obidvoch VZ, nakoľko spĺňaš podmienku 270 dní NP, avšak tá dohoda už zrejme nebude v ochrannej lehote( tá je 8 mesiacov od skončenia PP), alebo musí byť aktívne NP v case nástupu na MD. Záleží, kedy presne by si nastúpila v auguste na MD, či to vychádza alebo nie. Lepšie by bolo ešte chvíľu na tú dohodu pracovať aj v 2021. A pri žiadosti o materske sa podávajú 2 tlačiva v tomto prípade- ak so budeš žiadať MD aj z tej dohody. Potom bude chodiť jedna materská, zrátajú to spolu.
@andy024 zo zmluvy sa ti bude počítať rok 2020...z dohody si môžeš uplatniť materskú len ak ju budeš mať aktívnu....ak ju ukončiš pred nástupom na materskú, tak ti nevznikne nárok.... ochranná lehota sa na ňu nevztahuje, pretože máš aktívnu zmluvu...takže radím ju neukonciť, a budeš mať nárok z oboch, budeš mať vyššiu materskú....
@lucinka1988 Dohodni sa so zamestnavatelom, a otvor si zivnost. Tak budes moct pracovat, aj cerpat matersku/rodicovsky 🙂
@sonnenshein no živnosť práveže v mojom prípade nie je veľmi reálna- verejný sektor🤷♀️To by bolo aj veľa papierovačiek aj celkovo..
@lucinka1988 Chapem.. Skoda. O inom sposobe neviem (okrem hore napisanych a zivnosti)
@andy024 z dohody sa ti tiež bude počítať rok 2020 pretože ju máš aktívnu od 2019.......ak sa ti znížil počet hodín v roku 2020, tak budeš mať aj nižší VZ a nižšiu materskú........ak až v roku 2021, tak je to ok........to číselné označenie mi nesedí.......neide náhodou o novú dohodu? ak by si mi vedela poslať dohody, tak sa ti viem na to pozrieť..........
@juliatriscova alebo ako zistim ze je to nova dohoda?
@andy024 ale veď 270 dní poistenia treba mať dokopy za posledné 2 roky pred pôrodom a zarátavajú sa do toho aj všetky ukončené dohody. Ja to mám rovnako, konkrétne v roku 2020 som mala jednu dohodu platnú len do júna 2020 a od júla 2020- január 2021 mám ďalšiu. Tam sa spočítavajú všetky dni dokopy, ale aby si mala nárok na MD aj z dohody, musí byť aktívna v case, kedy nastúpiš na MD, keďže sa nevzťahuje na ňu ochranná lehota, nakoľko máš pretrvávajúci aj hlavný PP.
@andy024 dohoda sa uzatvára na rok.......čiže v tvojom prípade ide vždy o novú dohodu aj keď s rovnakou náplňou práce.....za 2 roky musíš mať 270 dní nemocenského poistenia, zvlášť z pracovného pomeru a zvlášť z dohody.........ak si chceš uplatniť z oboch pomerov materskú.........vždy musíš spĺňať 270 dní z každého pomeru z ktorého si ideš uplatňovať materskú....započítavajú sa ti aj ukončené pomery ale iba raz......ide o to, či budeš mať aktívnu dohodu k nástupu na materskú....je aj podstatné od kedy máš novú dohodu........a z novej dohody musíš mať zaplatené poistné aspoň 90 dní, aby sa ti počítala aktuálna dohoda....napr. nová dohoda od 1.1.2021 do 31.12.2021.....ostatné dohody ukončené......čiže nástup na materskú august 2021, tak rozhodujúce obdobie pre dohodu od 1.1.2021 do 31.7.2021........ukončené dohody z rokov 2019 a 2020 sa ti iba započítavajú do tých 270 dní.......čiže z dohody nie rok 2020, pretože máš ukončené dohody a máš viac ako 90 dní nemocenského poistenia.........ak by si novú dohodu mala od 1.6.2021 do 30.05.2022, tak nespĺňaš 90 dni nemocenského poistenia a rozhodujúce obdobie by bol rok 2020 čiže ukončená dohoda v roku 2020......je to zložitejšie.....napíš mi presné dátumy všetkých dohôd od roku 2019 aj novú a ja ti presne poviem ako to budeš mať..........😍😘❤
Dievčatá, ako je to v r. 2021 s materskou otca? Môže robiť na plný úväzok na inú pracovnú zmluvu, či musí mať znížený úväzok? A čo, ak by robil 8 hod home ofice? Ďakujem.
@oli18 ahoj, môže robiť aj na plný úväzok ale ako píšeš na home office.......ináč mu materskú nepriznajú.....
@lucinka1988 tie dohody máš aktívne alebo už skončili? Pokiaľ skončili a nemáš aktívne nemocenské poistenie, tak sa ti z nich nebude rátať materská........